Как с помощта на подходяща диета да поддържаме имунитета и да балансираме енергията си през зимата, разказва докторът по тибетска медицина – Юлия Юсипова.

Съгласно тибетската философия, през зимата се увеличава количеството на слуз в организма. Това вещество се натрупва, създава чувството за леност и апатия в организма, засилва вирусните инфекции, заболяванията на ставите и ускорява натрупването на мазнини. За да нормализираме емоционалното и физическото си състояние е хубаво да поддържаме умерена физическа активност (дори леко да я увеличим) и да спазваме подходящ за зимата начин на хранене. Това означава да включим в менюто си много топли, леки храни с леко лют, горчив и стипчив вкус, а да намалим приема на сладко, кисело и солено.

• В основата на менюто ви трябва да присъстват варени и печени зеленчуци.Броколи, тиквички, гъби, алабаш, карфиол, аспержи, спанак, моркови, тиква, репички, ряпа, алабаш, целина – изборът е голям. За да засилите загряващите свойства на храната и да подобрите храносмилането си, добавете лук, чесън или гарам масала. Употребата на зеле и картофи е хубаво да се намали. Те „охлаждат” стомаха и се препоръчват за употреба от хора със силно храносмилане и през топлите дни в годината.

• Месото, подходящо за зимния период трябва да има „топли” свойства. Това е месото от кокошка, овен, дивеч и морски продукти. Свинско и телешко е по-добре да не се консумира – те охлаждат организма.

• Всички сладки продукти, с изключение на меда (не трябва да се нагрява над 40 градуса!), способстват за увеличение на слузта. Хубаво е тортите и курабийките да се заместят със сушени плодове. Те са особено полезни, когато се накиснат предварително във вода или се сварят. Пресните плодове в голямо количество само увеличават студа и спомагат за дисбаланса на тялото. Ето защо през зимата е хубаво да се консумират в умерено количество.

• Изработете си навика да добавяте във всички храни повече загряващи подправки:кимион, кардамон, синап, джинджифил, карамфил, черен пипер, шафран, индийско орехче, канела, кориандър, асафетида, копър и чесън. Това е особено важно, за по-доброто усвояване на бобовите и месото. Тези продукти е най-добре да се консумират на обяд, между 12 и 16 часа, когато храносмилателния огън е най-силен.

• Пийте само топли напитки. Дори и водата е хубаво да бъде почти гореща. Особено добре върху намаляването на слузта, влияе отварата от джинджифил. Приготвя се съвсем лесно: нарежете на ленти парче джинджифил (колкото орех), добавете канела и кардамон и варете в продължение на 10 минути, на умерен огън. Прецедете и след като отварата поизстине, добавете мед и лимон. Ако нямате време, просто залейте с гореща вода парче джинджифил. По-радикален метод: сдъвчете малко количество джинджифил след като сте се нахранили и го преглътнете с малко количество топла вода.

Не винаги се получава стриктно да спазваме определена система на хранене. Но това не е и задължително. Достатъчно е да следваме системата дори и четири дни от седмицата, за да можем да укрепим здравето си и да подобрим самочувствието си през зимата.

Източник на фотографията: Shutterstock

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook