Късното лято обхваща периода от края на август до средата на септември. В този период трябва да съхраняваме енергията на стомаха, далака и панкреаса.
Панкреасът или задстомашната жлеза е част от храносмилателната система, с екзокринна и ендокринна функция.
Екзокринната част на панкреаса представлява сложна тубуло-алвеоларна жлеза, сходна със слюнчените жлези, която отделя секрет съдържащ ензими. Те са от основно значение за храносмилането.
Секрецията на тези ензими се контролира по хормонален и нервен път. Хормоналната регулация се осъществява от гастроинтестинални хормони (секретин и холецистокинин). Нервната регулация се осъществява чрез парасимпатикуса (n.vagus), който стимулира секрецията на панкреатичен сок по време на храносмилането. Ето защо е важно, когато се храним, да го правим в спокойна и приятна обстановка.
Секретът от панкреатичния сок, който е алкален с количество от 1500 ml дневно, се излива в дуоденома и участва в разграждането на всички хранителни вещества, както и в протекцията на дванадесетопръстника.
Ендокринната част на панкреаса е представена от островите на Лангерханс и произвежда четири пептида с хормонална активност, а те са: инсулин, глюкагон, соматостатин и панкреатичен полипептид. Всички те участват в поддържане на хомеостазата на организма, като основно инсулина и глюкагона, които поддържат баланса на глюкозата в кръвта.
Нарушаването на ендокринната функцията на панкреаса, води до поява на диабет, дължащ се на абсолютен или относителен недостиг на инсулин. Това води до нарушаване не само на въглехидратната обмяна, но също така и до нарушаване на обменните процеси на белтъците, мазнините и гликопротеините.
Диабетът е познат като Чен-ни в Тибетската медицина, което буквално преведено, означава често уриниране. През последните десетилетия, случаите на диабет се покачват непрекъснато. Сред основните причини за болестта се посочват заседналият начин на живот и лошите хранителни навици.
Диабетът е хронична метаболитна болест, при която тялото не е способно да използва глюкозата по подходящ начин, което води до хипергликемия (висока кръвна захар), глюкозурия (захар в урината), полиурия (увеличено количество на отделената за 1 денонощие урина) и полидипсия (патологично увеличена жажда, съпроводена с увеличен прием на течности). Когато не се лекува, диабетът може да доведе до сериозни усложнения, тъй като унищожава най-малките съдове в тялото, особено на очите, крайниците, бъбреците. В крайна сметка може да се стигне до:
  • Сърдечен удар
  • Инсулт
  • Слепота
  • Диабетна полиневропатия
  • Ампутация на крайник
  • Импотенция при мъжете
  • Пруритус (сърбеж)
В Тибетската медицина съществуват 20 форми на тази болест: 4 се дължат на конституция Вятър, 6 се в резултат на дисбаланс на Жлъчката и 10 са причинени от дисбаланс на Флегмата. Но най-често се срещат последните.
Според теорията на традиционната тибетска медицина, диабетът се асоциира с покачването на Флегмата и мазнините в тялото. Конституция Флегма е проявление на елементите Вода и Земя. Тези елементи се увеличават в резултат на приема на храни със сладък вкус, особено свинско, зърнени храни, сладки плодове, картофи, моркови, студено мляко, подсладени сокове, захар. Това са основните фактори, които допринасят за развитието на диабет. Следователно е лесно да се заключи, че приемът на тези храни в големи количества, създава дисбаланс, който води до отслабване на храносмилателната топлина. Ако този процес продължи твърде дълго време, това ще доведе до проблеми с бъбреците и пикочния мехур, ще се появят болки в областта на кръста и бедрата, краката ще са студени.
Как се подхожда в Тибетската медицина към лечението на такива пациенти?
  • Контролиране на хранителните навици
  • Оставяне на достатъчно време между хранителните приеми
  • Избягване на слузообразуващи храни, като захар, картофи, ориз и др.
  • Избягване на алкохола
  • Регулярни упражнения
  • Намаляване на теглото
  • Избягване на спането през деня
  • Избягване на пушенето
  • Овладяване на стреса, чрез различни практики – йога, медитация
  • Възстановяване на храносмилателната топлина
  • Възстановяване на отслабените органи и системи
  • Прием на подходящи билки
    • Куркума
    • Нийм
    • Трифала (три плода)
Ако сте един от хилядите хора, които търсят естествен, сигурен и ефективен начин за решаване на проблемите с диабета, вие сте добре дошли в света на Тибетската медицина.
Важно е да следите нивата на кръвната си захар, като е препоръчително хората над 45 години да го правят на всеки три години. Тестове могат да се правят и по-често, и на по-ранна възраст, когато съществуват рискови фактори. Трябва да обръщате внимание и на симптомите, които алармират за развитието на тази болест, като често уриниране, прекомерна жажда, сладък вкус в устата, замъглено виждане, рани, които трудно зарастват, лесна умора, сънливост, прекомерно изпотяване, сухота в гърлото и др.
Консултирайте се навреме с лекар и не оставяйте проблемът да се задълбочава.

Припомняме защо чаят Масала е не просто ароматна напитка, а същинска традиция в индийския бит и култура.

От най-бедни, до най-богати - всички пият масала. Самото значение на думата "масала" означава смес от подправки. В класическата рецепта това са канела, карамфил, кардамон, индийско орехче, джинджифил, черен чай и мляко. Традиционно, чаят се подслажда със захар. В Индия има почти толкова различни рецепти за масала, колкото и диалекти.

За приготовление на чая могат да се използват сухи съставки или подправките да се счукат в хаванче.
Загрява се вода в тенджера и се добавят подправките (канела, кардамон, джинджифил и индийско орехче), след което се поставя капака и след като заври, се оставя за 4-5 минути. Тенджерата се сваля от огъня, за да се добави черният чай. След като сме запарили сместа за още няколко минути, изцеждаме чаят и връщаме тенджерата на котлона, като добавяме млякото и захарта за още 2-3 минути.

В зависимост от това за колко хора се приготвя чаят, от това ще зависи и количеството вода.
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.

В Тибетската медицина билките са лечебни формули, които са наситени със свойства и се изписват както за превенция, така и за лечение на различни състояния. Днес ще разгледаме билковата формула, която се дава при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

“Един по-лесен начин да разберете Тибетската медицина е да я погледнете като средство за комуникиране с болестта, а не като средство за борба с нея. Тя сключва мир с болестта. Болестта е налице и тибетските доктори я уважават. Разбират я. След като я разберат, те дават правилните билки за нея, такива, които слагат всичко в ред. Нашите органи, които са болни, системите, които са болни, не са наши врагове. Просто тялото ни не е в хармония със себе си, това е всичко. И поради тази причина ние се разболяваме. Целта на билките е да общуват уважително с тялото и да направят правилното нещо, така че да върнат баланса."

Дванадесетият Тай Ситупа

Тибетският специалист д-р Сонам Дордже дава консултации в традиционен тибетски център Мончара. Запишете час за консултация и диагностика на телефон: 088 895 3929.
... See MoreSee Less

View on Facebook