Как с помощта на подходяща диета да поддържаме имунитета и да балансираме енергията си през зимата, разказва докторът по тибетска медицина – Юлия Юсипова.

Съгласно тибетската философия, през зимата се увеличава количеството на слуз в организма. Това вещество се натрупва, създава чувството за леност и апатия в организма, засилва вирусните инфекции, заболяванията на ставите и ускорява натрупването на мазнини. За да нормализираме емоционалното и физическото си състояние е хубаво да поддържаме умерена физическа активност (дори леко да я увеличим) и да спазваме подходящ за зимата начин на хранене. Това означава да включим в менюто си много топли, леки храни с леко лют, горчив и стипчив вкус, а да намалим приема на сладко, кисело и солено.

• В основата на менюто ви трябва да присъстват варени и печени зеленчуци.Броколи, тиквички, гъби, алабаш, карфиол, аспержи, спанак, моркови, тиква, репички, ряпа, алабаш, целина – изборът е голям. За да засилите загряващите свойства на храната и да подобрите храносмилането си, добавете лук, чесън или гарам масала. Употребата на зеле и картофи е хубаво да се намали. Те „охлаждат” стомаха и се препоръчват за употреба от хора със силно храносмилане и през топлите дни в годината.

• Месото, подходящо за зимния период трябва да има „топли” свойства. Това е месото от кокошка, овен, дивеч и морски продукти. Свинско и телешко е по-добре да не се консумира – те охлаждат организма.

• Всички сладки продукти, с изключение на меда (не трябва да се нагрява над 40 градуса!), способстват за увеличение на слузта. Хубаво е тортите и курабийките да се заместят със сушени плодове. Те са особено полезни, когато се накиснат предварително във вода или се сварят. Пресните плодове в голямо количество само увеличават студа и спомагат за дисбаланса на тялото. Ето защо през зимата е хубаво да се консумират в умерено количество.

• Изработете си навика да добавяте във всички храни повече загряващи подправки:кимион, кардамон, синап, джинджифил, карамфил, черен пипер, шафран, индийско орехче, канела, кориандър, асафетида, копър и чесън. Това е особено важно, за по-доброто усвояване на бобовите и месото. Тези продукти е най-добре да се консумират на обяд, между 12 и 16 часа, когато храносмилателния огън е най-силен.

• Пийте само топли напитки. Дори и водата е хубаво да бъде почти гореща. Особено добре върху намаляването на слузта, влияе отварата от джинджифил. Приготвя се съвсем лесно: нарежете на ленти парче джинджифил (колкото орех), добавете канела и кардамон и варете в продължение на 10 минути, на умерен огън. Прецедете и след като отварата поизстине, добавете мед и лимон. Ако нямате време, просто залейте с гореща вода парче джинджифил. По-радикален метод: сдъвчете малко количество джинджифил след като сте се нахранили и го преглътнете с малко количество топла вода.

Не винаги се получава стриктно да спазваме определена система на хранене. Но това не е и задължително. Достатъчно е да следваме системата дори и четири дни от седмицата, за да можем да укрепим здравето си и да подобрим самочувствието си през зимата.

Източник на фотографията: Shutterstock

Най-голямата ценност на тибетската наука за здраве идва от теорията за връзката между ума и тялото. В основата на ефективността на тази връзка стои елиминирането на корена на болестта.

Съгласно традиционното разбиране на тибетската медицина, коренът на повечето болести са емоциите, които се проявяват в човешкото тяло под формата на три жизнени енергии (конституции) – вятър, жлъчка и слуз (флегма). Във всяко живо същество тези три начала са представени в уникална комбинация и съотношение. Всеки човек се ражда с определена конституция, т.нар. рождена конституция. С течение на времето и в резултат на начина на живот може да възникне дисбаланс в организма, който се изразява в излишък или недостиг на определено жизнено начало. Задачата на тибетската медицина е да възстанови първоначалната хармония в тялото. За тази цел се използват различни методи за поставяне на диагноза и за връщане на изначалното равновесие.

Съществена част от консултацията с тибетски специалист е историята на предишни заболявания на пациента, които включват скорошни изследвания и поставени диагнози. Тибетският доктор допълва картината със задаване на допълнителни въпроси за начина на живот, хранене и др.

В Център за Тибетско лечение Мончара можете да си запишете час за прегледи и индивидуална консултация с д-р Сонам Дорже, водещ специалист по тибетска медицина.
За въпроси и запитвания:
088 895 3929
... See MoreSee Less

View on Facebook

Със захлаждането на прогнозата идва време за топлите камъни и Тибетския До Ние масаж.

