Късното лято обхваща периода от края на август до средата на септември. В този период трябва да съхраняваме енергията на стомаха, далака и панкреаса.
Панкреасът или задстомашната жлеза е част от храносмилателната система, с екзокринна и ендокринна функция.
Екзокринната част на панкреаса представлява сложна тубуло-алвеоларна жлеза, сходна със слюнчените жлези, която отделя секрет съдържащ ензими. Те са от основно значение за храносмилането.
Секрецията на тези ензими се контролира по хормонален и нервен път. Хормоналната регулация се осъществява от гастроинтестинални хормони (секретин и холецистокинин). Нервната регулация се осъществява чрез парасимпатикуса (n.vagus), който стимулира секрецията на панкреатичен сок по време на храносмилането. Ето защо е важно, когато се храним, да го правим в спокойна и приятна обстановка.
Секретът от панкреатичния сок, който е алкален с количество от 1500 ml дневно, се излива в дуоденома и участва в разграждането на всички хранителни вещества, както и в протекцията на дванадесетопръстника.
Ендокринната част на панкреаса е представена от островите на Лангерханс и произвежда четири пептида с хормонална активност, а те са: инсулин, глюкагон, соматостатин и панкреатичен полипептид. Всички те участват в поддържане на хомеостазата на организма, като основно инсулина и глюкагона, които поддържат баланса на глюкозата в кръвта.
Нарушаването на ендокринната функцията на панкреаса, води до поява на диабет, дължащ се на абсолютен или относителен недостиг на инсулин. Това води до нарушаване не само на въглехидратната обмяна, но също така и до нарушаване на обменните процеси на белтъците, мазнините и гликопротеините.
Диабетът е познат като Чен-ни в Тибетската медицина, което буквално преведено, означава често уриниране. През последните десетилетия, случаите на диабет се покачват непрекъснато. Сред основните причини за болестта се посочват заседналият начин на живот и лошите хранителни навици.
Диабетът е хронична метаболитна болест, при която тялото не е способно да използва глюкозата по подходящ начин, което води до хипергликемия (висока кръвна захар), глюкозурия (захар в урината), полиурия (увеличено количество на отделената за 1 денонощие урина) и полидипсия (патологично увеличена жажда, съпроводена с увеличен прием на течности). Когато не се лекува, диабетът може да доведе до сериозни усложнения, тъй като унищожава най-малките съдове в тялото, особено на очите, крайниците, бъбреците. В крайна сметка може да се стигне до:
  • Сърдечен удар
  • Инсулт
  • Слепота
  • Диабетна полиневропатия
  • Ампутация на крайник
  • Импотенция при мъжете
  • Пруритус (сърбеж)
В Тибетската медицина съществуват 20 форми на тази болест: 4 се дължат на конституция Вятър, 6 се в резултат на дисбаланс на Жлъчката и 10 са причинени от дисбаланс на Флегмата. Но най-често се срещат последните.
Според теорията на традиционната тибетска медицина, диабетът се асоциира с покачването на Флегмата и мазнините в тялото. Конституция Флегма е проявление на елементите Вода и Земя. Тези елементи се увеличават в резултат на приема на храни със сладък вкус, особено свинско, зърнени храни, сладки плодове, картофи, моркови, студено мляко, подсладени сокове, захар. Това са основните фактори, които допринасят за развитието на диабет. Следователно е лесно да се заключи, че приемът на тези храни в големи количества, създава дисбаланс, който води до отслабване на храносмилателната топлина. Ако този процес продължи твърде дълго време, това ще доведе до проблеми с бъбреците и пикочния мехур, ще се появят болки в областта на кръста и бедрата, краката ще са студени.
Как се подхожда в Тибетската медицина към лечението на такива пациенти?
  • Контролиране на хранителните навици
  • Оставяне на достатъчно време между хранителните приеми
  • Избягване на слузообразуващи храни, като захар, картофи, ориз и др.
  • Избягване на алкохола
  • Регулярни упражнения
  • Намаляване на теглото
  • Избягване на спането през деня
  • Избягване на пушенето
  • Овладяване на стреса, чрез различни практики – йога, медитация
  • Възстановяване на храносмилателната топлина
  • Възстановяване на отслабените органи и системи
  • Прием на подходящи билки
    • Куркума
    • Нийм
    • Трифала (три плода)
Ако сте един от хилядите хора, които търсят естествен, сигурен и ефективен начин за решаване на проблемите с диабета, вие сте добре дошли в света на Тибетската медицина.
Важно е да следите нивата на кръвната си захар, като е препоръчително хората над 45 години да го правят на всеки три години. Тестове могат да се правят и по-често, и на по-ранна възраст, когато съществуват рискови фактори. Трябва да обръщате внимание и на симптомите, които алармират за развитието на тази болест, като често уриниране, прекомерна жажда, сладък вкус в устата, замъглено виждане, рани, които трудно зарастват, лесна умора, сънливост, прекомерно изпотяване, сухота в гърлото и др.
Консултирайте се навреме с лекар и не оставяйте проблемът да се задълбочава.

