Dr. Maria Locsei, MBBS

TTM Journal

Растението карамфил е вечнозелено дърво, което идва от Молукските острови, известни в Средновековието още като Острови на подправките (архипелаг в състава на Индонезия). В днешно време карамфилът се отглежда на определени места в Азия, Индия и Африка.

Тази подправка е била обект на търговия в продължение на много векове. Археолозите са открили доказателства за съществуването на карамфил в Сирия, датиран приблизително около 1720 година преди новата ера. Използването му като освежител на дъха е документирано по време на Династията Хан, 3 век преди новата ера. През Средновековието карамфилът е добре познат от търговията с подправки с Близкия Изток. Тази подправка се е търгувала и през 18 век от Нидерландската източно-индийска компания.

Карамфилът се използва в много култури, като кулинарна подправка, но се използва и като лечебна билка в традиционната Тибетска, Китайска и Аюрведична медицина, както и в Западното билколечение. В стоматологията, карамфиловото масло е добре познато, заради неговите антисептични и леко обезболяващи свойства. В допълнение, съвременните изследвания установяват, че карамфиловото масло има интересни ефекти, като контрол на нивата на кръвната захар, а така също и противовъзпалителни и антиоксидантни характеристики.

В тибетската медицина, карамфилът се описва със следните характеристики:

Вкус: Лют

Потенция: Студена

Послевкус: Топъл

Използвани части на растението: Частта от дървото, която се използва, е неотворената цветна пъпка, която съдържа висока концентрация на ароматни етерични масла. След това тази пъпка се суши и се използва цялата, като се стрива на прах; може да се екстрахира и ароматното масло.

Начин на употреба: В Тибетската медицина, карамфилът се използва основно на прах, но може да бъде използван и под формата на чай, отвара или компрес.

Функция: Карамфилът има преобладаващи топли свойства, поради което се използва за балансиране на болести със студена природа.

Индикации: Основната функция на Карамфила е свързана с лекуване на болести на Вятъра.

Карамфилът е познат като една от „6-те царски подправки“ в Тибетската медицина, заедно с индийското орехче, зеленият и черен кардамон, шафранът и бамбуковата сърцевина. Това са медицински растения, които имат тонизиращ ефект върху определени вътрешни органи. Карамфилът е важна лечебна билка при проблеми свързани с централния канал, поддържащ живота, балансира болести на Вятъра със студена природа, както и неврологични проблеми. Добра е за ментални проблеми, които също са свързани с дисбаланс на Вятъра, такива като депресия, тревожност и нервност. Затопля стомаха и храносмилателната система, нежен стимулант на апетита, спомага за успокояване на хълцането, повръщането и разстройството, които се дължат на настинка. Добро средство при възпаление на гърлото, врата, белите дробове; пресипнало гърло и кашлица, астма.

Обаче, парадоксално, карамфилът също е познат и като една от „Три студени субстанции“, заедно с бамбуковата сърцевина и шафранът. Карамфилът е интересна медицинска билка, поради загряващите и охлаждащите си свойства. Кой от двата ефекта ще се прояви, зависи от другите медицински субстанции, с които се комбинира. Потенцията и послевкуса играят важна роля в улесняването на тази двойствена природа.

Предупреждение: Карамфилът може да бъде токсичен, ако се взима в големи количества. Чистото етерично масло не трябва да се използва директно върху кожата, а разтворено в базисно масло, тъй като може да има дразнещ ефект.

Популярна тибетска формула: Карамфилът е в основата на няколко медицински формули, като Ли ши – 6 (Тиб. Li shi – карамфил), който често се използва за успокояване на болести на Вятъра.

Можете да си запишете час за тибетска пулсова диагонстика с нашия специалист Др. Сонам Дордже на номер 0888953929.

Най-голямата ценност на тибетската наука за здраве идва от теорията за връзката между ума и тялото. В основата на ефективността на тази връзка стои елиминирането на корена на болестта.

Съгласно традиционното разбиране на тибетската медицина, коренът на повечето болести са емоциите, които се проявяват в човешкото тяло под формата на три жизнени енергии (конституции) – вятър, жлъчка и слуз (флегма). Във всяко живо същество тези три начала са представени в уникална комбинация и съотношение. Всеки човек се ражда с определена конституция, т.нар. рождена конституция. С течение на времето и в резултат на начина на живот може да възникне дисбаланс в организма, който се изразява в излишък или недостиг на определено жизнено начало. Задачата на тибетската медицина е да възстанови първоначалната хармония в тялото. За тази цел се използват различни методи за поставяне на диагноза и за връщане на изначалното равновесие.

Съществена част от консултацията с тибетски специалист е историята на предишни заболявания на пациента, които включват скорошни изследвания и поставени диагнози. Тибетският доктор допълва картината със задаване на допълнителни въпроси за начина на живот, хранене и др.

В Център за Тибетско лечение Мончара можете да си запишете час за прегледи и индивидуална консултация с д-р Сонам Дорже, водещ специалист по тибетска медицина.
За въпроси и запитвания:
088 895 3929
... See MoreSee Less

View on Facebook

Със захлаждането на прогнозата идва време за топлите камъни и Тибетския До Ние масаж.

До Ние е масаж, част от Тибетската традиция, за който се използват топли камъни, поставени върху тялото на човек. Масажът с камъни допринася за подобряване на общото състояние, но наред с „чувствам се добре” фактора, този вид масаж спомага за:

✔️ По-дълбока релаксация
✔️ Успокоява нервната система, намалява стреса и напрежението
✔️ Омекотява и отпуска схванатите мускули
✔️ Освобождава ставите
Успокоява хронична болка във врата и гърба
✔️ Подобрява циркулацията
✔️ Освобождава енергийните блокажи в тялото
✔️ Балансира и хармонизира цялото тяло

Камъните могат да се използват по два начина по време на масаж – топли или студени. Първо топлите камъни се поставят върху тялото, което го подготвя за по-ефективен масаж, тъй като топлината освобождава мускулното напрежение и увеличава еластичността на колагенните влакна. Използването на студени камъни има болкоуспокояващ ефект върху травмирани мускули, като намаляват способността на нервните окончания да предават импулси в наранените участъци. Студените камъни могат да спомогнат и за намаляването на локално възпаление.

За повече информация, моля посетете сайта на Мончара: https://monchara.bg/%d1%83%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b3%d0%b8/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетски билкови бани

Едно от мощните лечения в тибетската медицина е терапията в билковите бани. Лекарите по тибетска медицина използват този метод основно при лечение на артрит и кожни заболявания, както и за облекчаване на болка в тялото. Научните изследвания показват благоприятно въздействие на тибетските билкови бани върху ревматоидния артрит, откривайки, че баните намаляват активността на имунната система, която причинява заболяването.
През седмия месец от тибетския календар (в периода на ранна есен) се появява звезда, която се свързва с медицинското божество Гарма Дуиба. През това време тибетците наричат ​​всяка вода, докосната от тази звездна светлина, „роса“. Появата на звездата бележи началото на тибетския фестивал за къпане.
Five Taste Dew е наименованието на тибетската формула за лечебна баня, която се практикува всеки ден в продължение на минимум седем дни. Формулата е съставена от пет билки: италиански кипарис, сладък пелин, азалия, ефедра и индийско орехче. Всички тези билки имат лечебни свойства. Италианският кипарис е известно антивирусно средство и също така помага при лечение на кожни заболявания като екзема и дерматит. Наскоро бе установено, че сладкият пелин е полезен при лечението и на малария: активното му съединение, артемизинин, е доказано, че намалява смъртността при лекуваните с него с до 97 процента. Доказано е също, че сладкият пелин предотвратява развитието на ракови клетки. Цветовете на червената азалия действат детоксикиращо, укрепват сърцето и помагат за балансиране на емоциите. Ефедрата е страхотна при болки, причинени от усещане за студ и стимулира изпотяването. Индийското орехче успокоява сърцето и е добро за всички разстройства на вятъра.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Приготвяне на традиционни лекарства 🌿

В производството на всички тибетски традиционни лекарства имаме четири основни стъпки:

1. Събиране на суровини, които са:
- Растения/Билки - съобразени с времето, мястото и начина на събиране
- Минерали
- В миналото са се ползвали и животински продукти, но в днешно време за билковите формули се използва растителен аналог.

2. Съхранение
- Изсушване на билките
- Съхраняване - с оглед на баланса на сухота и влага

3. Състав- формулиране на рецепти
- Претегляне на съставките според формулата
- Детоксикация - премахване на баластни и потенциално вредни вещества
- Специална обработка за дълготрайни еликсири, афродизиаци и ценни хапчета, раздробяване, пресяване и смесване

4. Благословия
- Отдаване на положителна енергия, добри пожелания
- Подходящо опаковане; наименуване и етикетиране
... See MoreSee Less

View on Facebook

Билкови чайове

Пиенето на билкови чайове е отличен начин да намалите приема на кофеин, който предизвиква толкова много стрес на Запад. Чаят от джинджифил връща топлината обратно в храносмилането ви и може също да действа като мощно противовъзпалително средство. Чаят от лайка, който съдържа азулен, също има противовъзпалителни свойства и може да ви помогне да заспите през нощта. Чаят от кориандър охлажда тялото в горещо време и го затопля в хладно време. Чаят от кардамон е отличен за изхвърляне на секретни налепи по гърлото или слуз от храносмилателната система и прави храносмилането по-бързо. Чаят от коприва е страхотен диуретик. Женският корен е добър като тоник за черния дроб и трябва да се приема сутрин. Чаят от копър ще стимулира апетита.
... See MoreSee Less

View on Facebook