Книги

Не бяха намерени продукти, отговарящи на критериите Ви.

Тибетски билкови бани

Едно от мощните лечения в тибетската медицина е терапията в билковите бани. Лекарите по тибетска медицина използват този метод основно при лечение на артрит и кожни заболявания, както и за облекчаване на болка в тялото. Научните изследвания показват благоприятно въздействие на тибетските билкови бани върху ревматоидния артрит, откривайки, че баните намаляват активността на имунната система, която причинява заболяването.
През седмия месец от тибетския календар (в периода на ранна есен) се появява звезда, която се свързва с медицинското божество Гарма Дуиба. През това време тибетците наричат ​​всяка вода, докосната от тази звездна светлина, „роса“. Появата на звездата бележи началото на тибетския фестивал за къпане.
Five Taste Dew е наименованието на тибетската формула за лечебна баня, която се практикува всеки ден в продължение на минимум седем дни. Формулата е съставена от пет билки: италиански кипарис, сладък пелин, азалия, ефедра и индийско орехче. Всички тези билки имат лечебни свойства. Италианският кипарис е известно антивирусно средство и също така помага при лечение на кожни заболявания като екзема и дерматит. Наскоро бе установено, че сладкият пелин е полезен при лечението и на малария: активното му съединение, артемизинин, е доказано, че намалява смъртността при лекуваните с него с до 97 процента. Доказано е също, че сладкият пелин предотвратява развитието на ракови клетки. Цветовете на червената азалия действат детоксикиращо, укрепват сърцето и помагат за балансиране на емоциите. Ефедрата е страхотна при болки, причинени от усещане за студ и стимулира изпотяването. Индийското орехче успокоява сърцето и е добро за всички разстройства на вятъра.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Ето и няколко кратки съвета за съхраняване на топлината в стомаха, което е ключът към доброто храносмилане:

⏱Хранете се бавно, сдъвквайте всяка хапка многократно, така че да позволите на ензимите, които се отделят в устната кухина и разграждат въглехидратите, да успеят да се омесят с храната.

🍽Следвайте максимата „Закуската изяж сам, обядът раздели с приятел, а вечерята дай на врага си“. Храносмилателният огън е най-силен на обяд и това дава възможност на закуската и обяда да бъдат максимално преработени и усвоени. Вечер е активна Флегмата, което много забавя метаболизма и съответно преработването на храната е затруднено.

🕖Опитвайте се да вечеряте преди 7 вечерта.

❌Никога не преяждайте – визуално разделете стомаха на 4 части. 2 части трябва да се запълнят с храна (около 2 шепи), 1 част остава за течности и 1 част за въздух.

🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️В случай че преядете или усетите дискомфорт от храната, изпийте чаша гореща вода, отвара от пресен джинджифил или мента, 30 минути след хранене и се разходете. Казват че горещата вода е първото открито лекарство. Буда го е дал на човек, който е имал болки в стомаха.

🔥Избягвайте да консумирате храни и напитки директно извадени от хладилника. Оставате ги да се стоплят до стайна температура.

⏰Оставяйте достатъчно време между отделните хранителни приеми, за да дадете възможност на храната да се преработи.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Разчитат ли съвременните тибетци на традиционната тибетска медицина или и те се обръщат към конвенционалната медицина днес?

Тибетските лекари препоръчват лечение с натурални препарати и терапии, защото вярват, че този подход е природо-съобразен и няма нежелани странични ефекти. Тибетската медицина работи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото и засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма. Тя не изключва методите на лечение и постиженията на конвенционалната медицина. При напреднал стадий на заболяването или при нужда от хирургична намеса тибетската медицина работи заедно с конвенционалните техники на лечение като подпомага по-бързото възстановяване на здравето на пациента.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Джинджифилът (лат. Zingiber officinale) се използва, освен като подправка към различни ястия, но и като лечебна билка.

Отглежда се в повечето райни на Индия и Тибет на около 1800-2800 м надморска височина.

Използва се коренът на растението, в суха или прясна форма.

Джинджифилът притежава лют вкус и има загряващо действие. Придават му се редица полезни качества - има силно противовъзпалително действие, детоксикиращо действие, спомага за поддържането на нормалните нива на холестерола и др.

Показания за ползване като лечебна отвара: Увеличава топлината в тялото, успокоява болки в стомаха, намалява излишъка на слуз в тялото; действа успокояващо при разстройство и повръщане, подобрява храносмилането.

Приготвянето на билкова отвара от джинджифил е много лесно - просто нарежете пресен джинджифил, с големината на орех в половин литър вода и го варете 10 минути.

Една от най-популярните напитки в Индия е чай от джинджифил, мед и лимон 🙂

Джиндижифилът е част от състава на редица тибетски билкови пилюли.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Със захлаждането на прогнозата идва време за топлите камъни и Тибетския До Ние масаж.

До Ние е масаж, част от Тибетската традиция, за който се използват топли камъни, поставени върху тялото на човек. Масажът с камъни допринася за подобряване на общото състояние, но наред с „чувствам се добре” фактора, този вид масаж спомага за:

✔️ По-дълбока релаксация
✔️ Успокоява нервната система, намалява стреса и напрежението
✔️ Омекотява и отпуска схванатите мускули
✔️ Освобождава ставите
Успокоява хронична болка във врата и гърба
✔️ Подобрява циркулацията
✔️ Освобождава енергийните блокажи в тялото
✔️ Балансира и хармонизира цялото тяло

Камъните могат да се използват по два начина по време на масаж – топли или студени. Първо топлите камъни се поставят върху тялото, което го подготвя за по-ефективен масаж, тъй като топлината освобождава мускулното напрежение и увеличава еластичността на колагенните влакна. Използването на студени камъни има болкоуспокояващ ефект върху травмирани мускули, като намаляват способността на нервните окончания да предават импулси в наранените участъци. Студените камъни могат да спомогнат и за намаляването на локално възпаление.

За повече информация, моля посетете сайта на Мончара: https://monchara.bg/%d1%83%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b3%d0%b8/
... See MoreSee Less

View on Facebook