Дървото на здравето и болестите (продължение от вчерашния пост)

Вторият ствол е стволът на болестите. Представя тялото в състояние на дисбаланс, причините за настъпването и последствията от болестите. Стволът има 9 клона:

1. Основни причини за болестите са емоциите, които са сведени до три:
- желанието, което води до активно движение на ума и дисбаланс на Вата;
- гневът увеличава Пита и съответно горещината в тялото;
- невежеството води до вялост и леност на ума, и Кафа дисбаланс;

2. Вторични причини:
- сезони - студените и влажни месеци дисбалансират Кафа, горещите - Пита и донякъде Вата, ветровитите - Вата;
- сетивни органи - всяко неизползване, свръхизпилзване или погрешно използване на сетивата, води до дисбаланс;
- хранене - според конституцията на човека;
- начин на живот - Ватата се успокоява от спокойната атмосфера, наситена с приятни аромати, музика, гледки, храна. Питата се успокоява от хладни, проветриви места - най-добре край морето. Кафата обича сухи и топли места.

3. Входове за болестите - болестите навлизат през кожата, “развиват” се в мускулите, движат се през каналите, прилепват към костите и накрая навлизат в кухите и плътни органи.

4. Местоположение на трите енергии:
- Кафа населява горната част на тялото (главата); тя е тежка, спуска се надолу и се проявява в долната част на тялото.
- Пита населява средната част на тялото, тя е лека и се проявява в горната част;
- Вата населява долната част на тялото, но тази енергия е лека и всепроникваща, така че се проявява в цялото тяло.

5. Пътища на разпространение на болестите:
Болести на Вата - кости, уши, кожа, сърце, дебело черво, нервна система.
Болести на Пита - кръв, очи, черен дроб, жлъчка, тънки черва.
Болести на Кафа - стомах, бели дробове, далак, бъбреци, пикочен мехур, нос, език.

6. Време на възникване:
- възраст - при децата преобладава Кафа, при възрастните - Пита, а при старите хора - Вата.

7. Този клон описва възможните варианти за летален край, като дълъг живот, нормална сила на седемте съставляващи тела, но натрупаните заслуги (карма) приключват, поражение на жизненоважни центрове (от тежки травми) и др.

8. Неблагоприятни ефекти - прекаленто натрупване на една енергия при продължителното лечение на друга.

9. В крайна сметка всички болести се свеждат до два вида - със студена или гореща природа.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Дървото на здравето и болестите

Състои се от два ствола.

Първият е ствола на здравето. Изобразява тялото в баланс и илюстрира факторите, които са важни за поддържането на здравето. Показва важността на баланса между трите жизнени начала - Вата, Пита и Кафа, заедно с баланса между седемте съставляващи тела (кожа, мускули, мастна тъкан, кръв, кости, костен мозък и репродуктивната течност), и трите екскреции (пот, урина, екскременти).