До Ние е масаж, част от Тибетската традиция, за който се използват топли камъни, поставени върху тялото на човек. Масажът с камъни допринася за подобряване на общото състояние, но наред с „чувствам се добре” фактора, този вид масаж спомага за:

✔️ По-дълбока релаксация
✔️ Успокоява нервната система, намалява стреса и напрежението
✔️ Омекотява и отпуска схванатите мускули
✔️ Освобождава ставите
Успокоява хронична болка във врата и гърба
✔️ Подобрява циркулацията
✔️ Освобождава енергийните блокажи в тялото
✔️ Балансира и хармонизира цялото тяло

Камъните могат да се използват по два начина по време на масаж – топли или студени. Първо топлите камъни се поставят върху тялото, което го подготвя за по-ефективен масаж, тъй като топлината освобождава мускулното напрежение и увеличава еластичността на колагенните влакна. Използването на студени камъни има болкоуспокояващ ефект върху травмирани мускули, като намаляват способността на нервните окончания да предават импулси в наранените участъци. Студените камъни могат да спомогнат и за намаляването на локално възпаление.

За повече информация, моля посетете сайта на Мончара: https://monchara.bg/%d1%83%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b3%d0%b8/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетски билкови бани

Едно от мощните лечения в тибетската медицина е терапията в билковите бани. Лекарите по тибетска медицина използват този метод основно при лечение на артрит и кожни заболявания, както и за облекчаване на болка в тялото. Научните изследвания показват благоприятно въздействие на тибетските билкови бани върху ревматоидния артрит, откривайки, че баните намаляват активността на имунната система, която причинява заболяването.
През седмия месец от тибетския календар (в периода на ранна есен) се появява звезда, която се свързва с медицинското божество Гарма Дуиба. През това време тибетците наричат ​​всяка вода, докосната от тази звездна светлина, „роса“. Появата на звездата бележи началото на тибетския фестивал за къпане.
Five Taste Dew е наименованието на тибетската формула за лечебна баня, която се практикува всеки ден в продължение на минимум седем дни. Формулата е съставена от пет билки: италиански кипарис, сладък пелин, азалия, ефедра и индийско орехче. Всички тези билки имат лечебни свойства. Италианският кипарис е известно антивирусно средство и също така помага при лечение на кожни заболявания като екзема и дерматит. Наскоро бе установено, че сладкият пелин е полезен при лечението и на малария: активното му съединение, артемизинин, е доказано, че намалява смъртността при лекуваните с него с до 97 процента. Доказано е също, че сладкият пелин предотвратява развитието на ракови клетки. Цветовете на червената азалия действат детоксикиращо, укрепват сърцето и помагат за балансиране на емоциите. Ефедрата е страхотна при болки, причинени от усещане за студ и стимулира изпотяването. Индийското орехче успокоява сърцето и е добро за всички разстройства на вятъра.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Приготвяне на традиционни лекарства 🌿

В производството на всички тибетски традиционни лекарства имаме четири основни стъпки:

1. Събиране на суровини, които са:
- Растения/Билки - съобразени с времето, мястото и начина на събиране
- Минерали
- В миналото са се ползвали и животински продукти, но в днешно време за билковите формули се използва растителен аналог.

2. Съхранение
- Изсушване на билките
- Съхраняване - с оглед на баланса на сухота и влага

3. Състав- формулиране на рецепти
- Претегляне на съставките според формулата
- Детоксикация - премахване на баластни и потенциално вредни вещества
- Специална обработка за дълготрайни еликсири, афродизиаци и ценни хапчета, раздробяване, пресяване и смесване

4. Благословия
- Отдаване на положителна енергия, добри пожелания
- Подходящо опаковане; наименуване и етикетиране
... See MoreSee Less

View on Facebook

Билкови чайове

Пиенето на билкови чайове е отличен начин да намалите приема на кофеин, който предизвиква толкова много стрес на Запад. Чаят от джинджифил връща топлината обратно в храносмилането ви и може също да действа като мощно противовъзпалително средство. Чаят от лайка, който съдържа азулен, също има противовъзпалителни свойства и може да ви помогне да заспите през нощта. Чаят от кориандър охлажда тялото в горещо време и го затопля в хладно време. Чаят от кардамон е отличен за изхвърляне на секретни налепи по гърлото или слуз от храносмилателната система и прави храносмилането по-бързо. Чаят от коприва е страхотен диуретик. Женският корен е добър като тоник за черния дроб и трябва да се приема сутрин. Чаят от копър ще стимулира апетита.
... See MoreSee Less

View on Facebook