Плодовете и зеленчуците, които нямат негативни странични ефекти върху човешкото здраве и нямат нужда да се преработват преди консумация, се поставят на първо място в Тибетската медицина.
В тибетската медицинска система има четири основни стълба върху които се гради системата за здравето на човека:
- диета
- начин на живот
- билкови пилюли
- външни процедури (напр. масаж)
Правилното хранене винаги е предпочитано от тибетските лекари, като отправна точка за създаването на баланс в тялото, поради неговата ефективност и липсата на странични ефекти.
Растенията са задължителна част от балансираното хранене на всяка една култура, поради чудесната им хранителна стойност и важната роля, която имат за поддържането на здравето на човека, и повишаване на имунитета.
Хората в днешно време все повече се обръщат към естествената храна и билколечението, заради мекото действие на растенията и липсата на странични ефекти, в сравнение със съвременните химични продукти.
Във всяка точка на света, плодовете и зеленчуците са станали толкова важна част от ежедневната диета, че е невъзможно да си представим храната или готвенето без тях.
Съществуват различни начини за класификация и използване на плодовете и зеленчуците, които растат в различни региони, в зависимост от културата на хранене в съответния регион.
В зависимост от това дали растителната храна се вари, задушава, пържи, пече, ферментира или се консумира сурова, тя може да променя миризмата си, вкуса или потенцията си.
Както е казано от Карма Рангчунг Дордже, всеки плод или зеленчук може да изяви терапевтичния си ефект и може да помогне за лечението на дадена болест, ако отсъства от даден регион или човек не е консумирал съответния продукт до този момент. От друга страна, плодовете и зеленчуците, които растат в съответната географска ширина или са консумирани ежедневно, служат за подхранване на тялото ни. Например човек, който не е свикнал да консумира лук и чесън, ще усети по-добре ефектът им върху подобряването на храносмилателната топлина и успокояването на болестите на Вятъра. По подобен начин, гроздето и орехите спомагат за успокояването на констипацията, оризът помага при гадене и повръщане, както и при разстройство, виното ще спомогне за покачването на телесната температура и за храносмилането. Но хора, които са свикнали с тези храни и напитки е вероятно и да не усетят тези лечебни ефекти.
Когато консумираме плодове и зеленчуци е добре да сме внимателни със следните неща, за да оптимизираме ползата от приемането на свежа храна и да спомогнем на оздравителния процес:
- Място: Важно е да сме сигурни, че всеки плод или зеленчук расте в естествения си хабитат. Плодовете и зеленчуците с топла природа (например джинджифил, чесън, кимион и др.) трябва да бъдат отглеждани на слънчеви места, а растения със студена природа (целина, мента, цвекло и др.) трябва да се отглеждат на сенчести и прохладни места. Почвата върху която се отглеждат плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чиста и плодородна.
- Време: Важно е плодовете и зеленчуците да се берат, когато са напълно узрели, за да бъдат с необходимия вкус, потенция и аромат. Ранното или по-късно събиране на растенията може да доведе до загуба на хранителните и терапевтичните им свойства. Човекът, който бере плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чист, състрадателен и да притежава добро намерение да помага на другите.
- Съхранение: Всеки, който събира плодове и зеленчуци трябва да предотврати излагането им на интензивна топлина или слънце, дим или задушлива миризма, да предпазва стоката от механично увреждане или насекоми, мухъл, загниване и др.
- Важно: И накрая, важно е когато се приготвят билкови пилюли или се консумират различни плодове и зеленчуци, да се познава техния вкус, потенция и качества, за да се избягват противоречиви комбинации.