Плодовете и зеленчуците, които нямат негативни странични ефекти върху човешкото здраве и нямат нужда да се преработват преди консумация, се поставят на първо място в Тибетската медицина.

В тибетската медицинска система има четири основни стълба върху които се гради системата за здравето на човека:

  • диета
  • начин на живот
  • билкови пилюли
  • външни процедури (напр. масаж)

Правилното хранене винаги е предпочитано от тибетските лекари, като отправна точка за създаването на баланс в тялото, поради неговата ефективност и липсата на странични ефекти.

Растенията са задължителна част от балансираното хранене на всяка една култура, поради чудесната им хранителна стойност и важната роля, която имат за поддържането на здравето на човека, и повишаване на имунитета.

Хората в днешно време все повече се обръщат към естествената храна и билколечението, заради мекото действие на растенията и липсата на странични ефекти, в сравнение със съвременните химични продукти.

Във всяка точка на света, плодовете и зеленчуците са станали толкова важна част от ежедневната диета, че е невъзможно да си представим храната или готвенето без тях.

Съществуват различни начини за класификация и използване на плодовете и зеленчуците, които растат в различни региони, в зависимост от културата на хранене в съответния регион.

В зависимост от това дали растителната храна се вари, задушава, пържи, пече, ферментира или се консумира сурова, тя може да променя миризмата си, вкуса или потенцията си.

Както е казано от Карма Рангчунг Дордже, всеки плод или зеленчук може да изяви терапевтичния си ефект и може да помогне за лечението на дадена болест, ако отсъства от даден регион или човек не е консумирал съответния продукт до този момент. От друга страна, плодовете и зеленчуците, които растат в съответната географска ширина или са консумирани ежедневно, служат за подхранване на тялото ни. Например човек, който не е свикнал да консумира лук и чесън, ще усети по-добре ефектът им върху подобряването на храносмилателната топлина и успокояването на болестите на Вятъра. По подобен начин, гроздето и орехите спомагат за успокояването на констипацията, оризът помага при гадене и повръщане, както и при разстройство, виното ще спомогне за покачването на телесната температура и за храносмилането. Но хора, които са свикнали с тези храни и напитки е вероятно и да не усетят тези лечебни ефекти.

Когато консумираме плодове и зеленчуци е добре да сме внимателни със следните неща, за да оптимизираме ползата от приемането на свежа храна и да спомогнем на оздравителния процес:

  • Място: Важно е да сме сигурни, че всеки плод или зеленчук расте в естествения си хабитат. Плодовете и зеленчуците с топла природа (например джинджифил, чесън, кимион и др.) трябва да бъдат отглеждани на слънчеви места, а растения със студена природа (целина, мента, цвекло и др.) трябва да се отглеждат на сенчести и прохладни места. Почвата върху която се отглеждат плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чиста и плодородна.
  • Време: Важно е плодовете и зеленчуците да се берат, когато са напълно узрели, за да бъдат с необходимия вкус, потенция и аромат. Ранното или по-късно събиране на растенията може да доведе до загуба на хранителните и терапевтичните им свойства. Човекът, който бере плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чист, състрадателен и да притежава добро намерение да помага на другите.
  • Съхранение: Всеки, който събира плодове и зеленчуци трябва да предотврати излагането им на интензивна топлина или слънце, дим или задушлива миризма, да предпазва стоката от механично увреждане или насекоми, мухъл, загниване и др.
  • Важно: И накрая, важно е когато се приготвят билкови пилюли или се консумират различни плодове и зеленчуци, да се познава техния вкус, потенция и качества, за да се избягват противоречиви комбинации.

Знаете ли, че?

В Будистката практика лукът и чесънът обикновено се избягват, тъй като имат свойството да правят човек сънлив и да замъгляват ума. Не се препоръчват преди медитативни практики.

Но въпреки това, в Тибетската медицина лукът и чесънът са особено важни съставки за успокояване и подсилване на функцията на белите дробове.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Какво представлява терминът “чакра”?

Чакри: Колела на психическата енергия

Чакра е санскритската дума, която означава „колело“. Известен още като khor-lo на тибетски, терминът се отнася до енергийните центрове в тялото, които са били използвани от векове от тантрическите йоги за постигане на просветление.

Съвременната наука е установила, че тези енергийни центрове съответстват на нервните ганглии (възли) в тялото и всеки от тях е разположен близо до система от възли, която произвежда хормони, определящи състоянието на метаболизма, съня, възпроизводството, имунитета и психичното здраве. Носителят на Нобелова награда доктор Алексис Карел нарича жлезистата система „колелото на живота“, което поддържа всички клетъчни функции в човешкото тяло.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Център за Тибетско лечение Monchara

Скоро ще отворя отделна страница за част от работата си, а именно тази с гръбначните изкривявания. Това е изключително интересна, но трудна и отговорна задача. Работата със сколиози е продължителна във времето, сколиозата може да се променя, може и да прогресира до степен, която изисква носенето на корсет, а в по-тежките случаи се обсъжда и оперативна форма на лечение.
С К. работим вече повече от година. Първите месеци само с Шрот упражнения, но сколиозата прогресира и преди шест месеца се наложи слагането на корсет. От лятото К. носи корсет по 20 часа на ден и прави упражнения 5 пъти седмично!
🤗🎈🤞 всичките усилия дадоха резултат и в момента градусите са 8 надолу - от 32 на 24! Гръбнакът е много по-близо до централната сакрална линия! Продължаваме напред, тепърва предстои още много работа, но когато има мотивация, има и успех ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Център за Тибетско лечение "Мончара" съществува от 2016 година.
Нашата мисия е да запознаем повече хора с възможностите на Тибетската традиционна система за диагностика и здраве, които съвсем успешно могат да функционират в модерното ни общество. Надяваме се, че все повече българи ще възприемат основните принципи на балансиране и грижа за човешкото физическо и психическо благоденствие, които съществуват от векове. Силата на Тибетската медицина е в превенцията. Тя ни дава, подходящи за нашата индивидуалност, насоки за хранене и начин на живот, с чиято помощ можем да предотвратим появата на различни заболявания.
А какво означава името Мончара? То е тибетско и представлява вид хималайски дъб :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

Честита 2025-та година! С пожелания това да е година, в която да показваме повече състрадание и грижа един към друг, да сме в мир със себе си и света около нас и най-вече, да сме здрави и щастливи!
Честита Нова Година! 🙏🏻

https://www.facebook.com/share/r/17nY8dphjc/?mibextid=wwXIfr
... See MoreSee Less

View on Facebook