Dr. Maria Locsei, MBBS

TTM Journal

Растението карамфил е вечнозелено дърво, което идва от Молукските острови, известни в Средновековието още като Острови на подправките (архипелаг в състава на Индонезия). В днешно време карамфилът се отглежда на определени места в Азия, Индия и Африка.

Тази подправка е била обект на търговия в продължение на много векове. Археолозите са открили доказателства за съществуването на карамфил в Сирия, датиран приблизително около 1720 година преди новата ера. Използването му като освежител на дъха е документирано по време на Династията Хан, 3 век преди новата ера. През Средновековието карамфилът е добре познат от търговията с подправки с Близкия Изток. Тази подправка се е търгувала и през 18 век от Нидерландската източно-индийска компания.

Карамфилът се използва в много култури, като кулинарна подправка, но се използва и като лечебна билка в традиционната Тибетска, Китайска и Аюрведична медицина, както и в Западното билколечение. В стоматологията, карамфиловото масло е добре познато, заради неговите антисептични и леко обезболяващи свойства. В допълнение, съвременните изследвания установяват, че карамфиловото масло има интересни ефекти, като контрол на нивата на кръвната захар, а така също и противовъзпалителни и антиоксидантни характеристики.

В тибетската медицина, карамфилът се описва със следните характеристики:

Вкус: Лют

Потенция: Студена

Послевкус: Топъл

Използвани части на растението: Частта от дървото, която се използва, е неотворената цветна пъпка, която съдържа висока концентрация на ароматни етерични масла. След това тази пъпка се суши и се използва цялата, като се стрива на прах; може да се екстрахира и ароматното масло.

Начин на употреба: В Тибетската медицина, карамфилът се използва основно на прах, но може да бъде използван и под формата на чай, отвара или компрес.

Функция: Карамфилът има преобладаващи топли свойства, поради което се използва за балансиране на болести със студена природа.

Индикации: Основната функция на Карамфила е свързана с лекуване на болести на Вятъра.

Карамфилът е познат като една от „6-те царски подправки“ в Тибетската медицина, заедно с индийското орехче, зеленият и черен кардамон, шафранът и бамбуковата сърцевина. Това са медицински растения, които имат тонизиращ ефект върху определени вътрешни органи. Карамфилът е важна лечебна билка при проблеми свързани с централния канал, поддържащ живота, балансира болести на Вятъра със студена природа, както и неврологични проблеми. Добра е за ментални проблеми, които също са свързани с дисбаланс на Вятъра, такива като депресия, тревожност и нервност. Затопля стомаха и храносмилателната система, нежен стимулант на апетита, спомага за успокояване на хълцането, повръщането и разстройството, които се дължат на настинка. Добро средство при възпаление на гърлото, врата, белите дробове; пресипнало гърло и кашлица, астма.

Обаче, парадоксално, карамфилът също е познат и като една от „Три студени субстанции“, заедно с бамбуковата сърцевина и шафранът. Карамфилът е интересна медицинска билка, поради загряващите и охлаждащите си свойства. Кой от двата ефекта ще се прояви, зависи от другите медицински субстанции, с които се комбинира. Потенцията и послевкуса играят важна роля в улесняването на тази двойствена природа.

Предупреждение: Карамфилът може да бъде токсичен, ако се взима в големи количества. Чистото етерично масло не трябва да се използва директно върху кожата, а разтворено в базисно масло, тъй като може да има дразнещ ефект.

Популярна тибетска формула: Карамфилът е в основата на няколко медицински формули, като Ли ши – 6 (Тиб. Li shi – карамфил), който често се използва за успокояване на болести на Вятъра.

Можете да си запишете час за тибетска пулсова диагонстика с нашия специалист Др. Сонам Дордже на номер 0888953929.

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook