Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ – тези известни думи, изречени от бащата на западната медицина, Хипократ (460—370 BC) са добре познати в целия свят. Подобно на него, Юток Йонтен Гонпо (1126—1202 BC) – бащата на Соуа Ригпа или традиционната Тибетска медицина, е описал в медицинските текстове, че храната би трябвало да се използва като лек.  В днешно време сме потопени в многообразие от диети: суровоядство, вегетарианство, Средиземноморска диета, ниско-маслена диета, ниско-въглехидратна диета, палео, кето диета и много други. Въпросът е как използваме това познание в ежедневието си? Всяка диета се отличава от останалите, като много често има големи противоречия в различните системи, което води до объркване на хората. Коя диета наистина е най-добрата? Или да поставим въпроса по различен начин – коя диета е най-добрата за мен?

В западната медицина ценността на храната се възприема чрез нейното хранително съдържание – калории, протеини, въглехидрати, мазнини, минерали, витамини и микроелементи. Световната здравна организация (СЗО) разграничава около 200 нарушения, причинени от храната. Те включват не само недостиг на витамин или хранителни интоксикации, но и сериозни патологии като диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори рак. Според СЗО ракът е причината за смъртност номер две; 60% от раковите заболявания са причинени в резултат на неправилна диета и водене на нездравословен начин на живот, което включва тютюнопушене, недостатъчна физическа активност и затлъстяване.

Докато западната медицина възприема преобладаващо материалистичен поглед върху храненето, тибетската медицинска система се фокусира върху присъщите качества и вкусове на храната. Има много фактори, които решават каква храна, кога и как трябва да ядем, за да поддържаме добро здраве. Според фундаменталната теория на Соуа Ригпа всичко е създадено от пет елемента – пространство, вятър, огън, вода и земя. Тези пет елемента създават и поддържат телата ни. Те са също градивните елементи на планините, океаните, растенията, животните. Когато ядем, пием и дори дишаме, ние постоянно обменяме елементите в нашата система, поддържайки състояние на динамичен баланс.

Петте елемента се проявяват в човешкия организъм под формата на три конституции – Вятър, Жлъчка и Флегма. Вятърът е проявление на елемента вятър, Жлъчката на елемента огън, а Флегмата на водата и земята.

Според Соуа Ригпа, в основата на всички болести са емоциите (т.е. гняв, привързаност, объркване и т.н.), произтичащи от основното незнание за естеството на ума. Мислете за тях като семена, засети в ума. Вторичните причини са фактори, които допринасят за узряването на тези семена. Yuthok Yonten Gonpo класифицира тези състояния в няколко групи: време (сезони), възраст, диета и начин на живот. Въпреки че имаме малко или никакво влияние върху първите два фактора – сезони и възраст, последните два са в нашите ръце.

Многократно във всекидневието ни, решенията които взимаме, допринасят за баланса или дисбаланса на нашето тяло, енергия и ум. Следователно нашите действия (или бездействия) по отношение на диетата и начина ни живот могат да бъдат както причина, така и средство за лечение на заболяванията.

Буквално преведено като храносмилателен огън – Medro е основната сила, която осъществява храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Метаболитната топлина или храносмилателния огън са термини, отнасящи се до една и съща сила. Функцията на Medro може да се сравни с метаболизма в тялото. Когато Medro работи правилно, всички хранителни вещества се разграждат добре, осъществява се разделяне на чистата от нечистата част, след което чистата част се абсорбира от организма за изграждане на съставляващите тела (кръв, мускули, мастна тъкан, кости, костен мозък). Нечистата част се отделя от тялото под формата на трите екскреции (пот, урина и фекална маса). Резултатът от баланса на всички нива е добро здраве и дълъг живот – две символични цветя, изобразени върху Дървото на здравето и болестите.

Слабата метаболитна топлина води до лошо храносмилане, причинявайки неправилна абсорбция на хранителни вещества и елементи. Както е посочено в Четирите медицински тантри „Лошото храносмилане е причината за всички вътрешни разстройства“, включително тумори, артрит, асцити. Силният Medro е незаменим ако искаме да поддържаме добро здраве и при профилактиката на различни заболявания, така че диетата ни трябва да е съобразена с това (вижте края на тази статия).

Всички хранителни продукти, които приемаме, се състоят от петте елемента, за които говорихме по-горе. Това определя техните различни вкусове и качества. В Соуа Ригпа говорим за шест вкуса, всеки от които е проява на два от петте елемента. Сладкият вкус, например, е комбинация от елементите вода и земя. Следователно, приемът на храна със сладък вкус, ще увеличи тези елементи в тялото ни, а това води до увеличаване на конституцията Флегма. Киселият вкус е комбинация от елементите огън и земя, което го прави полезен за белия дроб, но не и за конституция Жлъчка. Горчивият вкус е комбинация от елементите вода и вятър, така че е перфектен антидот при излишък на Жлъчка, тъй като тя има гореща природа. Пикантният вкус е съставен от елементите огън и вятър, като това го прави отличен избор за балансиране на тежката и влажна Флегма.

По този начин тибетските лекари анализират всички вкусове на хранителните продукти и билките.

Цветът на храната също има значение, тъй като всеки цвят е свързан с определен елемент. Естествено тъмно оцветените храни, като горски плодове или патладжан, ще успокоят белия дроб; бялата, жълта и зелена храна са полезни за Жлъчката; зелените зеленчуци са чудесни и за конституция Флегма.

На физическо ниво цветовете на плодовете и зеленчуците са свързани със съдържанието на различни витамини, като бета каротин, антиоксиданти, ензими и фитонутриенти, всички необходими за организма ни.

Въз основа на теорията за взаимозависимостта, определени форми на храната поддържат органите с подобна форма. Например, бобът е полезен за бъбреците, орехите стимулират мозъка, а индийското орехче е от полза за сърцето и др.

В зависимост от частите на растението и сезонът, през който узряват, плодовете и зеленчуците притежават определени свойства. Кореноплодните са тежки и заземяващи, а отва от своя страна балансира белия дроб. Пролетните зеленчуци и кълнове притежават стимулираща енергия, която балансира Флегмата. Плодовете и зеленчуците, които узряват през есента, притежават охлаждащи свойства и следователно могат да се използват за успокоение на Жлъчката.

Соуа Ригпа е уникална лечебна система, съществуваща от хиляди години. Въпреки че, се прилагат горепосочените основни принципи, ние трябва да бъдем критични и да ги приспособим към нашите условия на живот. Живеем в свят, който драстично се е променил от времето, когато са написани Четирите медицински тантри. Въздухът, който дишаме, е много по-замърсен, качеството на водата която пием, се е променило, а храната която ядем, има малко общо с това, което се е считало за храна през 11 век. Ние сме заобиколени от хиляди продукти, които твърдят, че са годни за консумация. Въпреки това, много от тях съдържат вредни химични елементи и всъщност могат да ни навредят. Рафинираната и преработена храна – толкова често срещана в диетата на развитите страни – често не съдържа необходимите за живота хранителни вещества. Тя е толкова пълна с празни калории, въглехидрати и вредни вещества, че тялото ни не е пригодено да я усвоява.

Такъв тип храна служи само като хранителен субстрат за патогенната чревна флора, нарушавайки естествения микробиом на червата – бактерии, живеещи в симбиоза с нас. Преди две хиляди и петстотин години Буда Шакямуни казва, че тялото ни е пълно с микроорганизми. Днес знаем, че микроорганизмите играят важна роля за здравето ни. Те регулират имунните функции, подпомагат храносмилането и ни предпазват от патогени. Поддържането на здравословна чревна флора, зависи от храната, която приемаме. Ако ядем много въглехидрати, глутен и преработена храна, ние захранваме патогенните бактерии, причинявайки така наречения SIBO – синдром на чревния бактериален свръхрастеж. Последицата е синдром на пропускливите черва. Вещества, които никога не трябва да достигат до кръвния поток, като неразградени хранителни частици, тежки метали, бактериални токсини и консерванти от храната, навлизат в кръвта и предизвикват имунен отговор, започвайки от алергии, хранителни непоносимости, като могат да отключат и автоимунни заболявания.

В продължение на много десетилетия на Запад силно се насърчаваше диетата с ниско съдържание на мазнини. Мазнините, особено нейните наситени форми, са обвинени в причиняване на висок холестерол, високо кръвно налягане, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Това е доста противоречиво от гледна точка на тибетската медицина. Според Четирите тантри: „Тези, които редовно консумират мазнини, отделят повече вътрешна топлина, метаболизмът е по-бърз, което води до по-добра физическа сила и по-добро излъчване. Твърди се, че мазнината укрепва сетивните органи, спира стареенето и удължава живота. ” Кой е прав? Ако погледнем западното общество, след въвеждането на диетата с ниско съдържание на мазнини, откриваме, че тя е станала по-… мазнинна! Консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини води до диета с високо съдържание на захар, а излишната захар се трансформира в мазнини. Процентът на затлъстяване и диабет в САЩ се е увеличил почти 20 пъти! Всъщност имаме нужда от мазнини, а не захар. Мазнините изграждат всяка клетъчна мембрана в нашето тяло, нашия мозък, тя е база за много хормони, включително половите хормони и хормоните на стреса, толкова важни за живота ни. И парадоксалното е, че наситените мазнини са по-безопасни за нас, тъй като те не се окисляват и не стават канцерогенни при нагряване, както растителните масла.

Преди да поставите нещо в устата си, проверете от какво се състои. Това главно захар ли е, генетично модифицирано нишесте, консерванти, подобрители на вкуса? Прочетете и проучете как се добива храната и как животните се отглеждат, за да задоволят търсенето на постоянно нарастващото ни население. Животните, които живеят в клетки, често не виждат дневна светлина и се хранят с изкуствени прахове, пълни с хормони на растежа и антибиотици. Това се отразява на телата им, както и на нашето тяло, когато ги ядем. Повечето от растенията, отглеждани в голям мащаб, са били пръскани с биоциди безброй пъти. Поглъщането на тези растения причинява натрупване на вредни вещества в организма, за които е доказано, че имат канцерогенни ефекти.

От гледна точка на тибетската медицина, колкото по-обработена е храната, толкова по-малко жизнена енергия има. Това е мъртва храна. Нуждаем се от жива храна, с високи хранителни качества. Чрез силата на Medro, тези хранителни вещества не само ще изградят всички тъкани в нашето тяло, но най-накрая ще се трансформират в жизненоважна енергия, давайки ви здраве, жизненост, позитивен ум и радост.

Разбира се, Соуа Ригпа отива много по-дълбоко от това, съобразявайки диетата с различните конституции и дисбаланси в тялото. Надявам се, че ще намерите да намерите следващите съвети за полезни и да откриете диетата, която отговаря на вашата конституция и вашите нужди. Желая ви добро храносмилане, за да можете да се насладите напълно на здрав ум и здраво тяло.

Как да поддържате добро храносмилане и здраве – няколко съвета.

  1. Хранете се според вашата типология. За да предотвратите нарушенията и да живеете дълго, важно е да балансирате преобладаващите си елементи чрез съответния хранителен режим и начин на живот.
  2. Пийте гореща, преварена вода. Тя съдържа елемента огън и по този начин поддържа Medro. Той помага да започнете храносмилането си сутрин или по време на хранене. Избягвайте да пиете леден чай и безалкохолни напитки, те отслабват храносмилането и причиняват наддаване на тегло.
  3. Избягвайте суровата храна. Наблегнете на готвените храни. Суровите или неузрели зеленчуци, зърна или плодове са трудни за смилане, отслабват Medro и причиняват лошо храносмилане, което е причината за всички вътрешни разстройства.
  4. Оставяйте достатъчно време между храненията, за да дадете възможност на тялото да усвои напълно приетата храна. Твърде честото хранене в големи количества, отслабва храносмилателния огън и увеличава Флегмата. Не похапвайте между храненията и не преяждайте, оставете малко място за храносмилането. Всички ние се нуждаем от почивка, за да функционираме по-добре, както и стомахът ви!
  5. Яжте естествена, сезонна храна. Природата ни осигурява всичко необходимо. Промените във външната среда влияят върху нас и като се храним със сезонна храна, лесно можем да се адаптираме към промените.
  6. Избягвайте да приемате преработени и рафинирани храни.
  7. Хранете се внимателно и дъвчете добре. Когато поглъщате дори здравословна храна набързо, когато гледате телевизия или четете новини, се секретира хормонът на стреса – адреналин. Това причинява свиване на кръвоносните съдове в червата и изтласкване на повече кръв в мускулите (подготовка за режим „бий се или бягай“). Намаленият приток на кръв в червата води до лоша абсорбция на хранителни вещества.
  8. Насладете се на гледката! Подушете и вкусете храната! По този начин вие давате на мозъка и тялото си сигнал „сега е време да усвоите… подгответе се.“
  9. Хранете се внимателно, за да извлечете пълната полза от храната – както за вашето тяло, така и за ума.

