Отново съм в Индия и отново се отправям към Дхарамсала, за да продължа практиката си по тибетска медицина под ръководството на тибетски доктор. Срещаме се в Делхи – той ще пътува за две седмици до Испания, а аз ще посетя Дерадун – град в Северна Индия, където също има създадена тибетска колония. Решавам да му задам няколко въпроса, които вълнуват хората на запад.
Доктор Намгял Кюсар е получил медицинското си образование в MenTseeKhang и има повече от 30 годишна практика. Пътува из целия свят, за да изнася лекции и да се среща с пациенти. Има натрупан дългогодишен опит в лечението на ракови заболявания и диабет.

Как тибетската медицина разглежда тялото на човека?
В тибетската медицина предпочитаме да говорим за баланс на организма. Болестите са комплекс от много фактори, много често и кармични, така че, не можем да говорим за напълно здрав човек. Дори и човек да се чувства добре, да се храни здравословно, да не пуши и да не пие, това не означава, че няма да се разболее, тъй като всички сме част от Самсара.

Каква е разликата между Тибетската и Алопатичната медицина? Могат ли да вървят ръка за ръка?
Целта на всяка една медицина е лечението на пациента и грижата за запазване на неговото здраве – както физическо, така и емоционално. Разликата е в начина на диагностика и лечение. Ние търсим причините за възникването на болестите, а не лекуваме само симптомите. Разбира се, двете медицини вървят ръка за ръка. Ние нямаме хирургия – тя се е практикувала едно време в Тибет, но сега това знание е загубено.

Тибетските лекарства ефективни ли са за хора, които живеят в различни географски области? Знаем, че е най-добре да консумираме локални продукти…
Да, по принцип продуктите, които отглеждаме в страната си, са най-добри за нас. Но има географски територии, с определени екологични и климатични показатели, които създават прекрасни билки, незамърсени от околната среда. Вероятно хората в България дори биха били по-чувствителни към съставките, т.е. ефектът ще е по-голям.
Не случайно Хануман е изпратен да донесе силна, живото-спасяваща билка от Хималаите до Шри Ланка.

Българската диета е пълна с консумацията на сурови плодове и зеленчуци. Научени сме, че това е най-здравословния начин на хранене. Според Тибетската медицина консумирането на много сурова храна, охлажда храносмилателната система и бъбреците. Къде е границата?
Зависи от ситуацията – трябва да слушаме тялото си. Когато тялото ни е здраво, ние можем да се храним с всякаква храна. Имаме ли обаче някакво смущение трябва да сме внимателни, тъй като първоизточник на болестите е състоянието на храносмилателната система. Ако тя не работи добре, то храната, която поемаме не се усвоява добре. Суровите плодове и зеленчуци са много силни, но имат студена потенция и това допълнително усложнява работата на храносмилателната система.

Има ли формула, която да ни предпази от тежки болести като рака?
Ракът е сложна и комплексна болест, но кармата винаги също е там. Реално ракът е във всеки от нас, но кога и дали ще се появи и колко бързо ще се развие зависи от много фактори.
Ракът на гърдата е много разпространен вид рак сред жените от Запад. А той се поражда от емоционални проблеми – работа до късно, проблеми на работното място и в къщи. Много често това са жени, които нямат особена подкрепа в семейството. При тибетците този вид рак не е често срещан – те са доволни от това, което имат. Нямат особени амбиции, а предпочитат да се радват на живота, такъв какъвто е.

От своя страна тибетците често страдат от рак на стомаха, тъй като се хранят със стара, некачествена храна.
Много е трудно когато човек не вярва в прераждането и кармата да му обясниш защо точно той се е разболял от рак. Хората на запад не могат да се освободят от егото си. Те мислят в кутийки и това им пречи да видят истинската причина за болестите си.
Дори и да водиш здравословен начин на живот, това не е гаранция, че тази болест няма да те застигне.

За предпазване от тази болест, човек не само трябва да се храни здравословно и да води здравословен начин на живот, но трябва да се научи и да мисли здравословно. Трябва да контролира емоциите си. Трябва да се научи как да бъде доволен с това, което има и да може да живее еднакво добре и като крал и като просяк. Когато умът е стабилен, тялото също остава стабилно и трудно може да бъде покосено от тежка болест. Хората от запад обаче, са толкова вкопчени в материалния свят, че дори и най-малкия проблем ги вади много бързо от равновесие.
Трябва да се научим да намираме баланса между духовното и физическото. Да се задоволяваме с това, което имаме, за да можем в един момент да започнем да се грижим и за другите.

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook