Късното лято обхваща периода от края на август до средата на септември. В този период трябва да съхраняваме енергията на стомаха, далака и панкреаса.
Панкреасът или задстомашната жлеза е част от храносмилателната система, с екзокринна и ендокринна функция.
Екзокринната част на панкреаса представлява сложна тубуло-алвеоларна жлеза, сходна със слюнчените жлези, която отделя секрет съдържащ ензими. Те са от основно значение за храносмилането.
Секрецията на тези ензими се контролира по хормонален и нервен път. Хормоналната регулация се осъществява от гастроинтестинални хормони (секретин и холецистокинин). Нервната регулация се осъществява чрез парасимпатикуса (n.vagus), който стимулира секрецията на панкреатичен сок по време на храносмилането. Ето защо е важно, когато се храним, да го правим в спокойна и приятна обстановка.
Секретът от панкреатичния сок, който е алкален с количество от 1500 ml дневно, се излива в дуоденома и участва в разграждането на всички хранителни вещества, както и в протекцията на дванадесетопръстника.
Ендокринната част на панкреаса е представена от островите на Лангерханс и произвежда четири пептида с хормонална активност, а те са: инсулин, глюкагон, соматостатин и панкреатичен полипептид. Всички те участват в поддържане на хомеостазата на организма, като основно инсулина и глюкагона, които поддържат баланса на глюкозата в кръвта.
Нарушаването на ендокринната функцията на панкреаса, води до поява на диабет, дължащ се на абсолютен или относителен недостиг на инсулин. Това води до нарушаване не само на въглехидратната обмяна, но също така и до нарушаване на обменните процеси на белтъците, мазнините и гликопротеините.
Диабетът е познат като Чен-ни в Тибетската медицина, което буквално преведено, означава често уриниране. През последните десетилетия, случаите на диабет се покачват непрекъснато. Сред основните причини за болестта се посочват заседналият начин на живот и лошите хранителни навици.
Диабетът е хронична метаболитна болест, при която тялото не е способно да използва глюкозата по подходящ начин, което води до хипергликемия (висока кръвна захар), глюкозурия (захар в урината), полиурия (увеличено количество на отделената за 1 денонощие урина) и полидипсия (патологично увеличена жажда, съпроводена с увеличен прием на течности). Когато не се лекува, диабетът може да доведе до сериозни усложнения, тъй като унищожава най-малките съдове в тялото, особено на очите, крайниците, бъбреците. В крайна сметка може да се стигне до:
  • Сърдечен удар
  • Инсулт
  • Слепота
  • Диабетна полиневропатия
  • Ампутация на крайник
  • Импотенция при мъжете
  • Пруритус (сърбеж)
В Тибетската медицина съществуват 20 форми на тази болест: 4 се дължат на конституция Вятър, 6 се в резултат на дисбаланс на Жлъчката и 10 са причинени от дисбаланс на Флегмата. Но най-често се срещат последните.
Според теорията на традиционната тибетска медицина, диабетът се асоциира с покачването на Флегмата и мазнините в тялото. Конституция Флегма е проявление на елементите Вода и Земя. Тези елементи се увеличават в резултат на приема на храни със сладък вкус, особено свинско, зърнени храни, сладки плодове, картофи, моркови, студено мляко, подсладени сокове, захар. Това са основните фактори, които допринасят за развитието на диабет. Следователно е лесно да се заключи, че приемът на тези храни в големи количества, създава дисбаланс, който води до отслабване на храносмилателната топлина. Ако този процес продължи твърде дълго време, това ще доведе до проблеми с бъбреците и пикочния мехур, ще се появят болки в областта на кръста и бедрата, краката ще са студени.
Как се подхожда в Тибетската медицина към лечението на такива пациенти?
  • Контролиране на хранителните навици
  • Оставяне на достатъчно време между хранителните приеми
  • Избягване на слузообразуващи храни, като захар, картофи, ориз и др.
  • Избягване на алкохола
  • Регулярни упражнения
  • Намаляване на теглото
  • Избягване на спането през деня
  • Избягване на пушенето
  • Овладяване на стреса, чрез различни практики – йога, медитация
  • Възстановяване на храносмилателната топлина
  • Възстановяване на отслабените органи и системи
  • Прием на подходящи билки
    • Куркума
    • Нийм
    • Трифала (три плода)
Ако сте един от хилядите хора, които търсят естествен, сигурен и ефективен начин за решаване на проблемите с диабета, вие сте добре дошли в света на Тибетската медицина.
Важно е да следите нивата на кръвната си захар, като е препоръчително хората над 45 години да го правят на всеки три години. Тестове могат да се правят и по-често, и на по-ранна възраст, когато съществуват рискови фактори. Трябва да обръщате внимание и на симптомите, които алармират за развитието на тази болест, като често уриниране, прекомерна жажда, сладък вкус в устата, замъглено виждане, рани, които трудно зарастват, лесна умора, сънливост, прекомерно изпотяване, сухота в гърлото и др.
Консултирайте се навреме с лекар и не оставяйте проблемът да се задълбочава.