Физическото тяло символично е представено като дърво, което расте силно и здраво, когато е подхранвано с качествена вода, слънце и плодородна почва. Тогава стволът е стабилен, клоните и листата избуяват.

Дългият живот и доброто здраве са представени от два цвята, а трите вкусни плода изобразяват духовното израстване, благоденствието и щастието - узрели в резултат на финия баланс между тяло, енергия и ум.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Червеното цвекло

Като малка не "понасях" вкуса на червеното цвекло и трябваше да стана на 30, за да открия ползите от консумацията му.
Част е от любимото ми смути с червено цвекло, ябълка, морков и джиндижифил, обичам го под формата на крем-супа, а и само запечено със зехтин и риган. Може да се консумира и сурово настъргано на салата с моркови например.
Листата на червеното цвекло също са ядивни и съдържат полезни съставки като фосфор и цинк, витамин К, витамин С и др. Могат да се добавят към салати, супи и др.

С право червеното цвекло е в списъка на супер храните.

Редица изследвания върху ползите му показват, че червеното цвекло:

🥗 намалява кръвното налягане
🥗 подобрява физическата издръжливост и мускулна сила
🥗 подобрява мозъчното кръвоснабдяване и предпазва или намалява риска от развитие на деменция
🥗 спомага за поддържането на здравословно тегло
🥗 има превантивно действие срещу развитието на рак
🥗 добър източник на минерали - желязо, магнезий, манган, цинк, селен и др.
🥗 подпомага работата на черния дроб
🥗 намалява високите нива на холестерол

Източник: https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/beet-juice-for-ed

В Тибетската медицина червеното цвекло също е на почит.

Начин на ползване: основно под формата на салата и печено;

Вкус и природа: сладък; охлаждаща;

Потенция: Увеличава кръвта, успокоява треската, болести свързани с Пита (твърде много горещина в тялото), отравяне, разстройство, проблеми с кожата като пъпки например. Добро средство при язва или повръщане на кръв.

Противопоказания: не се препоръчва при слаба храносмилателна топлина, стомашни проблеми и разстройство предизвикани от студени болести.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Традиционен тибетски център Monchara

Традиционен тибетски център Monchara ... See MoreSee Less

View on Facebook

Броколи

Принадлежи към вида Brassica oleracea. Близък родственик на зелето, брюкселското зеле, кейла и карфиола.
Броколи е естествен източник на витамини, антиоксиданти, минерали и фибри.
Научно доказани са редица здравословни ползи от консумацията на броколи:

🥦 Източник на минерали, витамини, фибри и биологично активни вещества, като Витамин А, С, К, В9, фосфор, селен и др.
🥦 Богат на антиоксиданти.
🥦 Намалява възпалението в тъканите.
🥦 Има протективно действие срещу някои видове рак.
🥦 Подпомага контрола върху кръвната захар.
🥦 Подобрява храносмилането и подобрява запека.
🥦 Подпомага функцията на мозъка и забавя стареенето.
🥦 Засилва имунната система, тъй като е богат източник на Витамин С.

🥦 Източник:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli#TOC_TITLE_HDR_12

Какво казва тибетската медицина за Броколи:

Начин на консумация: След почистване, може да се задуши на пара самостоятелно или с други зеленчуци, а може да се консумира и в суров вид като салата. Може да се приготви под формата на супа или пюре.

Вкус и природа: Сладък до солен, леко охлаждащ.

Потенция:

🥦 Увеличава кръвта и телесните тъкани.
🥦 Съдържа разреждащ кръвта агент.
🥦 Лекува възпаление.
🥦 Убива паразити.
🥦 Увеличава храносмилателната топлина.
🥦 Действа профилактично срещу диабет и рак.

Контраиндикации: Не е подходящ за хора, страдащи от заболявания свързани с разстройство на Кафа и студени болести.
... See MoreSee Less

View on Facebook