Най-лесно е да вземем обезболяващи или друг вид „химия” при болки в главата или първи симптоми на грип. Но нищо не пречи, първо да се опитаме да решим проблема, с помощта на природата.

ТЕМПЕРАТУРА ПРИ ПРОСТУДА
Половин литър вода с мляко (равни части), 1 ч.л. захар и 1 ч.л. смлян кардамон понижават температурата.

ПРОСТУДА
Сложете 0,5 ч.л. джинджифил и 1 ч.л. смляна канела в половин литър вода, да поври 10 минути. Изпивайте по 1 часа на всеки 3 часа, с малко количество мед.

ЗАПУШЕН НОС
Вдишайте изпаренията на разтворена в горяща вода куркума. Това позволява на слузта бързо да излезе от носа и той да се прочисти.

ГРИП
Чай от джинджифил. Мляко с куркума – 3 пъти на ден: това предотвратява усложнения след изкарана болест и укрепва отслабения черен дроб.

БОЛКИ В ГЛАВАТА
Смесваме 0,5 ч.л. сух джинджифил + малко гореща вода до образуване на паста. Пастата я налагаме върху челото. Възможно е да се появи парене, но то не е вредно.

БОЛКИ В ГЪРБА
Компрес от джинджифилова паста (джинджифил + вода).

БОЛКИ В ГЪРЛОТО
Направете си гаргара със запарена в гореща вода, салвия (градински чай). Много добър ефект има и клеевата тинктура – три пъти дневно. Капките се изпиват, разтворени в малко вода. Колко капки? – годините х 2.

ПЪПКИ, ОБРИВИ
1 с.л. сок от алое + четвърт ч.л. куркума. Приема се два пъти дневно, докато кожата не се изчисти.

ЛОШ ДЪХ ПРИ ПОВРЪЩАНЕ
Сдъвчете семената на фенхел! или (ако дъхът идва от стомаха) сварете по 1 ч.л. смлян кардамон, смляна канела и смлени дафинови листа (всичко в равни пропорции), охладете и изпийте отварата.

РАЗТЕГЛЕНИ МУСКУЛИ
Вземете си топла вана с 0,5 чаша смлян джинджифил и 0,5 чаша сода. Стойте 15 минути. На болното място два пъти на ден налагайте следния топъл компрес (1 ч.л. джинджифил + 1 ч.л. куркума + гореща вода).

БЕЗСЪНИЕ
Вечер преди сън изпийте чаша топло прясно мляко с 0,5 ч.л. смляно индийско орехче.

ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПАМЕТТА
Смесете три грама смлени семена от черен кардамон, заедно с 10 грама мед. Един път дневно, до подобряване на състоянието.

ИЗГАРЯНЕ
Разтворете щипка куркума в сок от алое и наложете върху изгорялото място.

Източник на фотографията: Shutterstock

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook