Отново съм в Индия и отново се отправям към Дхарамсала, за да продължа практиката си по тибетска медицина под ръководството на тибетски доктор. Срещаме се в Делхи – той ще пътува за две седмици до Испания, а аз ще посетя Дерадун – град в Северна Индия, където също има създадена тибетска колония. Решавам да му задам няколко въпроса, които вълнуват хората на запад.
Доктор Намгял Кюсар е получил медицинското си образование в MenTseeKhang и има повече от 30 годишна практика. Пътува из целия свят, за да изнася лекции и да се среща с пациенти. Има натрупан дългогодишен опит в лечението на ракови заболявания и диабет.

Как тибетската медицина разглежда тялото на човека?
В тибетската медицина предпочитаме да говорим за баланс на организма. Болестите са комплекс от много фактори, много често и кармични, така че, не можем да говорим за напълно здрав човек. Дори и човек да се чувства добре, да се храни здравословно, да не пуши и да не пие, това не означава, че няма да се разболее, тъй като всички сме част от Самсара.

Каква е разликата между Тибетската и Алопатичната медицина? Могат ли да вървят ръка за ръка?
Целта на всяка една медицина е лечението на пациента и грижата за запазване на неговото здраве – както физическо, така и емоционално. Разликата е в начина на диагностика и лечение. Ние търсим причините за възникването на болестите, а не лекуваме само симптомите. Разбира се, двете медицини вървят ръка за ръка. Ние нямаме хирургия – тя се е практикувала едно време в Тибет, но сега това знание е загубено.

Тибетските лекарства ефективни ли са за хора, които живеят в различни географски области? Знаем, че е най-добре да консумираме локални продукти…
Да, по принцип продуктите, които отглеждаме в страната си, са най-добри за нас. Но има географски територии, с определени екологични и климатични показатели, които създават прекрасни билки, незамърсени от околната среда. Вероятно хората в България дори биха били по-чувствителни към съставките, т.е. ефектът ще е по-голям.
Не случайно Хануман е изпратен да донесе силна, живото-спасяваща билка от Хималаите до Шри Ланка.

Българската диета е пълна с консумацията на сурови плодове и зеленчуци. Научени сме, че това е най-здравословния начин на хранене. Според Тибетската медицина консумирането на много сурова храна, охлажда храносмилателната система и бъбреците. Къде е границата?
Зависи от ситуацията – трябва да слушаме тялото си. Когато тялото ни е здраво, ние можем да се храним с всякаква храна. Имаме ли обаче някакво смущение трябва да сме внимателни, тъй като първоизточник на болестите е състоянието на храносмилателната система. Ако тя не работи добре, то храната, която поемаме не се усвоява добре. Суровите плодове и зеленчуци са много силни, но имат студена потенция и това допълнително усложнява работата на храносмилателната система.

Има ли формула, която да ни предпази от тежки болести като рака?
Ракът е сложна и комплексна болест, но кармата винаги също е там. Реално ракът е във всеки от нас, но кога и дали ще се появи и колко бързо ще се развие зависи от много фактори.
Ракът на гърдата е много разпространен вид рак сред жените от Запад. А той се поражда от емоционални проблеми – работа до късно, проблеми на работното място и в къщи. Много често това са жени, които нямат особена подкрепа в семейството. При тибетците този вид рак не е често срещан – те са доволни от това, което имат. Нямат особени амбиции, а предпочитат да се радват на живота, такъв какъвто е.

От своя страна тибетците често страдат от рак на стомаха, тъй като се хранят със стара, некачествена храна.
Много е трудно когато човек не вярва в прераждането и кармата да му обясниш защо точно той се е разболял от рак. Хората на запад не могат да се освободят от егото си. Те мислят в кутийки и това им пречи да видят истинската причина за болестите си.
Дори и да водиш здравословен начин на живот, това не е гаранция, че тази болест няма да те застигне.

За предпазване от тази болест, човек не само трябва да се храни здравословно и да води здравословен начин на живот, но трябва да се научи и да мисли здравословно. Трябва да контролира емоциите си. Трябва да се научи как да бъде доволен с това, което има и да може да живее еднакво добре и като крал и като просяк. Когато умът е стабилен, тялото също остава стабилно и трудно може да бъде покосено от тежка болест. Хората от запад обаче, са толкова вкопчени в материалния свят, че дори и най-малкия проблем ги вади много бързо от равновесие.
Трябва да се научим да намираме баланса между духовното и физическото. Да се задоволяваме с това, което имаме, за да можем в един момент да започнем да се грижим и за другите.

С резките спадове на температурата и настъпването на зимата организмите ни се опитват да се преборят със симптомите на настинки, но не винаги успяват. Искаме да ви споделим тибетските билкови формули, които се дават при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

В днешно време все по-често можем да открием различни масажори на козметичните щандове. Все повече хора разбират полезните свойства от лимфен дренаж и масажите на лице. Въздействието върху лимфните пътища спомага за възстановяване на клетките, както и за намаляване на подуването на лицето, тъмните кръгове под очите и връщането на кожата на здравословния блясък.

Ако желаете да изпитате професионални грижи посредством традиционните източни техники за масаж с Гуаша, свържете се с нас чрез страницата на Мончара или на нашия телефон 0888 95 39 29.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Кои заболявания са предмет на Тибетската медицина?

Тибетската медицина разглежда и дава консултации за всички заболявания, но ефективното лечение зависи от състоянието на организма, степента на развитие на заболяването и индивидуалните особености на всеки човек. Тибетската медицина не изключва методите на лечение и постиженията на съвременната медицина. При напреднал стадий на заболяването тибетските специалисти работят заедно с конвенционалната медицина.

Тибетската наука за здраве се грижи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото, засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма и използва единствено натурални продукти и терапии, които са без странични ефекти и без допълнителен риск за пациента.
... See MoreSee Less

View on Facebook