— Sowa Rigpa Journal #1: Traditional Tibetan Medicine Today (Sowa Rigpa Journal – TTM Journal Book 7) by Nida Chenagtsang, Anastazja Holecko, et al.

Диабетът от гледна точка на тибетската медицина

В Тибетската медицина съществуват 20 форми на тази болест: 4 се дължат на конституция Вятър, 6 се в резултат на дисбаланс на Жлъчката и 10 са причинени от дисбаланс на Флегмата. Но най-често се срещат последните.
Според теорията на традиционната тибетска медицина, диабетът се асоциира с покачването на Флегмата и мазнините в тялото. Конституция Флегма е проявление на елементите Вода и Земя. Тези елементи се увеличават в резултат на приема на храни със сладък вкус, особено свинско, зърнени храни, сладки плодове, картофи, моркови, студено мляко, подсладени сокове, захар. Това са основните фактори, които допринасят за развитието на диабет. Следователно е лесно да се заключи, че приемът на тези храни в големи количества, създава дисбаланс, който води до отслабване на храносмилателната топлина. Ако този процес продължи твърде дълго време, това ще доведе до проблеми с бъбреците и пикочния мехур, ще се появят болки в областта на кръста и бедрата, краката ще са студени.

Как се подхожда в Тибетската медицина към лечението на такива пациенти?

Контролиране на хранителните навици
Оставяне на достатъчно време между хранителните приеми
Избягване на слузообразуващи храни, като захар, картофи, ориз и др.
Избягване на алкохола
Регулярни упражнения
Намаляване на теглото
Избягване на спането през деня
Избягване на пушенето
Овладяване на стреса, чрез различни практики – йога, медитация
Възстановяване на храносмилателната топлина
Възстановяване на отслабените органи и системи
Прием на подходящи билки
Куркума
Нийм
Трифала (три плода)

Ако сте един от хилядите хора, които търсят естествен начин за решаване на проблемите с диабета, вие сте добре дошли в света на Тибетската медицина.

Тибетският специалист д-р Сонам Дорже дава консултации в Център за Тибетско лечение Мончара. Запишете час за консултация и диагностика на телефон 088 895 3929 или ни пишете в страницата на Мончара.
Намираме се на бул. Скобелев 63, ап. 3, в град София.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Ако търсите как да успокоите нервната система, да намалите стреса и напрежението и да успокоите хроничните болки, опитайте масаж с топли камъни. Масажът До Ние е част от Тибетската традиционна медицина, който спомага за освобождаване на енергийните блокажи и балансиране на цялото тяло.
Първо топлите камъни се поставят върху тялото, което го подготвя за по-ефективен масаж, тъй като топлината освобождава мускулното напрежение и увеличава еластичността на колагенните влакна. След което отпуснатата и релаксирана мускулатура допълнително се обработва с техники от класическия и традиционен тибетски масаж.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Съгласно тибетската медицина, целият свят се състои от три вида енергии: вятър, жлъчка и слуз. Стресът води до дисбаланс на вятъра. Недоспиването, силните вълнения, тревогите, прекалената стимулация на органите на чувствата (слушане на прекалено много музика, гледане на телевизия и др.) – всичко това води до усилване на вятъра. Докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова, разказва какво можем да направим, за да помогнем на вятъра да се успокои.

🍀 Използвайте „заземяващи” подправки

Индийско орехче. Благодарение на топлата му и маслена природа, която успокоява вятъра, индийското орехче е антистрес подправка номер 1. Прекрасно допълва различни видове чай, десерти и основни ястия.
Кимион. Не само помага да се „заземим”, но подобрява и храносмилането. Бърз и лесен начин за консумацията му е чай от кимион: половин лъжичка се залива с чаша гореща вода и стои няколко минути, след което се изпива.
Зелен кардамон. Тази подправка не само балансира вятъра, но и нормализира работата на бъбреците.

