Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ – тези известни думи, изречени от бащата на западната медицина, Хипократ (460—370 BC) са добре познати в целия свят. Подобно на него, Юток Йонтен Гонпо (1126—1202 BC) – бащата на Соуа Ригпа или традиционната Тибетска медицина, е описал в медицинските текстове, че храната би трябвало да се използва като лек.  В днешно време сме потопени в многообразие от диети: суровоядство, вегетарианство, Средиземноморска диета, ниско-маслена диета, ниско-въглехидратна диета, палео, кето диета и много други. Въпросът е как използваме това познание в ежедневието си? Всяка диета се отличава от останалите, като много често има големи противоречия в различните системи, което води до объркване на хората. Коя диета наистина е най-добрата? Или да поставим въпроса по различен начин – коя диета е най-добрата за мен?

В западната медицина ценността на храната се възприема чрез нейното хранително съдържание – калории, протеини, въглехидрати, мазнини, минерали, витамини и микроелементи. Световната здравна организация (СЗО) разграничава около 200 нарушения, причинени от храната. Те включват не само недостиг на витамин или хранителни интоксикации, но и сериозни патологии като диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори рак. Според СЗО ракът е причината за смъртност номер две; 60% от раковите заболявания са причинени в резултат на неправилна диета и водене на нездравословен начин на живот, което включва тютюнопушене, недостатъчна физическа активност и затлъстяване.

Докато западната медицина възприема преобладаващо материалистичен поглед върху храненето, тибетската медицинска система се фокусира върху присъщите качества и вкусове на храната. Има много фактори, които решават каква храна, кога и как трябва да ядем, за да поддържаме добро здраве. Според фундаменталната теория на Соуа Ригпа всичко е създадено от пет елемента – пространство, вятър, огън, вода и земя. Тези пет елемента създават и поддържат телата ни. Те са също градивните елементи на планините, океаните, растенията, животните. Когато ядем, пием и дори дишаме, ние постоянно обменяме елементите в нашата система, поддържайки състояние на динамичен баланс.

Петте елемента се проявяват в човешкия организъм под формата на три конституции – Вятър, Жлъчка и Флегма. Вятърът е проявление на елемента вятър, Жлъчката на елемента огън, а Флегмата на водата и земята.

Според Соуа Ригпа, в основата на всички болести са емоциите (т.е. гняв, привързаност, объркване и т.н.), произтичащи от основното незнание за естеството на ума. Мислете за тях като семена, засети в ума. Вторичните причини са фактори, които допринасят за узряването на тези семена. Yuthok Yonten Gonpo класифицира тези състояния в няколко групи: време (сезони), възраст, диета и начин на живот. Въпреки че имаме малко или никакво влияние върху първите два фактора – сезони и възраст, последните два са в нашите ръце.

Многократно във всекидневието ни, решенията които взимаме, допринасят за баланса или дисбаланса на нашето тяло, енергия и ум. Следователно нашите действия (или бездействия) по отношение на диетата и начина ни живот могат да бъдат както причина, така и средство за лечение на заболяванията.

Буквално преведено като храносмилателен огън – Medro е основната сила, която осъществява храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Метаболитната топлина или храносмилателния огън са термини, отнасящи се до една и съща сила. Функцията на Medro може да се сравни с метаболизма в тялото. Когато Medro работи правилно, всички хранителни вещества се разграждат добре, осъществява се разделяне на чистата от нечистата част, след което чистата част се абсорбира от организма за изграждане на съставляващите тела (кръв, мускули, мастна тъкан, кости, костен мозък). Нечистата част се отделя от тялото под формата на трите екскреции (пот, урина и фекална маса). Резултатът от баланса на всички нива е добро здраве и дълъг живот – две символични цветя, изобразени върху Дървото на здравето и болестите.

Слабата метаболитна топлина води до лошо храносмилане, причинявайки неправилна абсорбция на хранителни вещества и елементи. Както е посочено в Четирите медицински тантри „Лошото храносмилане е причината за всички вътрешни разстройства“, включително тумори, артрит, асцити. Силният Medro е незаменим ако искаме да поддържаме добро здраве и при профилактиката на различни заболявания, така че диетата ни трябва да е съобразена с това (вижте края на тази статия).

