Кожа

Показване на единичен резултат

Обучение в билколечението

За да станете магистър-фармацевт по тибетска медицина, са необходими поне седем години. Стажантът трябва да научи свойствата на всяка от билките във фармакопеята, както и къде и как да ги събира. Фармацевтът също е обучен за лечебните „вкусове“ на билките и техните ефекти в тялото. Всички тибетски лекари са задължени да изучават билкова фармация и да се научат сами да правят лекарства. Те са инструктирани в три аспекта при формулирането на билкови хапчета: балансиране, подобряване и защита от странични ефекти.
Фармацевтите произвеждат тибетски лекарства според техния вкус, сила и ефекти, комбинация от съображения, уникални за тибетската медицина, които вероятно могат да обяснят липсата на отрицателни странични ефекти. Шестте вкуса са категоризирани като сладък, кисел, горчив, солен, лют и стипчив.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Щастлива съм, че имам възможност да споделя наученото за Тибетската медицина и как тя може да помогне на хората в България.

Споделям фрагменти от интервю за списание 8, в което читателите могат да научат повече за равновесието между енергиите в организма.

"В тибетската медицина няма профилиране по болести, докторът трябва да познава цялото човешко тяло. Различните органи са свързани с различните елементи, от които е съставен човешкият организъм. Всяка една конституция има определен път на движение в тялото и съответни проявления.
Например конституцията Вата или Вятър контролира основно нервната система и органите в малкия таз и когато е в дисбаланс, това се проявява със съответни симптоми – сърцебиене, суха кожа и коса, запек или редуване на запек и разстройство, кисти на яйчниците, миоми, безсъние и т.н.
Огънят се свързва основно с черния дроб, жлъчката и кръвта. Дисбалансът на Питата или Жлъчката, води до проблеми с кръвта – високо кръвно, проблеми с кожата – пъпки, различни инфекциозни заболявания, появяват се гадене, главоболие, виене на свят.

Слузта контролира храносмилането, бъбреците, далака. Когато имаме много натрупана слуз в тялото, човек започва да има трудности с храносмилането, метаболизмът се нарушава, трупат се килограми, краката му обикновено са студени, започва да образува камъни в бъбреците, може да има проблеми с уринирането, става сънлив, мързелив и отпуснат.
За да не се случва подобен дисбаланс, човек трябва да спазва определени правила през сезоните, така че да елиминира влиянието на външната среда, да не се получава натрупване на определени елементи и да се предпази от болести. Т.е. изключително важно е, че в алтернативната медицина се набляга на профилактиката и превенцията от различни заболявания.

Хората са различни и трябва да следват различна хранителна система и начин на живот в различните сезони, според личната си конституция, но все пак има няколко основни правила, които са валидни за всички и при спазването им ще доведат до баланс в тялото:
Започвайте деня си с чаша гореща вода, която да активира храносмилането.
Пийте повече сок от нар на гладно. В Тибетската медицина сокът от нар се смята за ултимативната напитка, която балансира и трите доши и подобрява храносмилането.
Не употребявайте стари продукти при приготвянето на храната.
Не консумирайте кисели продукти – консервирани, солени и мариновани зеленчуци, месо и т.н. – атакуват 7-те съставляващи тела (хранителната есенция, кръвта, кожата, мазнината, костите, костния мозък и репродуктивната течност).
Не консумирайте прекалено много сурова храна – зеленолистни, салати, особено през зимата и при слабо храносмилане.
Гладуването един ден в седмицата е полезно при хора с конституция или дисбаланс на слузта. При хората с конституция Вятър или Жлъчка гладуването води до дисбаланс, затова ако все пак се налага, е добре да се приема поне оризова отвара или месен бульон.
Количеството приета храна трябва да се побира в двете ви шепи – половината трябва да е твърда, една четвърт течна и една четвърт да се остави за въздуха.
Основното количество храна трябва да се поема на обяд до към 2 часа, когато храносмилателният огън е най-силен.
Не се хранете след 19.00 часа."

https://spisanie8.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/2019/…
... See MoreSee Less

View on Facebook

Интересен факт за сънищата според Тибетската традиционна медицина.

Сънищата при пациентите, които приемат тибетски лекарства се вземат под внимание в началото на лечението и могат да разкрият дали пациентът ще се възстанови. Благоприятните сънища, показващи дълголетие, включват божества, свети мъже и жени, огън, безопасно пресичане на вода или планински проходи и преодоляване на вражески ситуации. Сънища, при които има смърт, трупове, падане и яздене на животни са лоша поличба, ако човекът е здрав. Тибетците, които имат лоши сънища, молят ламите да изпълнят молитви и се опитват да извършат акт на щедрост, като например освобождаване на животни, на които им предстои да загинат, за да подобрят съдбата и кармата си.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Чакри: Колела на психическата енергия

Чакра е санскритската дума, която означава „колело“. Известен още като khor-lo на тибетски, терминът се отнася до енергийните центрове в тялото, които са били използвани от векове от тантрическите йоги за постигане на просветление.

Съвременната наука е установила, че тези енергийни центрове съответстват на нервните ганглии (възли) в тялото и всеки от тях е разположен близо до система от възли, която произвежда хормони, определящи състоянието на метаболизма, съня, възпроизводството, имунитета и психичното здраве. Носителят на Нобелова награда доктор Алексис Карел нарича жлезистата система „колелото на живота“, което поддържа всички клетъчни функции в човешкото тяло.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Ечемик
Тибетците ценят ечемика и неговите силни свойства. Това зърно е било и все още е основната храна на Тибет. С високо съдържание на селен, фосфор, мед и магнезий, той също е добър източник на ниацин (витамин В3) и неразтворими фибри, което спомага за ефективното намаляване на повишените нива на холестерол. В тибетската медицина ечемикът се възприема като подходящ за всички конституционни типове. Консумира се ежедневно под формата на цампа (изпукан и смлян в каменна мелница). Така полученото брашно е готово за консумация, като може да се яде сладко (добавя се вода, мляко, сушени плодове и мед), солено (вода, масло и серене) или се добавя към супи за сгъстяване. Цампата е високо-енергийна храна, която е задължителен хранителен продукт на шерпите.
... See MoreSee Less

View on Facebook