Торта с просо за рожден ден на любим човек, невероятно вкусна 😋 #без захар #здравословно хранене #здравословни десерти ... See MoreSee Less

View on Facebook

❗️❗️❗️Във връзка с епидемиологичната обстановка бихме искали да ви уведомим, че продължаваме да работим, при спазване не всички хигиенни мерки.

Масажът влияе благоприятно върху здравословното ни състояние. Подобрява трофиката на тъканите, ускорява движението на лимфата, спомага за по-бързото елиминиране на токсините от тялото 🍀

Източен точков масаж на лице

В основата на тази процедура лежи научно-обоснованата идея на Традиционната китайска медицина, че всички органи и системи в тялото са свързани чрез енергийни канали, наречени Дзинлуо (经络 ), които се състоят от взаимосвързани точки в цялото тялото. Точките във всеки от каналите превеждат енергията по него. Някои точки са разположени така, че през тях минава повече от един канал. По този начин чрез въздействието върху една точка, се въздейства върху другите, свързани с нея. Така и чрез обработване на определена част от тялото, може да се изцели друга, до която нямаме пряк достъп.

Подмладяващият масаж на лицето стимулира десетки биоактивни точки по него, всяка от които е свързана с определени органи в тялото. Чрез въздействие върху тези точки, се тонизират органите и се забавя естествения процес на стареене на тялото, освен това се повишават собствената енергия и самочувствие. Който има възможност да изпита ефективността на тази процедура, отново се връща към нея.

С този специален масаж се стимулират определени акупунктурни точки върху лицето, за да се раздвижи енергията Чи в меридианите ДЗИН-ЛУО. Релаксира и успокоява мускулатурата на лицето, което влияе благоприятно върху изглаждането на бръчките. Ускорява кръвообращението, отстранява лимфните отоци и има стягащ ефект. Действието на всеки един масаж се обяснява с дразненето на екстеро и проприорецепторите в кожата и мускулите. Тези сигнали се предават до централната нервна система, което отключва редица реакции. Отварят се повече капиляри, засилва се кръвообращението и движението на лимфата, с което се подобрява трофиката на тъканите. Балансира се работата на мастните и потни жлези.

Акупресурата на лицето подобрява лимфния поток (което е много полезно, тъй като лимфната система няма централна помпа) и елиминира задръстванията. Подпухналостта също изчезва, тъканите се прочистват от токсини, метаболизмът се нормализира, регенерацията на кожата се подобрява и производството на колаген се увеличава. Резултатът от акупресурата на лицето има козметологични ефекти: кожата става плътна, еластична и опъната, тенът се подобрява, тъмните кръгове и отпуснатата кожа изчезват, бръчките и гънките се изглаждат, овалът на лицето се изглажда. Възможни са леки болезнени усещания при натискане върху някои биоактивни точки. Тази болка е категоризирана като "приятна болка". Тя говори за правилното изпълнение на процедурата и за добрия резултат. Като цяло, точковият масаж за лице, гуаша и бодзин могат да се определят като приятни и отпускащи процедури.

Цена 50 лв/ 50 минути
... See MoreSee Less

View on Facebook

Джинджифилът (лат. Zingiber officinale) се използва, освен като подправка към различни ястия, но и като лечебна билка.

Отглежда се в повечето райни на Индия и Тибет на около 1800-2800 м надморска височина.

Използва се коренът на растението, в суха или прясна форма.

Джинджифилът притежава лют вкус и има загряващо действие. Придават му се редица полезни качества - има силно противовъзпалително действие, детоксикиращо действие, спомага за поддържането на нормалните нива на холестерола и др.

Показания за ползване като лечебна отвара: Увеличава топлината в тялото, успокоява болки в стомаха, намалява излишъка на слуз в тялото; действа успокояващо при разстройство и повръщане, подобрява храносмилането.

Приготвянето на билкова отвара от джинджифил е много лесно - просто нарежете пресен джинджифил, с големината на орех в половин литър вода и го варете 10 минути.

Една от най-популярните напитки в Индия е чай от джинджифил, мед и лимон :)

Джиндижифилът е част от състава на редица тибетски билкови пилюли.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тази събота 14.11. от 17:00 отново ще се съберем за практика с нейрографични рисунки, която ще балансира Манипура чакрата ни.

Да трансформираме негативните си емоции в позитивни, като рисуваме нейрографика.

Събитието ще бъде в онлайн формат, а за тези, които искат да присъстват, трябва да си запазят място предварително, тъй като местата ни са ограничени :)

За повече информация вижте в събитието или на номер 0888953929
... See MoreSee Less

View on Facebook