Тибетска МедицинаХранене

Плодовете и зеленчуците в Тибетската медицина

Плодовете и зеленчуците, които нямат негативни странични ефекти върху човешкото здраве и нямат нужда да се преработват преди консумация, се поставят на първо място в Тибетската медицина. В тибетската медицинска система има четири основни стълба върху които се гради...

плодове и зеленчуци
Тибетска Медицина

История на тибетската медицина

Тибетската медицинска система, по-известна като Соуа Ригпа (познанието за лекуване/ изцеление), несъмнено е стара колкото е стара и самата Тибетска цивилизация. Вероятно както и навсякъде по света в тези древни времена, хората са срещали сериозни трудности при...

Тибетска Медицина

За ползите от Карамфила

Dr. Maria Locsei, MBBS TTM Journal Растението карамфил е вечнозелено дърво, което идва от Молукските острови, известни в Средновековието още като Острови на подправките (архипелаг в състава на Индонезия). В днешно време карамфилът се отглежда на определени места в...

Тибетска Медицина

Белодробните заболявания през погледа на Тибетската медицинска система

Дихателната система и белите дробове са от първостепенна важност за човешкия организъм. Тежката им увреда е несъвместима с живота. Те имат изключително важна функция в тялото, а именно да доставят кислород от въздуха, необходим на клетките за процесите на...

Тибетска Медицина

Тибетската медицина през погледа на Доктор Сонам Дордже

Разкажете нещо за себе си и обучението си по тибетска медицина? Името ми е Сонам Дордже, роден съм 1972 г. в Северна Индия. След като завърших средното си образование през 1992 г., имах шанса да започна обучението си по тибетска медицина в тибетския медицински...

Тибетска Медицина

Диабетът от гледна точка на тибетската медицина

Късното лято обхваща периода от края на август до средата на септември. В този период трябва да съхраняваме енергията на стомаха, далака и панкреаса. Панкреасът или задстомашната жлеза е част от храносмилателната система, с екзокринна и ендокринна функция....

UncategorizedТибетска МедицинаХранене

„Нека храната ви бъде лекарство“

„Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ – тези известни думи, изречени от бащата на западната медицина, Хипократ (460—370 BC) са добре познати в целия свят. Подобно на него, Юток Йонтен Гонпо (1126—1202 BC) - бащата на Соуа Ригпа или традиционната...

Тибетска МедицинаТибетски масаж Ку Ние

Масажът Ку Ние

Чудили ли сте се някога защо Тибетците изглеждат толкова щастливи? Част от отговора може би се крие в т.н. Ку Ние масаж – подхранваща терапия, която се използва за успокояване на болестите в Тибет през последните 4000 години. За разлика от повечето стилове масажи,...

Тибетска Медицина

Петте нектара

Терапия за вана SORIG 20.00лв В Тибетската Медицина, билковата комбинация, позната под името Петте Нектара е базата, на която стъпва билковата водна терапия. Тази билкова комбинация се използва за подсилване, балансиране и изчистване на енергиите в тялото. Като...

Sorig-products
Тибетска Медицина

Типове хора според традиционните тибетски медицински текстове

Теорията за 5-те елемента и 3-те отрови В традиционните текстове се казва, че всички живи същества са съставени от 5 елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя в различна за всеки човек комбинация. Тези пет елемента се проявяват под формата на...

лосион Вата SORIG

Припомняме защо чаят Масала е не просто ароматна напитка, а същинска традиция в индийския бит и култура.

От най-бедни, до най-богати - всички пият масала. Самото значение на думата "масала" означава смес от подправки. В класическата рецепта това са канела, карамфил, кардамон, индийско орехче, джинджифил, черен чай и мляко. Традиционно, чаят се подслажда със захар. В Индия има почти толкова различни рецепти за масала, колкото и диалекти.

За приготовление на чая могат да се използват сухи съставки или подправките да се счукат в хаванче.
Загрява се вода в тенджера и се добавят подправките (канела, кардамон, джинджифил и индийско орехче), след което се поставя капака и след като заври, се оставя за 4-5 минути. Тенджерата се сваля от огъня, за да се добави черният чай. След като сме запарили сместа за още няколко минути, изцеждаме чаят и връщаме тенджерата на котлона, като добавяме млякото и захарта за още 2-3 минути.

В зависимост от това за колко хора се приготвя чаят, от това ще зависи и количеството вода.
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.

В Тибетската медицина билките са лечебни формули, които са наситени със свойства и се изписват както за превенция, така и за лечение на различни състояния. Днес ще разгледаме билковата формула, която се дава при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

“Един по-лесен начин да разберете Тибетската медицина е да я погледнете като средство за комуникиране с болестта, а не като средство за борба с нея. Тя сключва мир с болестта. Болестта е налице и тибетските доктори я уважават. Разбират я. След като я разберат, те дават правилните билки за нея, такива, които слагат всичко в ред. Нашите органи, които са болни, системите, които са болни, не са наши врагове. Просто тялото ни не е в хармония със себе си, това е всичко. И поради тази причина ние се разболяваме. Целта на билките е да общуват уважително с тялото и да направят правилното нещо, така че да върнат баланса."

Дванадесетият Тай Ситупа

Тибетският специалист д-р Сонам Дордже дава консултации в традиционен тибетски център Мончара. Запишете час за консултация и диагностика на телефон: 088 895 3929.
... See MoreSee Less

View on Facebook