Плодовете и зеленчуците, които нямат негативни странични ефекти върху човешкото здраве и нямат нужда да се преработват преди консумация, се поставят на първо място в Тибетската медицина.

В тибетската медицинска система има четири основни стълба върху които се гради системата за здравето на човека:

  • диета
  • начин на живот
  • билкови пилюли
  • външни процедури (напр. масаж)

Правилното хранене винаги е предпочитано от тибетските лекари, като отправна точка за създаването на баланс в тялото, поради неговата ефективност и липсата на странични ефекти.

Растенията са задължителна част от балансираното хранене на всяка една култура, поради чудесната им хранителна стойност и важната роля, която имат за поддържането на здравето на човека, и повишаване на имунитета.

Хората в днешно време все повече се обръщат към естествената храна и билколечението, заради мекото действие на растенията и липсата на странични ефекти, в сравнение със съвременните химични продукти.

Във всяка точка на света, плодовете и зеленчуците са станали толкова важна част от ежедневната диета, че е невъзможно да си представим храната или готвенето без тях.

Съществуват различни начини за класификация и използване на плодовете и зеленчуците, които растат в различни региони, в зависимост от културата на хранене в съответния регион.

В зависимост от това дали растителната храна се вари, задушава, пържи, пече, ферментира или се консумира сурова, тя може да променя миризмата си, вкуса или потенцията си.

Както е казано от Карма Рангчунг Дордже, всеки плод или зеленчук може да изяви терапевтичния си ефект и може да помогне за лечението на дадена болест, ако отсъства от даден регион или човек не е консумирал съответния продукт до този момент. От друга страна, плодовете и зеленчуците, които растат в съответната географска ширина или са консумирани ежедневно, служат за подхранване на тялото ни. Например човек, който не е свикнал да консумира лук и чесън, ще усети по-добре ефектът им върху подобряването на храносмилателната топлина и успокояването на болестите на Вятъра. По подобен начин, гроздето и орехите спомагат за успокояването на констипацията, оризът помага при гадене и повръщане, както и при разстройство, виното ще спомогне за покачването на телесната температура и за храносмилането. Но хора, които са свикнали с тези храни и напитки е вероятно и да не усетят тези лечебни ефекти.

Когато консумираме плодове и зеленчуци е добре да сме внимателни със следните неща, за да оптимизираме ползата от приемането на свежа храна и да спомогнем на оздравителния процес:

  • Място: Важно е да сме сигурни, че всеки плод или зеленчук расте в естествения си хабитат. Плодовете и зеленчуците с топла природа (например джинджифил, чесън, кимион и др.) трябва да бъдат отглеждани на слънчеви места, а растения със студена природа (целина, мента, цвекло и др.) трябва да се отглеждат на сенчести и прохладни места. Почвата върху която се отглеждат плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чиста и плодородна.
  • Време: Важно е плодовете и зеленчуците да се берат, когато са напълно узрели, за да бъдат с необходимия вкус, потенция и аромат. Ранното или по-късно събиране на растенията може да доведе до загуба на хранителните и терапевтичните им свойства. Човекът, който бере плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чист, състрадателен и да притежава добро намерение да помага на другите.
  • Съхранение: Всеки, който събира плодове и зеленчуци трябва да предотврати излагането им на интензивна топлина или слънце, дим или задушлива миризма, да предпазва стоката от механично увреждане или насекоми, мухъл, загниване и др.
  • Важно: И накрая, важно е когато се приготвят билкови пилюли или се консумират различни плодове и зеленчуци, да се познава техния вкус, потенция и качества, за да се избягват противоречиви комбинации.

Най-голямата ценност на тибетската наука за здраве идва от теорията за връзката между ума и тялото. В основата на ефективността на тази връзка стои елиминирането на корена на болестта.

Съгласно традиционното разбиране на тибетската медицина, коренът на повечето болести са емоциите, които се проявяват в човешкото тяло под формата на три жизнени енергии (конституции) – вятър, жлъчка и слуз (флегма). Във всяко живо същество тези три начала са представени в уникална комбинация и съотношение. Всеки човек се ражда с определена конституция, т.нар. рождена конституция. С течение на времето и в резултат на начина на живот може да възникне дисбаланс в организма, който се изразява в излишък или недостиг на определено жизнено начало. Задачата на тибетската медицина е да възстанови първоначалната хармония в тялото. За тази цел се използват различни методи за поставяне на диагноза и за връщане на изначалното равновесие.

Съществена част от консултацията с тибетски специалист е историята на предишни заболявания на пациента, които включват скорошни изследвания и поставени диагнози. Тибетският доктор допълва картината със задаване на допълнителни въпроси за начина на живот, хранене и др.

В Център за Тибетско лечение Мончара можете да си запишете час за прегледи и индивидуална консултация с д-р Сонам Дорже, водещ специалист по тибетска медицина.
За въпроси и запитвания:
088 895 3929
... See MoreSee Less

View on Facebook

Със захлаждането на прогнозата идва време за топлите камъни и Тибетския До Ние масаж.

До Ние е масаж, част от Тибетската традиция, за който се използват топли камъни, поставени върху тялото на човек. Масажът с камъни допринася за подобряване на общото състояние, но наред с „чувствам се добре” фактора, този вид масаж спомага за:

✔️ По-дълбока релаксация
✔️ Успокоява нервната система, намалява стреса и напрежението
✔️ Омекотява и отпуска схванатите мускули
✔️ Освобождава ставите
Успокоява хронична болка във врата и гърба
✔️ Подобрява циркулацията
✔️ Освобождава енергийните блокажи в тялото
✔️ Балансира и хармонизира цялото тяло

Камъните могат да се използват по два начина по време на масаж – топли или студени. Първо топлите камъни се поставят върху тялото, което го подготвя за по-ефективен масаж, тъй като топлината освобождава мускулното напрежение и увеличава еластичността на колагенните влакна. Използването на студени камъни има болкоуспокояващ ефект върху травмирани мускули, като намаляват способността на нервните окончания да предават импулси в наранените участъци. Студените камъни могат да спомогнат и за намаляването на локално възпаление.

За повече информация, моля посетете сайта на Мончара: https://monchara.bg/%d1%83%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b3%d0%b8/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетски билкови бани

Едно от мощните лечения в тибетската медицина е терапията в билковите бани. Лекарите по тибетска медицина използват този метод основно при лечение на артрит и кожни заболявания, както и за облекчаване на болка в тялото. Научните изследвания показват благоприятно въздействие на тибетските билкови бани върху ревматоидния артрит, откривайки, че баните намаляват активността на имунната система, която причинява заболяването.
През седмия месец от тибетския календар (в периода на ранна есен) се появява звезда, която се свързва с медицинското божество Гарма Дуиба. През това време тибетците наричат ​​всяка вода, докосната от тази звездна светлина, „роса“. Появата на звездата бележи началото на тибетския фестивал за къпане.
Five Taste Dew е наименованието на тибетската формула за лечебна баня, която се практикува всеки ден в продължение на минимум седем дни. Формулата е съставена от пет билки: италиански кипарис, сладък пелин, азалия, ефедра и индийско орехче. Всички тези билки имат лечебни свойства. Италианският кипарис е известно антивирусно средство и също така помага при лечение на кожни заболявания като екзема и дерматит. Наскоро бе установено, че сладкият пелин е полезен при лечението и на малария: активното му съединение, артемизинин, е доказано, че намалява смъртността при лекуваните с него с до 97 процента. Доказано е също, че сладкият пелин предотвратява развитието на ракови клетки. Цветовете на червената азалия действат детоксикиращо, укрепват сърцето и помагат за балансиране на емоциите. Ефедрата е страхотна при болки, причинени от усещане за студ и стимулира изпотяването. Индийското орехче успокоява сърцето и е добро за всички разстройства на вятъра.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Приготвяне на традиционни лекарства 🌿

В производството на всички тибетски традиционни лекарства имаме четири основни стъпки:

1. Събиране на суровини, които са:
- Растения/Билки - съобразени с времето, мястото и начина на събиране
- Минерали
- В миналото са се ползвали и животински продукти, но в днешно време за билковите формули се използва растителен аналог.

2. Съхранение
- Изсушване на билките
- Съхраняване - с оглед на баланса на сухота и влага

3. Състав- формулиране на рецепти
- Претегляне на съставките според формулата
- Детоксикация - премахване на баластни и потенциално вредни вещества
- Специална обработка за дълготрайни еликсири, афродизиаци и ценни хапчета, раздробяване, пресяване и смесване

4. Благословия
- Отдаване на положителна енергия, добри пожелания
- Подходящо опаковане; наименуване и етикетиране
... See MoreSee Less

View on Facebook

Билкови чайове

Пиенето на билкови чайове е отличен начин да намалите приема на кофеин, който предизвиква толкова много стрес на Запад. Чаят от джинджифил връща топлината обратно в храносмилането ви и може също да действа като мощно противовъзпалително средство. Чаят от лайка, който съдържа азулен, също има противовъзпалителни свойства и може да ви помогне да заспите през нощта. Чаят от кориандър охлажда тялото в горещо време и го затопля в хладно време. Чаят от кардамон е отличен за изхвърляне на секретни налепи по гърлото или слуз от храносмилателната система и прави храносмилането по-бързо. Чаят от коприва е страхотен диуретик. Женският корен е добър като тоник за черния дроб и трябва да се приема сутрин. Чаят от копър ще стимулира апетита.
... See MoreSee Less

View on Facebook