Всички хранителни продукти, които приемаме, се състоят от петте елемента, за които говорихме по-горе. Това определя техните различни вкусове и качества. В Соуа Ригпа говорим за шест вкуса, всеки от които е проява на два от петте елемента. Сладкият вкус, например, е комбинация от елементите вода и земя. Следователно, приемът на храна със сладък вкус, ще увеличи тези елементи в тялото ни, а това води до увеличаване на конституцията Флегма. Киселият вкус е комбинация от елементите огън и земя, което го прави полезен за белия дроб, но не и за конституция Жлъчка. Горчивият вкус е комбинация от елементите вода и вятър, така че е перфектен антидот при излишък на Жлъчка, тъй като тя има гореща природа. Пикантният вкус е съставен от елементите огън и вятър, като това го прави отличен избор за балансиране на тежката и влажна Флегма.

По този начин тибетските лекари анализират всички вкусове на хранителните продукти и билките.

Цветът на храната също има значение, тъй като всеки цвят е свързан с определен елемент. Естествено тъмно оцветените храни, като горски плодове или патладжан, ще успокоят белия дроб; бялата, жълта и зелена храна са полезни за Жлъчката; зелените зеленчуци са чудесни и за конституция Флегма.

На физическо ниво цветовете на плодовете и зеленчуците са свързани със съдържанието на различни витамини, като бета каротин, антиоксиданти, ензими и фитонутриенти, всички необходими за организма ни.

Въз основа на теорията за взаимозависимостта, определени форми на храната поддържат органите с подобна форма. Например, бобът е полезен за бъбреците, орехите стимулират мозъка, а индийското орехче е от полза за сърцето и др.

В зависимост от частите на растението и сезонът, през който узряват, плодовете и зеленчуците притежават определени свойства. Кореноплодните са тежки и заземяващи, а отва от своя страна балансира белия дроб. Пролетните зеленчуци и кълнове притежават стимулираща енергия, която балансира Флегмата. Плодовете и зеленчуците, които узряват през есента, притежават охлаждащи свойства и следователно могат да се използват за успокоение на Жлъчката.

Соуа Ригпа е уникална лечебна система, съществуваща от хиляди години. Въпреки че, се прилагат горепосочените основни принципи, ние трябва да бъдем критични и да ги приспособим към нашите условия на живот. Живеем в свят, който драстично се е променил от времето, когато са написани Четирите медицински тантри. Въздухът, който дишаме, е много по-замърсен, качеството на водата която пием, се е променило, а храната която ядем, има малко общо с това, което се е считало за храна през 11 век. Ние сме заобиколени от хиляди продукти, които твърдят, че са годни за консумация. Въпреки това, много от тях съдържат вредни химични елементи и всъщност могат да ни навредят. Рафинираната и преработена храна – толкова често срещана в диетата на развитите страни – често не съдържа необходимите за живота хранителни вещества. Тя е толкова пълна с празни калории, въглехидрати и вредни вещества, че тялото ни не е пригодено да я усвоява.

Такъв тип храна служи само като хранителен субстрат за патогенната чревна флора, нарушавайки естествения микробиом на червата – бактерии, живеещи в симбиоза с нас. Преди две хиляди и петстотин години Буда Шакямуни казва, че тялото ни е пълно с микроорганизми. Днес знаем, че микроорганизмите играят важна роля за здравето ни. Те регулират имунните функции, подпомагат храносмилането и ни предпазват от патогени. Поддържането на здравословна чревна флора, зависи от храната, която приемаме. Ако ядем много въглехидрати, глутен и преработена храна, ние захранваме патогенните бактерии, причинявайки така наречения SIBO – синдром на чревния бактериален свръхрастеж. Последицата е синдром на пропускливите черва. Вещества, които никога не трябва да достигат до кръвния поток, като неразградени хранителни частици, тежки метали, бактериални токсини и консерванти от храната, навлизат в кръвта и предизвикват имунен отговор, започвайки от алергии, хранителни непоносимости, като могат да отключат и автоимунни заболявания.

