Плодовете и зеленчуците, които нямат негативни странични ефекти върху човешкото здраве и нямат нужда да се преработват преди консумация, се поставят на първо място в Тибетската медицина.

В тибетската медицинска система има четири основни стълба върху които се гради системата за здравето на човека:

  • диета
  • начин на живот
  • билкови пилюли
  • външни процедури (напр. масаж)

Правилното хранене винаги е предпочитано от тибетските лекари, като отправна точка за създаването на баланс в тялото, поради неговата ефективност и липсата на странични ефекти.

Растенията са задължителна част от балансираното хранене на всяка една култура, поради чудесната им хранителна стойност и важната роля, която имат за поддържането на здравето на човека, и повишаване на имунитета.

Хората в днешно време все повече се обръщат към естествената храна и билколечението, заради мекото действие на растенията и липсата на странични ефекти, в сравнение със съвременните химични продукти.

Във всяка точка на света, плодовете и зеленчуците са станали толкова важна част от ежедневната диета, че е невъзможно да си представим храната или готвенето без тях.

Съществуват различни начини за класификация и използване на плодовете и зеленчуците, които растат в различни региони, в зависимост от културата на хранене в съответния регион.

В зависимост от това дали растителната храна се вари, задушава, пържи, пече, ферментира или се консумира сурова, тя може да променя миризмата си, вкуса или потенцията си.

Както е казано от Карма Рангчунг Дордже, всеки плод или зеленчук може да изяви терапевтичния си ефект и може да помогне за лечението на дадена болест, ако отсъства от даден регион или човек не е консумирал съответния продукт до този момент. От друга страна, плодовете и зеленчуците, които растат в съответната географска ширина или са консумирани ежедневно, служат за подхранване на тялото ни. Например човек, който не е свикнал да консумира лук и чесън, ще усети по-добре ефектът им върху подобряването на храносмилателната топлина и успокояването на болестите на Вятъра. По подобен начин, гроздето и орехите спомагат за успокояването на констипацията, оризът помага при гадене и повръщане, както и при разстройство, виното ще спомогне за покачването на телесната температура и за храносмилането. Но хора, които са свикнали с тези храни и напитки е вероятно и да не усетят тези лечебни ефекти.

Когато консумираме плодове и зеленчуци е добре да сме внимателни със следните неща, за да оптимизираме ползата от приемането на свежа храна и да спомогнем на оздравителния процес:

  • Място: Важно е да сме сигурни, че всеки плод или зеленчук расте в естествения си хабитат. Плодовете и зеленчуците с топла природа (например джинджифил, чесън, кимион и др.) трябва да бъдат отглеждани на слънчеви места, а растения със студена природа (целина, мента, цвекло и др.) трябва да се отглеждат на сенчести и прохладни места. Почвата върху която се отглеждат плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чиста и плодородна.
  • Време: Важно е плодовете и зеленчуците да се берат, когато са напълно узрели, за да бъдат с необходимия вкус, потенция и аромат. Ранното или по-късно събиране на растенията може да доведе до загуба на хранителните и терапевтичните им свойства. Човекът, който бере плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чист, състрадателен и да притежава добро намерение да помага на другите.
  • Съхранение: Всеки, който събира плодове и зеленчуци трябва да предотврати излагането им на интензивна топлина или слънце, дим или задушлива миризма, да предпазва стоката от механично увреждане или насекоми, мухъл, загниване и др.
  • Важно: И накрая, важно е когато се приготвят билкови пилюли или се консумират различни плодове и зеленчуци, да се познава техния вкус, потенция и качества, за да се избягват противоречиви комбинации.

Какво представлява ПМС през призмата на Тибетската медицина?

Женският организъм не е предназначен за съвременния натоварен начин на живот. Той се е формирал тогава, когато ние жените сме водили много по-умерен начин на живот и сме раждали повече отколкото сега. Очевидно нашето тяло не успява да следва промените на обществото, което води до душевен и физически дисбаланс. Особено остро това се усеща преди и по време на менструация, тъй като през този период организмът отслабва.

"Постарайте се поне два дни преди началото на месечния цикъл и през двата първи дни да сте максимално спокойни: да не се вълнувате и да не водите прекалено активен начин на живот – казва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова – важно е процеса на изчистване на организма да протече качествено, в противен случай е възможно образуването на кисти, миоми и други новообразувания”.

Съгласно тибетската традиция нашият свят, в това число и самите ние, се състои от три вида енергии: Вятър (Лунг), Жлъчка (Трипа) и Слуз (Бадкан). По принцип във всеки човек преобладава една от тези енергии. Жените от различните типове понасят по различен начин месечния цикъл и се нуждаят от различни балансиращи «лекарства».

За повече информация относно препоръките при трите вида енергии, посетете сайта на Мончара:
https://monchara.bg/2018/04/…
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тайната на красивите тибетски коси стига чак до Карибските брегове, където Джак Спароу е забелязан с изумително гладка и подхранена коса. А сега, чудните тибетски масла могат да бъдат открити и на една ръка разстояние!

Продуктът е разработено от Тибетския институт за медицина и астрология Men-Tsee-Khang, Дхарамсала, Индия.
... See MoreSee Less

View on Facebook

За какви проблеми Ку Ние масажът е най-полезен?

Ку Ние масажът може да бъде от помощ не само при решаване на физически проблеми, но помага при емоционално и психично напрежение, депресия, безсъние, тревожност, както и специално при жени, които се чувстват изтощени след раждане. Съгласно традиционното разбиране на тибетската медицина, коренът на повечето болести са емоциите, които се проявяват в човешкото тяло под формата на три жизнени енергии (конституции) – вятър, жлъчка и слуз (флегма). Всеки човек се ражда с определена конституция, т.нар. рождена конституция. С течение на времето и в резултат на начина на живот може да възникне дисбаланс в организма, който се изразява в излишък или недостиг на определена жизнена енергия. Задачата на тибетската медицина е да възстанови първоначалната хармония в тялото. За тази цел се използват различни методи за поставяне на диагноза и за връщане на изначалното равновесие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Има ли храни, които не се препоръчват според тибетската медицина?

От здравословна гледна точка е препоръчително да се приемат всички видове храни, тъй като тялото се нуждае от конкретно равновесие на мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и микроелементи, за да функционира адекватно. Препоръките за балансирано хранене следват конкретната конституция на човека. За едни хора приемът на месо е препоръчителен, докато други трябва да го избягват. Няма групи храни, които се изключат напълно, но индивидуалната диета се прави в зависимост от нуждите на конкретния пациент.

В център Мончара можете да запишете час за прегледи и индивидуална консултация с д-р Сонам Дордже, водещ специалист по тибетска медицина.

За въпроси и записвания: 088 895 3929
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи симптоми на грип и настинка ви представяме една тибетска билкова формула, която засилва защитните функции на организма и спомага за неговото укрепване.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook