Тибетска Медицина

Ролята на правилното хранене, според Тибетската медицина

В цяла Азия се поддържа схващането, че най-добрия доктор е този, който може да лекува пациентите си, използвайки само силата на храната. Днес всички лечебни системи се обединяват около важността на правилното хранене за здравето на човека. Системите са различни, но...

vata pita kafa
Тибетска Медицина

За лечението на болестите

Мисля си, относно различните медицински системи, които съществуват в света и достигам до извода, че няма идея, система или човек, които да могат да помогнат на 100 % от болните хора. Аз вярвам в тибетската медицина и на мен, както предполагам и на другите, които са...

Тибетска Медицина

Трудно лечимите болести – гледната точка на тибетската медицина

Трудно лечимите или хронични заболявания се наричат така, тъй като съвременната медицина не може да се справи с тяхното лечение. Към тези заболявания се отнасят всички хронични заболявания на органите и системите и онкологичните проблеми. Отделно бих разгледала и...

Тибетска Медицина

Гледната точка на тибетската медицина върху заболяванията на нервната система при човека

В тибетската медицина централната и периферната нервни системи се отнасят към конституцията Вятър. В трактата „Чжуд-Ши” е описано, че конституцията Вятър „управлява цялото тяло” и се явява „поддържащ живота”. От гледна точка на анатомията, нервната система включва...

nervna-sistema
Тибетска Медицина

Женско здраве. Съвети от доктор по тибетска медицина.

Как да се отървем от ПМС и да се чувстваме добре всеки ден, разказва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова. Интервюто е взето от Олга Мурадова за http://www.psychologies.ru/wellbeing/food/jenskoe-zdorove-sovetyi-tibetskogo-vracha/ Харесва ли ни или не, но...

Юлия Юспова
Тибетска Медицина

За шума в ушите – Д-р Токмай Палджор

Д-р Токмай Палджор е доктор по тибетска медицина и я практикува повече от 25 години. Срещал се е с хора, които страдат от шум в ушите и на Запад, и в Индия. Осъзнава, че този проблем не е живото-застрашаващ, но със сигурност е доста неприятен и донякъде влошава...

Тибетска Медицина

За правилния начин на живот според тибетската медицина

Макар че, всички сме част от Самсара, всеки от нас иска щастие и дълъг живот. Опитваме се да прилагаме различни методи и техники, с които да избегнем страданията и тежките болести. В тибетските медицински текстове се казва, че за да се отървем от страданията и да...

правилния начин на живот-според тибетската медицина
Тибетска Медицина

Доктор Намгял Кюсар

Отново съм в Индия и отново се отправям към Дхарамсала, за да продължа практиката си по тибетска медицина под ръководството на тибетски доктор. Срещаме се в Делхи – той ще пътува за две седмици до Испания, а аз ще посетя Дерадун – град в Северна Индия, където също...

доктор намгял кюсар
Тибетска Медицина

Антистрес. През погледа на тибетската медицина.

Съгласно тибетската медицина, целият свят се състои от три вида енергии: вятър, жлъчка и слуз. Стресът води до дисбаланс на вятъра. Недоспиването, силните вълнения, тревогите, прекалената стимулация на органите на чувствата (слушане на прекалено много музика,...

Антистрес тибетска медицина
Тибетска Медицина

Медицинският Буда

В будизма Медицинският Буда (тиб. Сангье Менла) се възприема като аспект на просветлената природа, свързан с лечението на физически и психически заболявания, също и като първия лекар. Тялото му е тъмно синьо – цветът на лечебния камък лапис лазули. В дясната си...

Медицински Буда

Припомняме защо чаят Масала е не просто ароматна напитка, а същинска традиция в индийския бит и култура.

От най-бедни, до най-богати - всички пият масала. Самото значение на думата "масала" означава смес от подправки. В класическата рецепта това са канела, карамфил, кардамон, индийско орехче, джинджифил, черен чай и мляко. Традиционно, чаят се подслажда със захар. В Индия има почти толкова различни рецепти за масала, колкото и диалекти.

За приготовление на чая могат да се използват сухи съставки или подправките да се счукат в хаванче.
Загрява се вода в тенджера и се добавят подправките (канела, кардамон, джинджифил и индийско орехче), след което се поставя капака и след като заври, се оставя за 4-5 минути. Тенджерата се сваля от огъня, за да се добави черният чай. След като сме запарили сместа за още няколко минути, изцеждаме чаят и връщаме тенджерата на котлона, като добавяме млякото и захарта за още 2-3 минути.

В зависимост от това за колко хора се приготвя чаят, от това ще зависи и количеството вода.
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.

В Тибетската медицина билките са лечебни формули, които са наситени със свойства и се изписват както за превенция, така и за лечение на различни състояния. Днес ще разгледаме билковата формула, която се дава при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

“Един по-лесен начин да разберете Тибетската медицина е да я погледнете като средство за комуникиране с болестта, а не като средство за борба с нея. Тя сключва мир с болестта. Болестта е налице и тибетските доктори я уважават. Разбират я. След като я разберат, те дават правилните билки за нея, такива, които слагат всичко в ред. Нашите органи, които са болни, системите, които са болни, не са наши врагове. Просто тялото ни не е в хармония със себе си, това е всичко. И поради тази причина ние се разболяваме. Целта на билките е да общуват уважително с тялото и да направят правилното нещо, така че да върнат баланса."

Дванадесетият Тай Ситупа

Тибетският специалист д-р Сонам Дордже дава консултации в традиционен тибетски център Мончара. Запишете час за консултация и диагностика на телефон: 088 895 3929.
... See MoreSee Less

View on Facebook