Dr. Maria Locsei, MBBS

TTM Journal

Растението карамфил е вечнозелено дърво, което идва от Молукските острови, известни в Средновековието още като Острови на подправките (архипелаг в състава на Индонезия). В днешно време карамфилът се отглежда на определени места в Азия, Индия и Африка.

Тази подправка е била обект на търговия в продължение на много векове. Археолозите са открили доказателства за съществуването на карамфил в Сирия, датиран приблизително около 1720 година преди новата ера. Използването му като освежител на дъха е документирано по време на Династията Хан, 3 век преди новата ера. През Средновековието карамфилът е добре познат от търговията с подправки с Близкия Изток. Тази подправка се е търгувала и през 18 век от Нидерландската източно-индийска компания.

Карамфилът се използва в много култури, като кулинарна подправка, но се използва и като лечебна билка в традиционната Тибетска, Китайска и Аюрведична медицина, както и в Западното билколечение. В стоматологията, карамфиловото масло е добре познато, заради неговите антисептични и леко обезболяващи свойства. В допълнение, съвременните изследвания установяват, че карамфиловото масло има интересни ефекти, като контрол на нивата на кръвната захар, а така също и противовъзпалителни и антиоксидантни характеристики.

В тибетската медицина, карамфилът се описва със следните характеристики:

Вкус: Лют

Потенция: Студена

Послевкус: Топъл

Използвани части на растението: Частта от дървото, която се използва, е неотворената цветна пъпка, която съдържа висока концентрация на ароматни етерични масла. След това тази пъпка се суши и се използва цялата, като се стрива на прах; може да се екстрахира и ароматното масло.

Начин на употреба: В Тибетската медицина, карамфилът се използва основно на прах, но може да бъде използван и под формата на чай, отвара или компрес.

Функция: Карамфилът има преобладаващи топли свойства, поради което се използва за балансиране на болести със студена природа.

Индикации: Основната функция на Карамфила е свързана с лекуване на болести на Вятъра.

Карамфилът е познат като една от „6-те царски подправки“ в Тибетската медицина, заедно с индийското орехче, зеленият и черен кардамон, шафранът и бамбуковата сърцевина. Това са медицински растения, които имат тонизиращ ефект върху определени вътрешни органи. Карамфилът е важна лечебна билка при проблеми свързани с централния канал, поддържащ живота, балансира болести на Вятъра със студена природа, както и неврологични проблеми. Добра е за ментални проблеми, които също са свързани с дисбаланс на Вятъра, такива като депресия, тревожност и нервност. Затопля стомаха и храносмилателната система, нежен стимулант на апетита, спомага за успокояване на хълцането, повръщането и разстройството, които се дължат на настинка. Добро средство при възпаление на гърлото, врата, белите дробове; пресипнало гърло и кашлица, астма.

Обаче, парадоксално, карамфилът също е познат и като една от „Три студени субстанции“, заедно с бамбуковата сърцевина и шафранът. Карамфилът е интересна медицинска билка, поради загряващите и охлаждащите си свойства. Кой от двата ефекта ще се прояви, зависи от другите медицински субстанции, с които се комбинира. Потенцията и послевкуса играят важна роля в улесняването на тази двойствена природа.

Предупреждение: Карамфилът може да бъде токсичен, ако се взима в големи количества. Чистото етерично масло не трябва да се използва директно върху кожата, а разтворено в базисно масло, тъй като може да има дразнещ ефект.

Популярна тибетска формула: Карамфилът е в основата на няколко медицински формули, като Ли ши – 6 (Тиб. Li shi – карамфил), който често се използва за успокояване на болести на Вятъра.

Можете да си запишете час за тибетска пулсова диагонстика с нашия специалист Др. Сонам Дордже на номер 0888953929.

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook