Dr. Maria Locsei, MBBS

TTM Journal

Растението карамфил е вечнозелено дърво, което идва от Молукските острови, известни в Средновековието още като Острови на подправките (архипелаг в състава на Индонезия). В днешно време карамфилът се отглежда на определени места в Азия, Индия и Африка.

Тази подправка е била обект на търговия в продължение на много векове. Археолозите са открили доказателства за съществуването на карамфил в Сирия, датиран приблизително около 1720 година преди новата ера. Използването му като освежител на дъха е документирано по време на Династията Хан, 3 век преди новата ера. През Средновековието карамфилът е добре познат от търговията с подправки с Близкия Изток. Тази подправка се е търгувала и през 18 век от Нидерландската източно-индийска компания.

Карамфилът се използва в много култури, като кулинарна подправка, но се използва и като лечебна билка в традиционната Тибетска, Китайска и Аюрведична медицина, както и в Западното билколечение. В стоматологията, карамфиловото масло е добре познато, заради неговите антисептични и леко обезболяващи свойства. В допълнение, съвременните изследвания установяват, че карамфиловото масло има интересни ефекти, като контрол на нивата на кръвната захар, а така също и противовъзпалителни и антиоксидантни характеристики.

В тибетската медицина, карамфилът се описва със следните характеристики:

Вкус: Лют

Потенция: Студена

Послевкус: Топъл

Използвани части на растението: Частта от дървото, която се използва, е неотворената цветна пъпка, която съдържа висока концентрация на ароматни етерични масла. След това тази пъпка се суши и се използва цялата, като се стрива на прах; може да се екстрахира и ароматното масло.

Начин на употреба: В Тибетската медицина, карамфилът се използва основно на прах, но може да бъде използван и под формата на чай, отвара или компрес.

Функция: Карамфилът има преобладаващи топли свойства, поради което се използва за балансиране на болести със студена природа.

Индикации: Основната функция на Карамфила е свързана с лекуване на болести на Вятъра.

Карамфилът е познат като една от „6-те царски подправки“ в Тибетската медицина, заедно с индийското орехче, зеленият и черен кардамон, шафранът и бамбуковата сърцевина. Това са медицински растения, които имат тонизиращ ефект върху определени вътрешни органи. Карамфилът е важна лечебна билка при проблеми свързани с централния канал, поддържащ живота, балансира болести на Вятъра със студена природа, както и неврологични проблеми. Добра е за ментални проблеми, които също са свързани с дисбаланс на Вятъра, такива като депресия, тревожност и нервност. Затопля стомаха и храносмилателната система, нежен стимулант на апетита, спомага за успокояване на хълцането, повръщането и разстройството, които се дължат на настинка. Добро средство при възпаление на гърлото, врата, белите дробове; пресипнало гърло и кашлица, астма.

Обаче, парадоксално, карамфилът също е познат и като една от „Три студени субстанции“, заедно с бамбуковата сърцевина и шафранът. Карамфилът е интересна медицинска билка, поради загряващите и охлаждащите си свойства. Кой от двата ефекта ще се прояви, зависи от другите медицински субстанции, с които се комбинира. Потенцията и послевкуса играят важна роля в улесняването на тази двойствена природа.

Предупреждение: Карамфилът може да бъде токсичен, ако се взима в големи количества. Чистото етерично масло не трябва да се използва директно върху кожата, а разтворено в базисно масло, тъй като може да има дразнещ ефект.

Популярна тибетска формула: Карамфилът е в основата на няколко медицински формули, като Ли ши – 6 (Тиб. Li shi – карамфил), който често се използва за успокояване на болести на Вятъра.

Можете да си запишете час за тибетска пулсова диагонстика с нашия специалист Др. Сонам Дордже на номер 0888953929.

С резките спадове на температурата и настъпването на зимата организмите ни се опитват да се преборят със симптомите на настинки, но не винаги успяват. Искаме да ви споделим тибетските билкови формули, които се дават при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

В днешно време все по-често можем да открием различни масажори на козметичните щандове. Все повече хора разбират полезните свойства от лимфен дренаж и масажите на лице. Въздействието върху лимфните пътища спомага за възстановяване на клетките, както и за намаляване на подуването на лицето, тъмните кръгове под очите и връщането на кожата на здравословния блясък.

Ако желаете да изпитате професионални грижи посредством традиционните източни техники за масаж с Гуаша, свържете се с нас чрез страницата на Мончара или на нашия телефон 0888 95 39 29.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Кои заболявания са предмет на Тибетската медицина?

Тибетската медицина разглежда и дава консултации за всички заболявания, но ефективното лечение зависи от състоянието на организма, степента на развитие на заболяването и индивидуалните особености на всеки човек. Тибетската медицина не изключва методите на лечение и постиженията на съвременната медицина. При напреднал стадий на заболяването тибетските специалисти работят заедно с конвенционалната медицина.

Тибетската наука за здраве се грижи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото, засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма и използва единствено натурални продукти и терапии, които са без странични ефекти и без допълнителен риск за пациента.
... See MoreSee Less

View on Facebook