Как с помощта на подходяща диета да поддържаме имунитета и да балансираме енергията си през зимата, разказва докторът по тибетска медицина – Юлия Юсипова.

Съгласно тибетската философия, през зимата се увеличава количеството на слуз в организма. Това вещество се натрупва, създава чувството за леност и апатия в организма, засилва вирусните инфекции, заболяванията на ставите и ускорява натрупването на мазнини. За да нормализираме емоционалното и физическото си състояние е хубаво да поддържаме умерена физическа активност (дори леко да я увеличим) и да спазваме подходящ за зимата начин на хранене. Това означава да включим в менюто си много топли, леки храни с леко лют, горчив и стипчив вкус, а да намалим приема на сладко, кисело и солено.

• В основата на менюто ви трябва да присъстват варени и печени зеленчуци.Броколи, тиквички, гъби, алабаш, карфиол, аспержи, спанак, моркови, тиква, репички, ряпа, алабаш, целина – изборът е голям. За да засилите загряващите свойства на храната и да подобрите храносмилането си, добавете лук, чесън или гарам масала. Употребата на зеле и картофи е хубаво да се намали. Те „охлаждат” стомаха и се препоръчват за употреба от хора със силно храносмилане и през топлите дни в годината.

• Месото, подходящо за зимния период трябва да има „топли” свойства. Това е месото от кокошка, овен, дивеч и морски продукти. Свинско и телешко е по-добре да не се консумира – те охлаждат организма.

• Всички сладки продукти, с изключение на меда (не трябва да се нагрява над 40 градуса!), способстват за увеличение на слузта. Хубаво е тортите и курабийките да се заместят със сушени плодове. Те са особено полезни, когато се накиснат предварително във вода или се сварят. Пресните плодове в голямо количество само увеличават студа и спомагат за дисбаланса на тялото. Ето защо през зимата е хубаво да се консумират в умерено количество.

• Изработете си навика да добавяте във всички храни повече загряващи подправки:кимион, кардамон, синап, джинджифил, карамфил, черен пипер, шафран, индийско орехче, канела, кориандър, асафетида, копър и чесън. Това е особено важно, за по-доброто усвояване на бобовите и месото. Тези продукти е най-добре да се консумират на обяд, между 12 и 16 часа, когато храносмилателния огън е най-силен.

• Пийте само топли напитки. Дори и водата е хубаво да бъде почти гореща. Особено добре върху намаляването на слузта, влияе отварата от джинджифил. Приготвя се съвсем лесно: нарежете на ленти парче джинджифил (колкото орех), добавете канела и кардамон и варете в продължение на 10 минути, на умерен огън. Прецедете и след като отварата поизстине, добавете мед и лимон. Ако нямате време, просто залейте с гореща вода парче джинджифил. По-радикален метод: сдъвчете малко количество джинджифил след като сте се нахранили и го преглътнете с малко количество топла вода.

Не винаги се получава стриктно да спазваме определена система на хранене. Но това не е и задължително. Достатъчно е да следваме системата дори и четири дни от седмицата, за да можем да укрепим здравето си и да подобрим самочувствието си през зимата.

Източник на фотографията: Shutterstock

Facebook

Аз съм Алекс и вярвам в холистичния подход и превенция на здравето. Поради тази причина искам да имам различните гледни точки на източната и западната медицина. От години изучавам философията и методите за лечение на Тибетската медицина, а в последствие се насочих и към професията рехабилитатор. Занимавам се основно с масажи и хранене според каноните на тибетската наука за лечение. А вие какъв подход следвате?

Можете да си запишете час за масаж или консултация на 0888953929

monchara.bg

#massage #алтернативнамедицина #тибетски Ку Ние масаж #здравословенживот #здравословно възстановяване
... See MoreSee Less

View on Facebook

Моксотерапията е традиционен метод за повлияване на различни здравословни проблеми. Класическите мокси съдържат 100% Пелин.
#мокса #алтернативнамедицина #здравословенживот
... See MoreSee Less

View on Facebook

Акупунктурата е незименна част от алтернативните методи за лечение и е един природосъобразен начин за облекчаване на симптоми при различни състояния.

Днес споделяме с вас резултатите от лечението на един възрастен господин.

#Иглотерапия #Акупунктура при невралгия на седалищния нерв #Ишиас
Пациентът е на 95 години.
Симптомите му:
постоянни остри болки в кръста и краката;
пареща болка ирадираща към седалището;
мускулен спазъм в областта на кръста;
болка при сядане и ставане;
болка при ходене или стоене прав;
Резултатът настъпи след 12-та процедура, като постигнахме значително намаляване на болкови синдром в кръста и напълно обезболяване на долните крайници.

При всеки пациент лечението е индивидуално
Можете да се свържете с нас на номер 0878273965 или ни изпратете лично съобщение.
... See MoreSee Less

View on Facebook
View on Facebook

Преходът между лятото и есента е периодът, когато сезонните плодове и зеленчуци, както и човешкото тяло, са акумулирали горещината от изминалото лято. Въпреки че, сутрините и вечерите стават хладни а силата на слънчевите лъчи намалява, трябва да внимаваме за проявления на натрупаната жар – възпаления, треска, лошо храносмилане, обостряне на гастрити и язви, главоболие, гадене и др.

Хранене
Като превантивна мярка е добре да наблегнем на консумацията на храни със сладък вкус (грозде, смокини, праскови и др.), ориз, зърнени храни (избягваме млякото и шоколада), горчив и стипчив вкус, като цикория, рукола, банани, бобови, артишок, за да можем да балансираме енергиите на огъня и вятъра.

Напитки
За този период е добре да се приемат чай от жасмин, лек черен чай, зелен чай, плодови сокове, вода.
Трябва да се избягват силният алкохол, мляко и млечни продукти, прекомерна употреба на месо, люти храни, твърде мазни и пържени храни и др.

Поведение
В този период можем да използваме естествени парфюми и етерични масла, съдържащи сандал или камфор, които са отлично средство за успокояване на огъня в тялото. Хубаво е да се носят леки дрехи, да стоим в хубаво проветрени помещения, под сянката на дървета в красиви градини или близо до фонтани, реки или потоци. Приятната и хармонична атмосфера, в съчетание с красотата на есенния сезон ще ни дадат сила, ще успокоят ума ни и ще хармонизират енергиите в тялото ни.
... See MoreSee Less

View on Facebook