Как с помощта на подходяща диета да поддържаме имунитета и да балансираме енергията си през зимата, разказва докторът по тибетска медицина – Юлия Юсипова.

Съгласно тибетската философия, през зимата се увеличава количеството на слуз в организма. Това вещество се натрупва, създава чувството за леност и апатия в организма, засилва вирусните инфекции, заболяванията на ставите и ускорява натрупването на мазнини. За да нормализираме емоционалното и физическото си състояние е хубаво да поддържаме умерена физическа активност (дори леко да я увеличим) и да спазваме подходящ за зимата начин на хранене. Това означава да включим в менюто си много топли, леки храни с леко лют, горчив и стипчив вкус, а да намалим приема на сладко, кисело и солено.

• В основата на менюто ви трябва да присъстват варени и печени зеленчуци.Броколи, тиквички, гъби, алабаш, карфиол, аспержи, спанак, моркови, тиква, репички, ряпа, алабаш, целина – изборът е голям. За да засилите загряващите свойства на храната и да подобрите храносмилането си, добавете лук, чесън или гарам масала. Употребата на зеле и картофи е хубаво да се намали. Те „охлаждат” стомаха и се препоръчват за употреба от хора със силно храносмилане и през топлите дни в годината.

• Месото, подходящо за зимния период трябва да има „топли” свойства. Това е месото от кокошка, овен, дивеч и морски продукти. Свинско и телешко е по-добре да не се консумира – те охлаждат организма.

• Всички сладки продукти, с изключение на меда (не трябва да се нагрява над 40 градуса!), способстват за увеличение на слузта. Хубаво е тортите и курабийките да се заместят със сушени плодове. Те са особено полезни, когато се накиснат предварително във вода или се сварят. Пресните плодове в голямо количество само увеличават студа и спомагат за дисбаланса на тялото. Ето защо през зимата е хубаво да се консумират в умерено количество.

• Изработете си навика да добавяте във всички храни повече загряващи подправки:кимион, кардамон, синап, джинджифил, карамфил, черен пипер, шафран, индийско орехче, канела, кориандър, асафетида, копър и чесън. Това е особено важно, за по-доброто усвояване на бобовите и месото. Тези продукти е най-добре да се консумират на обяд, между 12 и 16 часа, когато храносмилателния огън е най-силен.

• Пийте само топли напитки. Дори и водата е хубаво да бъде почти гореща. Особено добре върху намаляването на слузта, влияе отварата от джинджифил. Приготвя се съвсем лесно: нарежете на ленти парче джинджифил (колкото орех), добавете канела и кардамон и варете в продължение на 10 минути, на умерен огън. Прецедете и след като отварата поизстине, добавете мед и лимон. Ако нямате време, просто залейте с гореща вода парче джинджифил. По-радикален метод: сдъвчете малко количество джинджифил след като сте се нахранили и го преглътнете с малко количество топла вода.

Не винаги се получава стриктно да спазваме определена система на хранене. Но това не е и задължително. Достатъчно е да следваме системата дори и четири дни от седмицата, за да можем да укрепим здравето си и да подобрим самочувствието си през зимата.

Източник на фотографията: Shutterstock

Торта с просо за рожден ден на любим човек, невероятно вкусна 😋 #без захар #здравословно хранене #здравословни десерти ... See MoreSee Less

View on Facebook

❗️❗️❗️Във връзка с епидемиологичната обстановка бихме искали да ви уведомим, че продължаваме да работим, при спазване не всички хигиенни мерки.

Масажът влияе благоприятно върху здравословното ни състояние. Подобрява трофиката на тъканите, ускорява движението на лимфата, спомага за по-бързото елиминиране на токсините от тялото 🍀

Източен точков масаж на лице

В основата на тази процедура лежи научно-обоснованата идея на Традиционната китайска медицина, че всички органи и системи в тялото са свързани чрез енергийни канали, наречени Дзинлуо (经络 ), които се състоят от взаимосвързани точки в цялото тялото. Точките във всеки от каналите превеждат енергията по него. Някои точки са разположени така, че през тях минава повече от един канал. По този начин чрез въздействието върху една точка, се въздейства върху другите, свързани с нея. Така и чрез обработване на определена част от тялото, може да се изцели друга, до която нямаме пряк достъп.

Подмладяващият масаж на лицето стимулира десетки биоактивни точки по него, всяка от които е свързана с определени органи в тялото. Чрез въздействие върху тези точки, се тонизират органите и се забавя естествения процес на стареене на тялото, освен това се повишават собствената енергия и самочувствие. Който има възможност да изпита ефективността на тази процедура, отново се връща към нея.

С този специален масаж се стимулират определени акупунктурни точки върху лицето, за да се раздвижи енергията Чи в меридианите ДЗИН-ЛУО. Релаксира и успокоява мускулатурата на лицето, което влияе благоприятно върху изглаждането на бръчките. Ускорява кръвообращението, отстранява лимфните отоци и има стягащ ефект. Действието на всеки един масаж се обяснява с дразненето на екстеро и проприорецепторите в кожата и мускулите. Тези сигнали се предават до централната нервна система, което отключва редица реакции. Отварят се повече капиляри, засилва се кръвообращението и движението на лимфата, с което се подобрява трофиката на тъканите. Балансира се работата на мастните и потни жлези.

Акупресурата на лицето подобрява лимфния поток (което е много полезно, тъй като лимфната система няма централна помпа) и елиминира задръстванията. Подпухналостта също изчезва, тъканите се прочистват от токсини, метаболизмът се нормализира, регенерацията на кожата се подобрява и производството на колаген се увеличава. Резултатът от акупресурата на лицето има козметологични ефекти: кожата става плътна, еластична и опъната, тенът се подобрява, тъмните кръгове и отпуснатата кожа изчезват, бръчките и гънките се изглаждат, овалът на лицето се изглажда. Възможни са леки болезнени усещания при натискане върху някои биоактивни точки. Тази болка е категоризирана като "приятна болка". Тя говори за правилното изпълнение на процедурата и за добрия резултат. Като цяло, точковият масаж за лице, гуаша и бодзин могат да се определят като приятни и отпускащи процедури.

Цена 50 лв/ 50 минути
... See MoreSee Less

View on Facebook

Джинджифилът (лат. Zingiber officinale) се използва, освен като подправка към различни ястия, но и като лечебна билка.

Отглежда се в повечето райни на Индия и Тибет на около 1800-2800 м надморска височина.

Използва се коренът на растението, в суха или прясна форма.

Джинджифилът притежава лют вкус и има загряващо действие. Придават му се редица полезни качества - има силно противовъзпалително действие, детоксикиращо действие, спомага за поддържането на нормалните нива на холестерола и др.

Показания за ползване като лечебна отвара: Увеличава топлината в тялото, успокоява болки в стомаха, намалява излишъка на слуз в тялото; действа успокояващо при разстройство и повръщане, подобрява храносмилането.

Приготвянето на билкова отвара от джинджифил е много лесно - просто нарежете пресен джинджифил, с големината на орех в половин литър вода и го варете 10 минути.

Една от най-популярните напитки в Индия е чай от джинджифил, мед и лимон :)

Джиндижифилът е част от състава на редица тибетски билкови пилюли.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тази събота 14.11. от 17:00 отново ще се съберем за практика с нейрографични рисунки, която ще балансира Манипура чакрата ни.

Да трансформираме негативните си емоции в позитивни, като рисуваме нейрографика.

Събитието ще бъде в онлайн формат, а за тези, които искат да присъстват, трябва да си запазят място предварително, тъй като местата ни са ограничени :)

За повече информация вижте в събитието или на номер 0888953929
... See MoreSee Less

View on Facebook