💆Правете си самомасаж преди сън

Преди сън, по посока на часовниковата стрелка, си втривайте загрято сусамово масло в точките, които в тибетската медицина се наричат точки на вятъра. Това са: центърът на дланите и стъпалата, пространството между гърдите, върха на главата, седми шиен и пети гръден прешлени. При дисбаланс на вятъра, натискът в тези точки може да бъде болезнен. Правете си този масаж всеки път след напрежение или когато сте превъзбудени. Това може да ви помогне да заспите по-добре, да имате спокоен и дълбок сън. За да усилите ефекта, може да добавите към загрятото масло една от „заземяващите” подправки.

🙏 Медитирайте поне по 3 минути на ден

Седнете удобно, затворете очи и се съсредоточете върху дишането си (върху вътрешната повърхност на ноздрите). Ще усетите как дишането ви постепенно става по-бавно и дълбоко. В случай, че започнат да се появяват мисли, опитайте се да не ги следвате и те ще си отидат. Концентрирайте се основно върху дишането си.
Превключването на вниманието върху вашият вътрешен мир, увеличава концентрацията, ще започнете да се съсредоточавате по-лесно, а изключването от външната суматоха, ще ви позволи да се върнете към себе си и собствените ви жизнени цели.

🔥 Усвоете базова терапия с камъни

За дълбоко успокоение помага тибетският масаж с камъни До- Ние, който се извършва от професионалисти. В същото време вие можете напълно да използвате антистрес ефекта от горещите камъни и в домашна обстановка. Можете да си закупите камъни в специализираните магазини или да си съберете от морето. Нагрейте камъните на водна баня и завийте всеки от тях в някакъв тънък плат. Сложете ги върху кръста си. Ако по време на процедурата не заспите, то със сигурност след това ще се отправите към леглото.

🫖 Пийте билков чай и малко количество алкохол

Заради високото си съдържание на танини, зеленият чай увеличава вятъра, а също така черният чай и кафето. По-добре е да замените тези напитки с билков чай, топло мляко с мед, канела индийско орехче, топла вода, а така също и сок от кайсии, моркови и грозде. Що се касае до алкохола, вместо леки напитки (например бира), по-добре да изберете нещо по-силно, но в малки количества или греяно вино с подправки.

🔥 «Загрейте» менюто си

Антистрес диетата трябва да бъде топла и маслена. Сухите и хладни храни са противопоказни. Гладуването, постенето, вегетарианството с недостатъчно съдържание на белтъчини (бобови и орехи), само могат да увеличат вятъра. Дори и плодовете е по-добре да бъдат термично обработени. Например ябълките и крушите могат да се запекат.
... See MoreSee Less

View on Facebook

В Тибетската медицина билките са лечебни формули, които са наситени със свойства и се изписват както за превенция, така и за лечение на различни състояния. Днес ще разгледаме билковата формула, която се дава при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Антиейджинг процедура за лице с флаш ампули

Процедурата включва флаш ампули за лице със стягащ ефект + кислороден гел (с апарат бионик RF) + антибръчкова маска + антибръчков крем.

Флаш ампулите за лице със стягащ ефект не са на маслена основа. Използваните ампули се предлагат за професионално ползване от Iberocelulosa Madrilena, Испания. Флаш ампулите са подходящи за повяхнала кожа - кожа, която е загубила жизнеността и блясъка си. Ампулите възвръщат еластичността и здравината на кожата и я озаряват. Елиминират признаците на умора, изглаждат фините бръчки, изсветляват тена и придават блясък на кожата.

Състоят се от стягащи протеини от растителен произход, които се грижат за кожата на лицето и я защитават. Съдържат: хидролизиран соев протеин, 1,3 -Propanediol, вода, Phenoxyethanol, екстракт от Кигелия Африкана, екстракт от кора на Quillaja Saponaria, етихексилглицерин.
Характеристики на основните съставки:
Хидролизиран соев протеин (50%): активира синтеза на колаген и еластин. Биотехнологично средство за възстановяване на овлажняването на кожата и реструктуриране на клетките.
Серум албумин (30%): протеин с молекулярно тегло, има високи стягащи свойства. Това е отличен компонент, който ефективно се бори с отпуснатата кожа.
Хидролизиран пшеничен зародиш (20%): маслото от пшенични зародиши се счита за най-важният източник на витамин Е (между 300-450 mg./100 g). Качественото масло от пшеничен зародиш притежава и есенциални мастни киселини, октакозанол, линолова киселина, олеинова киселина, палмитинова киселина, провитамин А, витамин Е и стеарин.

80 лв/ 80 минути
... See MoreSee Less

View on Facebook