В продължение на много десетилетия на Запад силно се насърчаваше диетата с ниско съдържание на мазнини. Мазнините, особено нейните наситени форми, са обвинени в причиняване на висок холестерол, високо кръвно налягане, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Това е доста противоречиво от гледна точка на тибетската медицина. Според Четирите тантри: „Тези, които редовно консумират мазнини, отделят повече вътрешна топлина, метаболизмът е по-бърз, което води до по-добра физическа сила и по-добро излъчване. Твърди се, че мазнината укрепва сетивните органи, спира стареенето и удължава живота. ” Кой е прав? Ако погледнем западното общество, след въвеждането на диетата с ниско съдържание на мазнини, откриваме, че тя е станала по-… мазнинна! Консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини води до диета с високо съдържание на захар, а излишната захар се трансформира в мазнини. Процентът на затлъстяване и диабет в САЩ се е увеличил почти 20 пъти! Всъщност имаме нужда от мазнини, а не захар. Мазнините изграждат всяка клетъчна мембрана в нашето тяло, нашия мозък, тя е база за много хормони, включително половите хормони и хормоните на стреса, толкова важни за живота ни. И парадоксалното е, че наситените мазнини са по-безопасни за нас, тъй като те не се окисляват и не стават канцерогенни при нагряване, както растителните масла.

Преди да поставите нещо в устата си, проверете от какво се състои. Това главно захар ли е, генетично модифицирано нишесте, консерванти, подобрители на вкуса? Прочетете и проучете как се добива храната и как животните се отглеждат, за да задоволят търсенето на постоянно нарастващото ни население. Животните, които живеят в клетки, често не виждат дневна светлина и се хранят с изкуствени прахове, пълни с хормони на растежа и антибиотици. Това се отразява на телата им, както и на нашето тяло, когато ги ядем. Повечето от растенията, отглеждани в голям мащаб, са били пръскани с биоциди безброй пъти. Поглъщането на тези растения причинява натрупване на вредни вещества в организма, за които е доказано, че имат канцерогенни ефекти.

От гледна точка на тибетската медицина, колкото по-обработена е храната, толкова по-малко жизнена енергия има. Това е мъртва храна. Нуждаем се от жива храна, с високи хранителни качества. Чрез силата на Medro, тези хранителни вещества не само ще изградят всички тъкани в нашето тяло, но най-накрая ще се трансформират в жизненоважна енергия, давайки ви здраве, жизненост, позитивен ум и радост.

Разбира се, Соуа Ригпа отива много по-дълбоко от това, съобразявайки диетата с различните конституции и дисбаланси в тялото. Надявам се, че ще намерите да намерите следващите съвети за полезни и да откриете диетата, която отговаря на вашата конституция и вашите нужди. Желая ви добро храносмилане, за да можете да се насладите напълно на здрав ум и здраво тяло.

Как да поддържате добро храносмилане и здраве – няколко съвета.

  1. Хранете се според вашата типология. За да предотвратите нарушенията и да живеете дълго, важно е да балансирате преобладаващите си елементи чрез съответния хранителен режим и начин на живот.
  2. Пийте гореща, преварена вода. Тя съдържа елемента огън и по този начин поддържа Medro. Той помага да започнете храносмилането си сутрин или по време на хранене. Избягвайте да пиете леден чай и безалкохолни напитки, те отслабват храносмилането и причиняват наддаване на тегло.
  3. Избягвайте суровата храна. Наблегнете на готвените храни. Суровите или неузрели зеленчуци, зърна или плодове са трудни за смилане, отслабват Medro и причиняват лошо храносмилане, което е причината за всички вътрешни разстройства.
  4. Оставяйте достатъчно време между храненията, за да дадете възможност на тялото да усвои напълно приетата храна. Твърде честото хранене в големи количества, отслабва храносмилателния огън и увеличава Флегмата. Не похапвайте между храненията и не преяждайте, оставете малко място за храносмилането. Всички ние се нуждаем от почивка, за да функционираме по-добре, както и стомахът ви!
  5. Яжте естествена, сезонна храна. Природата ни осигурява всичко необходимо. Промените във външната среда влияят върху нас и като се храним със сезонна храна, лесно можем да се адаптираме към промените.
  6. Избягвайте да приемате преработени и рафинирани храни.
  7. Хранете се внимателно и дъвчете добре. Когато поглъщате дори здравословна храна набързо, когато гледате телевизия или четете новини, се секретира хормонът на стреса – адреналин. Това причинява свиване на кръвоносните съдове в червата и изтласкване на повече кръв в мускулите (подготовка за режим „бий се или бягай“). Намаленият приток на кръв в червата води до лоша абсорбция на хранителни вещества.
  8. Насладете се на гледката! Подушете и вкусете храната! По този начин вие давате на мозъка и тялото си сигнал „сега е време да усвоите… подгответе се.“
  9. Хранете се внимателно, за да извлечете пълната полза от храната – както за вашето тяло, така и за ума.

