Късното лято обхваща периода от края на август до средата на септември. В този период трябва да съхраняваме енергията на стомаха, далака и панкреаса.
Панкреасът или задстомашната жлеза е част от храносмилателната система, с екзокринна и ендокринна функция.
Екзокринната част на панкреаса представлява сложна тубуло-алвеоларна жлеза, сходна със слюнчените жлези, която отделя секрет съдържащ ензими. Те са от основно значение за храносмилането.
Секрецията на тези ензими се контролира по хормонален и нервен път. Хормоналната регулация се осъществява от гастроинтестинални хормони (секретин и холецистокинин). Нервната регулация се осъществява чрез парасимпатикуса (n.vagus), който стимулира секрецията на панкреатичен сок по време на храносмилането. Ето защо е важно, когато се храним, да го правим в спокойна и приятна обстановка.
Секретът от панкреатичния сок, който е алкален с количество от 1500 ml дневно, се излива в дуоденома и участва в разграждането на всички хранителни вещества, както и в протекцията на дванадесетопръстника.
Ендокринната част на панкреаса е представена от островите на Лангерханс и произвежда четири пептида с хормонална активност, а те са: инсулин, глюкагон, соматостатин и панкреатичен полипептид. Всички те участват в поддържане на хомеостазата на организма, като основно инсулина и глюкагона, които поддържат баланса на глюкозата в кръвта.
Нарушаването на ендокринната функцията на панкреаса, води до поява на диабет, дължащ се на абсолютен или относителен недостиг на инсулин. Това води до нарушаване не само на въглехидратната обмяна, но също така и до нарушаване на обменните процеси на белтъците, мазнините и гликопротеините.
Диабетът е познат като Чен-ни в Тибетската медицина, което буквално преведено, означава често уриниране. През последните десетилетия, случаите на диабет се покачват непрекъснато. Сред основните причини за болестта се посочват заседналият начин на живот и лошите хранителни навици.
Диабетът е хронична метаболитна болест, при която тялото не е способно да използва глюкозата по подходящ начин, което води до хипергликемия (висока кръвна захар), глюкозурия (захар в урината), полиурия (увеличено количество на отделената за 1 денонощие урина) и полидипсия (патологично увеличена жажда, съпроводена с увеличен прием на течности). Когато не се лекува, диабетът може да доведе до сериозни усложнения, тъй като унищожава най-малките съдове в тялото, особено на очите, крайниците, бъбреците. В крайна сметка може да се стигне до:
  • Сърдечен удар
  • Инсулт
  • Слепота
  • Диабетна полиневропатия
  • Ампутация на крайник
  • Импотенция при мъжете
  • Пруритус (сърбеж)
В Тибетската медицина съществуват 20 форми на тази болест: 4 се дължат на конституция Вятър, 6 се в резултат на дисбаланс на Жлъчката и 10 са причинени от дисбаланс на Флегмата. Но най-често се срещат последните.
Според теорията на традиционната тибетска медицина, диабетът се асоциира с покачването на Флегмата и мазнините в тялото. Конституция Флегма е проявление на елементите Вода и Земя. Тези елементи се увеличават в резултат на приема на храни със сладък вкус, особено свинско, зърнени храни, сладки плодове, картофи, моркови, студено мляко, подсладени сокове, захар. Това са основните фактори, които допринасят за развитието на диабет. Следователно е лесно да се заключи, че приемът на тези храни в големи количества, създава дисбаланс, който води до отслабване на храносмилателната топлина. Ако този процес продължи твърде дълго време, това ще доведе до проблеми с бъбреците и пикочния мехур, ще се появят болки в областта на кръста и бедрата, краката ще са студени.
Как се подхожда в Тибетската медицина към лечението на такива пациенти?
  • Контролиране на хранителните навици
  • Оставяне на достатъчно време между хранителните приеми
  • Избягване на слузообразуващи храни, като захар, картофи, ориз и др.
  • Избягване на алкохола
  • Регулярни упражнения
  • Намаляване на теглото
  • Избягване на спането през деня
  • Избягване на пушенето
  • Овладяване на стреса, чрез различни практики – йога, медитация
  • Възстановяване на храносмилателната топлина
  • Възстановяване на отслабените органи и системи
  • Прием на подходящи билки
    • Куркума
    • Нийм
    • Трифала (три плода)
Ако сте един от хилядите хора, които търсят естествен, сигурен и ефективен начин за решаване на проблемите с диабета, вие сте добре дошли в света на Тибетската медицина.
Важно е да следите нивата на кръвната си захар, като е препоръчително хората над 45 години да го правят на всеки три години. Тестове могат да се правят и по-често, и на по-ранна възраст, когато съществуват рискови фактори. Трябва да обръщате внимание и на симптомите, които алармират за развитието на тази болест, като често уриниране, прекомерна жажда, сладък вкус в устата, замъглено виждане, рани, които трудно зарастват, лесна умора, сънливост, прекомерно изпотяване, сухота в гърлото и др.
Консултирайте се навреме с лекар и не оставяйте проблемът да се задълбочава.

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook