Тибетска МедицинаХранене

Плодовете и зеленчуците в Тибетската медицина

Плодовете и зеленчуците, които нямат негативни странични ефекти върху човешкото здраве и нямат нужда да се преработват преди консумация, се поставят на първо място в Тибетската медицина. В тибетската медицинска система има четири основни стълба върху които се гради...

плодове и зеленчуци
Тибетска Медицина

История на тибетската медицина

Тибетската медицинска система, по-известна като Соуа Ригпа (познанието за лекуване/ изцеление), несъмнено е стара колкото е стара и самата Тибетска цивилизация. Вероятно както и навсякъде по света в тези древни времена, хората са срещали сериозни трудности при...

Тибетска Медицина

За ползите от Карамфила

Dr. Maria Locsei, MBBS TTM Journal Растението карамфил е вечнозелено дърво, което идва от Молукските острови, известни в Средновековието още като Острови на подправките (архипелаг в състава на Индонезия). В днешно време карамфилът се отглежда на определени места в...

Тибетска Медицина

Белодробните заболявания през погледа на Тибетската медицинска система

Дихателната система и белите дробове са от първостепенна важност за човешкия организъм. Тежката им увреда е несъвместима с живота. Те имат изключително важна функция в тялото, а именно да доставят кислород от въздуха, необходим на клетките за процесите на...

Тибетска Медицина

Тибетската медицина през погледа на Доктор Сонам Дордже

Разкажете нещо за себе си и обучението си по тибетска медицина? Името ми е Сонам Дордже, роден съм 1972 г. в Северна Индия. След като завърших средното си образование през 1992 г., имах шанса да започна обучението си по тибетска медицина в тибетския медицински...

Тибетска Медицина

Диабетът от гледна точка на тибетската медицина

Късното лято обхваща периода от края на август до средата на септември. В този период трябва да съхраняваме енергията на стомаха, далака и панкреаса. Панкреасът или задстомашната жлеза е част от храносмилателната система, с екзокринна и ендокринна функция....

UncategorizedТибетска МедицинаХранене

„Нека храната ви бъде лекарство“

„Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ – тези известни думи, изречени от бащата на западната медицина, Хипократ (460—370 BC) са добре познати в целия свят. Подобно на него, Юток Йонтен Гонпо (1126—1202 BC) - бащата на Соуа Ригпа или традиционната...

Тибетска МедицинаТибетски масаж Ку Ние

Масажът Ку Ние

Чудили ли сте се някога защо Тибетците изглеждат толкова щастливи? Част от отговора може би се крие в т.н. Ку Ние масаж – подхранваща терапия, която се използва за успокояване на болестите в Тибет през последните 4000 години. За разлика от повечето стилове масажи,...

Тибетска Медицина

Петте нектара

Терапия за вана SORIG 20.00лв В Тибетската Медицина, билковата комбинация, позната под името Петте Нектара е базата, на която стъпва билковата водна терапия. Тази билкова комбинация се използва за подсилване, балансиране и изчистване на енергиите в тялото. Като...

Sorig-products
Тибетска Медицина

Типове хора според традиционните тибетски медицински текстове

Теорията за 5-те елемента и 3-те отрови В традиционните текстове се казва, че всички живи същества са съставени от 5 елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя в различна за всеки човек комбинация. Тези пет елемента се проявяват под формата на...

лосион Вата SORIG

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook