Олио
Не бяха намерени продукти, отговарящи на критериите Ви.
Не бяха намерени продукти, отговарящи на критериите Ви.
Всички продукти са приготвени съгласно Тибетската наука за лечение.
Център за Тибетско лечение Monchara
6 hours ago
Обучение в билколечението
За да станете магистър-фармацевт по тибетска медицина, са необходими поне седем години. Стажантът трябва да научи свойствата на всяка от билките във фармакопеята, както и къде и как да ги събира. Фармацевтът също е обучен за лечебните „вкусове“ на билките и техните ефекти в тялото. Всички тибетски лекари са задължени да изучават билкова фармация и да се научат сами да правят лекарства. Те са инструктирани в три аспекта при формулирането на билкови хапчета: балансиране, подобряване и защита от странични ефекти.
Фармацевтите произвеждат тибетски лекарства според техния вкус, сила и ефекти, комбинация от съображения, уникални за тибетската медицина, които вероятно могат да обяснят липсата на отрицателни странични ефекти. Шестте вкуса са категоризирани като сладък, кисел, горчив, солен, лют и стипчив. ... See MoreSee Less
Център за Тибетско лечение Monchara
6 days ago
Щастлива съм, че имам възможност да споделя наученото за Тибетската медицина и как тя може да помогне на хората в България.
Споделям фрагменти от интервю за списание 8, в което читателите могат да научат повече за равновесието между енергиите в организма.
"В тибетската медицина няма профилиране по болести, докторът трябва да познава цялото човешко тяло. Различните органи са свързани с различните елементи, от които е съставен човешкият организъм. Всяка една конституция има определен път на движение в тялото и съответни проявления.
Например конституцията Вата или Вятър контролира основно нервната система и органите в малкия таз и когато е в дисбаланс, това се проявява със съответни симптоми – сърцебиене, суха кожа и коса, запек или редуване на запек и разстройство, кисти на яйчниците, миоми, безсъние и т.н.
Огънят се свързва основно с черния дроб, жлъчката и кръвта. Дисбалансът на Питата или Жлъчката, води до проблеми с кръвта – високо кръвно, проблеми с кожата – пъпки, различни инфекциозни заболявания, появяват се гадене, главоболие, виене на свят.
Слузта контролира храносмилането, бъбреците, далака. Когато имаме много натрупана слуз в тялото, човек започва да има трудности с храносмилането, метаболизмът се нарушава, трупат се килограми, краката му обикновено са студени, започва да образува камъни в бъбреците, може да има проблеми с уринирането, става сънлив, мързелив и отпуснат.
За да не се случва подобен дисбаланс, човек трябва да спазва определени правила през сезоните, така че да елиминира влиянието на външната среда, да не се получава натрупване на определени елементи и да се предпази от болести. Т.е. изключително важно е, че в алтернативната медицина се набляга на профилактиката и превенцията от различни заболявания.
Хората са различни и трябва да следват различна хранителна система и начин на живот в различните сезони, според личната си конституция, но все пак има няколко основни правила, които са валидни за всички и при спазването им ще доведат до баланс в тялото:
Започвайте деня си с чаша гореща вода, която да активира храносмилането.
Пийте повече сок от нар на гладно. В Тибетската медицина сокът от нар се смята за ултимативната напитка, която балансира и трите доши и подобрява храносмилането.
Не употребявайте стари продукти при приготвянето на храната.
Не консумирайте кисели продукти – консервирани, солени и мариновани зеленчуци, месо и т.н. – атакуват 7-те съставляващи тела (хранителната есенция, кръвта, кожата, мазнината, костите, костния мозък и репродуктивната течност).
Не консумирайте прекалено много сурова храна – зеленолистни, салати, особено през зимата и при слабо храносмилане.
Гладуването един ден в седмицата е полезно при хора с конституция или дисбаланс на слузта. При хората с конституция Вятър или Жлъчка гладуването води до дисбаланс, затова ако все пак се налага, е добре да се приема поне оризова отвара или месен бульон.
Количеството приета храна трябва да се побира в двете ви шепи – половината трябва да е твърда, една четвърт течна и една четвърт да се остави за въздуха.
Основното количество храна трябва да се поема на обяд до към 2 часа, когато храносмилателният огън е най-силен.
Не се хранете след 19.00 часа."
https://spisanie8.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/2019/… ... See MoreSee Less
Център за Тибетско лечение Monchara
1 week ago
Интересен факт за сънищата според Тибетската традиционна медицина.
Сънищата при пациентите, които приемат тибетски лекарства се вземат под внимание в началото на лечението и могат да разкрият дали пациентът ще се възстанови. Благоприятните сънища, показващи дълголетие, включват божества, свети мъже и жени, огън, безопасно пресичане на вода или планински проходи и преодоляване на вражески ситуации. Сънища, при които има смърт, трупове, падане и яздене на животни са лоша поличба, ако човекът е здрав. Тибетците, които имат лоши сънища, молят ламите да изпълнят молитви и се опитват да извършат акт на щедрост, като например освобождаване на животни, на които им предстои да загинат, за да подобрят съдбата и кармата си. ... See MoreSee Less
Център за Тибетско лечение Monchara
2 weeks ago
Чакри: Колела на психическата енергия
Чакра е санскритската дума, която означава „колело“. Известен още като khor-lo на тибетски, терминът се отнася до енергийните центрове в тялото, които са били използвани от векове от тантрическите йоги за постигане на просветление.
Съвременната наука е установила, че тези енергийни центрове съответстват на нервните ганглии (възли) в тялото и всеки от тях е разположен близо до система от възли, която произвежда хормони, определящи състоянието на метаболизма, съня, възпроизводството, имунитета и психичното здраве. Носителят на Нобелова награда доктор Алексис Карел нарича жлезистата система „колелото на живота“, което поддържа всички клетъчни функции в човешкото тяло. ... See MoreSee Less
Център за Тибетско лечение Monchara
2 weeks ago
Ечемик
Тибетците ценят ечемика и неговите силни свойства. Това зърно е било и все още е основната храна на Тибет. С високо съдържание на селен, фосфор, мед и магнезий, той също е добър източник на ниацин (витамин В3) и неразтворими фибри, което спомага за ефективното намаляване на повишените нива на холестерол. В тибетската медицина ечемикът се възприема като подходящ за всички конституционни типове. Консумира се ежедневно под формата на цампа (изпукан и смлян в каменна мелница). Така полученото брашно е готово за консумация, като може да се яде сладко (добавя се вода, мляко, сушени плодове и мед), солено (вода, масло и серене) или се добавя към супи за сгъстяване. Цампата е високо-енергийна храна, която е задължителен хранителен продукт на шерпите. ... See MoreSee Less