Отново съм в Индия и отново се отправям към Дхарамсала, за да продължа практиката си по тибетска медицина под ръководството на тибетски доктор. Срещаме се в Делхи – той ще пътува за две седмици до Испания, а аз ще посетя Дерадун – град в Северна Индия, където също има създадена тибетска колония. Решавам да му задам няколко въпроса, които вълнуват хората на запад.
Доктор Намгял Кюсар е получил медицинското си образование в MenTseeKhang и има повече от 30 годишна практика. Пътува из целия свят, за да изнася лекции и да се среща с пациенти. Има натрупан дългогодишен опит в лечението на ракови заболявания и диабет.

Как тибетската медицина разглежда тялото на човека?
В тибетската медицина предпочитаме да говорим за баланс на организма. Болестите са комплекс от много фактори, много често и кармични, така че, не можем да говорим за напълно здрав човек. Дори и човек да се чувства добре, да се храни здравословно, да не пуши и да не пие, това не означава, че няма да се разболее, тъй като всички сме част от Самсара.

Каква е разликата между Тибетската и Алопатичната медицина? Могат ли да вървят ръка за ръка?
Целта на всяка една медицина е лечението на пациента и грижата за запазване на неговото здраве – както физическо, така и емоционално. Разликата е в начина на диагностика и лечение. Ние търсим причините за възникването на болестите, а не лекуваме само симптомите. Разбира се, двете медицини вървят ръка за ръка. Ние нямаме хирургия – тя се е практикувала едно време в Тибет, но сега това знание е загубено.

Тибетските лекарства ефективни ли са за хора, които живеят в различни географски области? Знаем, че е най-добре да консумираме локални продукти…
Да, по принцип продуктите, които отглеждаме в страната си, са най-добри за нас. Но има географски територии, с определени екологични и климатични показатели, които създават прекрасни билки, незамърсени от околната среда. Вероятно хората в България дори биха били по-чувствителни към съставките, т.е. ефектът ще е по-голям.
Не случайно Хануман е изпратен да донесе силна, живото-спасяваща билка от Хималаите до Шри Ланка.

Българската диета е пълна с консумацията на сурови плодове и зеленчуци. Научени сме, че това е най-здравословния начин на хранене. Според Тибетската медицина консумирането на много сурова храна, охлажда храносмилателната система и бъбреците. Къде е границата?
Зависи от ситуацията – трябва да слушаме тялото си. Когато тялото ни е здраво, ние можем да се храним с всякаква храна. Имаме ли обаче някакво смущение трябва да сме внимателни, тъй като първоизточник на болестите е състоянието на храносмилателната система. Ако тя не работи добре, то храната, която поемаме не се усвоява добре. Суровите плодове и зеленчуци са много силни, но имат студена потенция и това допълнително усложнява работата на храносмилателната система.

Има ли формула, която да ни предпази от тежки болести като рака?
Ракът е сложна и комплексна болест, но кармата винаги също е там. Реално ракът е във всеки от нас, но кога и дали ще се появи и колко бързо ще се развие зависи от много фактори.
Ракът на гърдата е много разпространен вид рак сред жените от Запад. А той се поражда от емоционални проблеми – работа до късно, проблеми на работното място и в къщи. Много често това са жени, които нямат особена подкрепа в семейството. При тибетците този вид рак не е често срещан – те са доволни от това, което имат. Нямат особени амбиции, а предпочитат да се радват на живота, такъв какъвто е.

От своя страна тибетците често страдат от рак на стомаха, тъй като се хранят със стара, некачествена храна.
Много е трудно когато човек не вярва в прераждането и кармата да му обясниш защо точно той се е разболял от рак. Хората на запад не могат да се освободят от егото си. Те мислят в кутийки и това им пречи да видят истинската причина за болестите си.
Дори и да водиш здравословен начин на живот, това не е гаранция, че тази болест няма да те застигне.

За предпазване от тази болест, човек не само трябва да се храни здравословно и да води здравословен начин на живот, но трябва да се научи и да мисли здравословно. Трябва да контролира емоциите си. Трябва да се научи как да бъде доволен с това, което има и да може да живее еднакво добре и като крал и като просяк. Когато умът е стабилен, тялото също остава стабилно и трудно може да бъде покосено от тежка болест. Хората от запад обаче, са толкова вкопчени в материалния свят, че дори и най-малкия проблем ги вади много бързо от равновесие.
Трябва да се научим да намираме баланса между духовното и физическото. Да се задоволяваме с това, което имаме, за да можем в един момент да започнем да се грижим и за другите.

4 days ago

Център за Тибетско лечение Monchara

Готови за масаж за двама 🫶🏻🪹🌺 ... See MoreSee Less

View on Facebook

В днешно време всички плодове и зеленчуци са изключително достъпни - независимо дали идват от Африка, Азия или друга далечна за нас точка на света. Какви са вижданията на Тибетската медицина относно консумацията на плодове и зеленчуци и какви са препоръките?

Плодовете и зеленчуците, които нямат негативни странични ефекти върху човешкото здраве и нямат нужда да се преработват преди консумация, се поставят на първо място в Тибетската медицина.
Когато консумираме плодове и зеленчуци е добре да сме внимателни със следните неща, за да оптимизираме ползата от приемането на свежа храна и да спомогнем на оздравителния процес:

Място:
Важно е да сме сигурни, че всеки плод или зеленчук расте в естествения си хабитат. Плодовете и зеленчуците с топла природа (например джинджифил, чесън, кимион и др.) трябва да бъдат отглеждани на слънчеви места, а растения със студена природа (целина, мента, цвекло и др.) трябва да се отглеждат на сенчести и прохладни места. Почвата върху която се отглеждат плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чиста и плодородна.

Време:
Важно е плодовете и зеленчуците да се берат, когато са напълно узрели, за да бъдат с необходимия вкус, потенция и аромат. Ранното или по-късно събиране на растенията може да доведе до загуба на хранителните и терапевтичните им свойства. Човекът, който бере плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чист, състрадателен и да притежава добро намерение да помага на другите.

Съхранение:
Всеки, който събира плодове и зеленчуци трябва да предотврати излагането им на интензивна топлина или слънце, дим или задушлива миризма, да предпазва стоката от механично увреждане или насекоми, мухъл, загниване и др.

Важно:
И накрая, важно е когато се приготвят билкови пилюли или се консумират различни плодове и зеленчуци, да се познава техния вкус, потенция и качества, за да се избягват противоречиви комбинации.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Какво в същност "чува" тибетският лекар по време на пулсова диагностика диагностика?

Според тантрическата анатомия има три основни канала в тялото, пренасящи жизнената сила: rkyan ma, roma и uma. Rkyan ma, където преобладава енергията Флегма, е под влияние на луната. Roma, където преобладава Трипа (Жлъчка) енергията, е под влиянието на слънцето. Uma, която се свързва с енергията Вятър, е неутрална. Затова се казва, че най-доброто време за пулсова диагностика е рано сутрин, когато енергиите, повлияни от студа на нощта и топлината на деня - Флегма и Жлъчка - са на еквивалентно ниво.
Лекарят започва да отчита сърдечния пулс на пациент от мъжки пол на лявата ръка на пациента, като опипва китката с пръстите на дясната ръка. Ако пациентът е жена, лекарят започва да отчита сърдечния пулс, като използва лявата си ръка върху дясната ръка на пациента. Това е така, защото върхът на женското сърце е разположен отдясно на тялото, а този на мъжкото – отляво. И така, в тибетската медицина дясната страна на тялото представлява празнотата, или shunyata, женското начало. Другите импулси, които лекарят слуша, са в една и съща позиция както при пациенти от мъжки пол, така и при жени. Вземат се общо шест импулса, по три на всяка ръка.
След това лекарят се опитва да определи цялостна картина на здравето на пациентите от информацията за пулса, която той или тя е събрал. Слушането на пулса илюстрира какво се случва в петте плътни органа на пациента и шестте кухи в горната и долната част на тялото (стомаха, тънките черва, дебелото черво, жлъчния мехур, пикочен мехур и репродуктивните органи, включително гърдите, в три енергии nyepa (Вятър, Флегма и Жлъчка) и в петте елемента в тялото (земя, въздух, вода, огън и пространство).
... See MoreSee Less

View on Facebook

Кога холистичната медицина е нужда?

Много често хората се обръщат към алтернативната медицина, когато страдат от липсата на ефект от лечението им до момента. Залагат много на модерната технология, но когато и тя не подейства са разочаровани.
За съжаление не съществува медицинска система в света, която да помага на всички пациенти. Освен това в източната медицина, важен е и факторът време. Когато тялото е подложено с години на стрес, няма как да се възстанови за 2 седмици, а понякога промените са необратими.
В тибетската медицина съществуват четири основни средства за балансиране на организма и превенция срещу различни заболявания:
🍒🥑🥦Правилно хранене

⛹🏻🏄🏻‍♀️🏊🏻‍♂️Движение и корекция в начина на живот

🌳🌾🌿Терапии с натурални фитопрепарати

💆🏻‍♂️💆🏼🧖🏻‍♀️Външни процедури и масажи

В център Мончара можете да запишете час за прегледи и индивидуална консултация с д-р Сонам Дордже, водещ специалист по тибетска медицина.

За въпроси и записвания: 088 895 3929
... See MoreSee Less

View on Facebook