Плодовете и зеленчуците, които нямат негативни странични ефекти върху човешкото здраве и нямат нужда да се преработват преди консумация, се поставят на първо място в Тибетската медицина.

В тибетската медицинска система има четири основни стълба върху които се гради системата за здравето на човека:

  • диета
  • начин на живот
  • билкови пилюли
  • външни процедури (напр. масаж)

Правилното хранене винаги е предпочитано от тибетските лекари, като отправна точка за създаването на баланс в тялото, поради неговата ефективност и липсата на странични ефекти.

Растенията са задължителна част от балансираното хранене на всяка една култура, поради чудесната им хранителна стойност и важната роля, която имат за поддържането на здравето на човека, и повишаване на имунитета.

Хората в днешно време все повече се обръщат към естествената храна и билколечението, заради мекото действие на растенията и липсата на странични ефекти, в сравнение със съвременните химични продукти.

Във всяка точка на света, плодовете и зеленчуците са станали толкова важна част от ежедневната диета, че е невъзможно да си представим храната или готвенето без тях.

Съществуват различни начини за класификация и използване на плодовете и зеленчуците, които растат в различни региони, в зависимост от културата на хранене в съответния регион.

В зависимост от това дали растителната храна се вари, задушава, пържи, пече, ферментира или се консумира сурова, тя може да променя миризмата си, вкуса или потенцията си.

Както е казано от Карма Рангчунг Дордже, всеки плод или зеленчук може да изяви терапевтичния си ефект и може да помогне за лечението на дадена болест, ако отсъства от даден регион или човек не е консумирал съответния продукт до този момент. От друга страна, плодовете и зеленчуците, които растат в съответната географска ширина или са консумирани ежедневно, служат за подхранване на тялото ни. Например човек, който не е свикнал да консумира лук и чесън, ще усети по-добре ефектът им върху подобряването на храносмилателната топлина и успокояването на болестите на Вятъра. По подобен начин, гроздето и орехите спомагат за успокояването на констипацията, оризът помага при гадене и повръщане, както и при разстройство, виното ще спомогне за покачването на телесната температура и за храносмилането. Но хора, които са свикнали с тези храни и напитки е вероятно и да не усетят тези лечебни ефекти.

Когато консумираме плодове и зеленчуци е добре да сме внимателни със следните неща, за да оптимизираме ползата от приемането на свежа храна и да спомогнем на оздравителния процес:

  • Място: Важно е да сме сигурни, че всеки плод или зеленчук расте в естествения си хабитат. Плодовете и зеленчуците с топла природа (например джинджифил, чесън, кимион и др.) трябва да бъдат отглеждани на слънчеви места, а растения със студена природа (целина, мента, цвекло и др.) трябва да се отглеждат на сенчести и прохладни места. Почвата върху която се отглеждат плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чиста и плодородна.
  • Време: Важно е плодовете и зеленчуците да се берат, когато са напълно узрели, за да бъдат с необходимия вкус, потенция и аромат. Ранното или по-късно събиране на растенията може да доведе до загуба на хранителните и терапевтичните им свойства. Човекът, който бере плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чист, състрадателен и да притежава добро намерение да помага на другите.
  • Съхранение: Всеки, който събира плодове и зеленчуци трябва да предотврати излагането им на интензивна топлина или слънце, дим или задушлива миризма, да предпазва стоката от механично увреждане или насекоми, мухъл, загниване и др.
  • Важно: И накрая, важно е когато се приготвят билкови пилюли или се консумират различни плодове и зеленчуци, да се познава техния вкус, потенция и качества, за да се избягват противоречиви комбинации.

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook