Най-лесно е да вземем обезболяващи или друг вид „химия” при болки в главата или първи симптоми на грип. Но нищо не пречи, първо да се опитаме да решим проблема, с помощта на природата.

ТЕМПЕРАТУРА ПРИ ПРОСТУДА
Половин литър вода с мляко (равни части), 1 ч.л. захар и 1 ч.л. смлян кардамон понижават температурата.

ПРОСТУДА
Сложете 0,5 ч.л. джинджифил и 1 ч.л. смляна канела в половин литър вода, да поври 10 минути. Изпивайте по 1 часа на всеки 3 часа, с малко количество мед.

ЗАПУШЕН НОС
Вдишайте изпаренията на разтворена в горяща вода куркума. Това позволява на слузта бързо да излезе от носа и той да се прочисти.

ГРИП
Чай от джинджифил. Мляко с куркума – 3 пъти на ден: това предотвратява усложнения след изкарана болест и укрепва отслабения черен дроб.

БОЛКИ В ГЛАВАТА
Смесваме 0,5 ч.л. сух джинджифил + малко гореща вода до образуване на паста. Пастата я налагаме върху челото. Възможно е да се появи парене, но то не е вредно.

БОЛКИ В ГЪРБА
Компрес от джинджифилова паста (джинджифил + вода).

БОЛКИ В ГЪРЛОТО
Направете си гаргара със запарена в гореща вода, салвия (градински чай). Много добър ефект има и клеевата тинктура – три пъти дневно. Капките се изпиват, разтворени в малко вода. Колко капки? – годините х 2.

ПЪПКИ, ОБРИВИ
1 с.л. сок от алое + четвърт ч.л. куркума. Приема се два пъти дневно, докато кожата не се изчисти.

ЛОШ ДЪХ ПРИ ПОВРЪЩАНЕ
Сдъвчете семената на фенхел! или (ако дъхът идва от стомаха) сварете по 1 ч.л. смлян кардамон, смляна канела и смлени дафинови листа (всичко в равни пропорции), охладете и изпийте отварата.

РАЗТЕГЛЕНИ МУСКУЛИ
Вземете си топла вана с 0,5 чаша смлян джинджифил и 0,5 чаша сода. Стойте 15 минути. На болното място два пъти на ден налагайте следния топъл компрес (1 ч.л. джинджифил + 1 ч.л. куркума + гореща вода).

БЕЗСЪНИЕ
Вечер преди сън изпийте чаша топло прясно мляко с 0,5 ч.л. смляно индийско орехче.

ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПАМЕТТА
Смесете три грама смлени семена от черен кардамон, заедно с 10 грама мед. Един път дневно, до подобряване на състоянието.

ИЗГАРЯНЕ
Разтворете щипка куркума в сок от алое и наложете върху изгорялото място.

Източник на фотографията: Shutterstock

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook