Как с помощта на подходяща диета да поддържаме имунитета и да балансираме енергията си през зимата, разказва докторът по тибетска медицина – Юлия Юсипова.

Съгласно тибетската философия, през зимата се увеличава количеството на слуз в организма. Това вещество се натрупва, създава чувството за леност и апатия в организма, засилва вирусните инфекции, заболяванията на ставите и ускорява натрупването на мазнини. За да нормализираме емоционалното и физическото си състояние е хубаво да поддържаме умерена физическа активност (дори леко да я увеличим) и да спазваме подходящ за зимата начин на хранене. Това означава да включим в менюто си много топли, леки храни с леко лют, горчив и стипчив вкус, а да намалим приема на сладко, кисело и солено.

• В основата на менюто ви трябва да присъстват варени и печени зеленчуци.Броколи, тиквички, гъби, алабаш, карфиол, аспержи, спанак, моркови, тиква, репички, ряпа, алабаш, целина – изборът е голям. За да засилите загряващите свойства на храната и да подобрите храносмилането си, добавете лук, чесън или гарам масала. Употребата на зеле и картофи е хубаво да се намали. Те „охлаждат” стомаха и се препоръчват за употреба от хора със силно храносмилане и през топлите дни в годината.

• Месото, подходящо за зимния период трябва да има „топли” свойства. Това е месото от кокошка, овен, дивеч и морски продукти. Свинско и телешко е по-добре да не се консумира – те охлаждат организма.

• Всички сладки продукти, с изключение на меда (не трябва да се нагрява над 40 градуса!), способстват за увеличение на слузта. Хубаво е тортите и курабийките да се заместят със сушени плодове. Те са особено полезни, когато се накиснат предварително във вода или се сварят. Пресните плодове в голямо количество само увеличават студа и спомагат за дисбаланса на тялото. Ето защо през зимата е хубаво да се консумират в умерено количество.

• Изработете си навика да добавяте във всички храни повече загряващи подправки:кимион, кардамон, синап, джинджифил, карамфил, черен пипер, шафран, индийско орехче, канела, кориандър, асафетида, копър и чесън. Това е особено важно, за по-доброто усвояване на бобовите и месото. Тези продукти е най-добре да се консумират на обяд, между 12 и 16 часа, когато храносмилателния огън е най-силен.

• Пийте само топли напитки. Дори и водата е хубаво да бъде почти гореща. Особено добре върху намаляването на слузта, влияе отварата от джинджифил. Приготвя се съвсем лесно: нарежете на ленти парче джинджифил (колкото орех), добавете канела и кардамон и варете в продължение на 10 минути, на умерен огън. Прецедете и след като отварата поизстине, добавете мед и лимон. Ако нямате време, просто залейте с гореща вода парче джинджифил. По-радикален метод: сдъвчете малко количество джинджифил след като сте се нахранили и го преглътнете с малко количество топла вода.

Не винаги се получава стриктно да спазваме определена система на хранене. Но това не е и задължително. Достатъчно е да следваме системата дори и четири дни от седмицата, за да можем да укрепим здравето си и да подобрим самочувствието си през зимата.

Източник на фотографията: Shutterstock

Знаете ли, че?

В Будистката практика лукът и чесънът обикновено се избягват, тъй като имат свойството да правят човек сънлив и да замъгляват ума. Не се препоръчват преди медитативни практики.

Но въпреки това, в Тибетската медицина лукът и чесънът са особено важни съставки за успокояване и подсилване на функцията на белите дробове.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Какво представлява терминът “чакра”?

Чакри: Колела на психическата енергия

Чакра е санскритската дума, която означава „колело“. Известен още като khor-lo на тибетски, терминът се отнася до енергийните центрове в тялото, които са били използвани от векове от тантрическите йоги за постигане на просветление.

Съвременната наука е установила, че тези енергийни центрове съответстват на нервните ганглии (възли) в тялото и всеки от тях е разположен близо до система от възли, която произвежда хормони, определящи състоянието на метаболизма, съня, възпроизводството, имунитета и психичното здраве. Носителят на Нобелова награда доктор Алексис Карел нарича жлезистата система „колелото на живота“, което поддържа всички клетъчни функции в човешкото тяло.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Център за Тибетско лечение Monchara

Скоро ще отворя отделна страница за част от работата си, а именно тази с гръбначните изкривявания. Това е изключително интересна, но трудна и отговорна задача. Работата със сколиози е продължителна във времето, сколиозата може да се променя, може и да прогресира до степен, която изисква носенето на корсет, а в по-тежките случаи се обсъжда и оперативна форма на лечение.
С К. работим вече повече от година. Първите месеци само с Шрот упражнения, но сколиозата прогресира и преди шест месеца се наложи слагането на корсет. От лятото К. носи корсет по 20 часа на ден и прави упражнения 5 пъти седмично!
🤗🎈🤞 всичките усилия дадоха резултат и в момента градусите са 8 надолу - от 32 на 24! Гръбнакът е много по-близо до централната сакрална линия! Продължаваме напред, тепърва предстои още много работа, но когато има мотивация, има и успех ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Център за Тибетско лечение "Мончара" съществува от 2016 година.
Нашата мисия е да запознаем повече хора с възможностите на Тибетската традиционна система за диагностика и здраве, които съвсем успешно могат да функционират в модерното ни общество. Надяваме се, че все повече българи ще възприемат основните принципи на балансиране и грижа за човешкото физическо и психическо благоденствие, които съществуват от векове. Силата на Тибетската медицина е в превенцията. Тя ни дава, подходящи за нашата индивидуалност, насоки за хранене и начин на живот, с чиято помощ можем да предотвратим появата на различни заболявания.
А какво означава името Мончара? То е тибетско и представлява вид хималайски дъб :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

Честита 2025-та година! С пожелания това да е година, в която да показваме повече състрадание и грижа един към друг, да сме в мир със себе си и света около нас и най-вече, да сме здрави и щастливи!
Честита Нова Година! 🙏🏻

https://www.facebook.com/share/r/17nY8dphjc/?mibextid=wwXIfr
... See MoreSee Less

View on Facebook