— Sowa Rigpa Journal #1: Traditional Tibetan Medicine Today (Sowa Rigpa Journal – TTM Journal Book 7) by Nida Chenagtsang, Anastazja Holecko, et al.

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The user has not authorized application 1332798716823516.
Type: OAuthException

В разгара на сезона на плодовете и зеленчуците нека си поговорим за тяхното значение през призмата на Тибетската медицина.

Плодовете и зеленчуците, които нямат негативни странични ефекти върху човешкото здраве и нямат нужда да се преработват преди консумация, се поставят на първо място в Тибетската медицина.

В тибетската медицинска система има четири основни стълба върху които се гради системата за здравето на човека:

диета
начин на живот
билкови пилюли
външни процедури (напр. масаж)
Правилното хранене винаги е предпочитано от тибетските лекари, като отправна точка за създаването на баланс в тялото, поради неговата ефективност и липсата на странични ефекти.

Хората в днешно време все повече се обръщат към естествената храна и билколечението, заради мекото действие на растенията и липсата на странични ефекти, в сравнение със съвременните химични продукти.

Във всяка точка на света, плодовете и зеленчуците са станали толкова важна част от ежедневната диета, че е невъзможно да си представим храната или готвенето без тях.

В зависимост от това дали растителната храна се вари, задушава, пържи, пече, ферментира или се консумира сурова, тя може да променя миризмата си, вкуса или потенцията си.

Както е казано от Карма Рангчунг Дордже, всеки плод или зеленчук може да изяви терапевтичния си ефект и може да помогне за лечението на дадена болест, ако отсъства от даден регион или човек не е консумирал съответния продукт до този момент. От друга страна, плодовете и зеленчуците, които растат в съответната географска ширина или са консумирани ежедневно, служат за подхранване на тялото ни. Например човек, който не е свикнал да консумира лук и чесън, ще усети по-добре ефектът им върху подобряването на храносмилателната топлина и успокояването на болестите на Вятъра. По подобен начин, гроздето и орехите спомагат за успокояването на констипацията, оризът помага при гадене и повръщане, както и при разстройство, виното ще спомогне за покачването на телесната температура и за храносмилането. Но хора, които са свикнали с тези храни и напитки е вероятно и да не усетят тези лечебни ефекти.

Когато консумираме плодове и зеленчуци е добре да сме внимателни със следните неща, за да оптимизираме ползата от приемането на свежа храна и да спомогнем на оздравителния процес:

Място: Важно е да сме сигурни, че всеки плод или зеленчук расте в естествения си хабитат. Плодовете и зеленчуците с топла природа (например джинджифил, чесън, кимион и др.) трябва да бъдат отглеждани на слънчеви места, а растения със студена природа (целина, мента, цвекло и др.) трябва да се отглеждат на сенчести и прохладни места. Почвата върху която се отглеждат плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чиста и плодородна.
Време: Важно е плодовете и зеленчуците да се берат, когато са напълно узрели, за да бъдат с необходимия вкус, потенция и аромат. Ранното или по-късно събиране на растенията може да доведе до загуба на хранителните и терапевтичните им свойства. Човекът, който бере плодовете и зеленчуците, трябва да бъде чист, състрадателен и да притежава добро намерение да помага на другите.
Съхранение: Всеки, който събира плодове и зеленчуци трябва да предотврати излагането им на интензивна топлина или слънце, дим или задушлива миризма, да предпазва стоката от механично увреждане или насекоми, мухъл, загниване и др.
Важно: И накрая, важно е когато се приготвят билкови пилюли или се консумират различни плодове и зеленчуци, да се познава техния вкус, потенция и качества, за да се избягват противоречиви комбинации
... See MoreSee Less

View on Facebook

Акупунктура с Александра Алексиева

Акупунктурата, древният Китайски метод за лечение, доби популярност през последните няколко десетилетия. Използва се не само за обезболяване при хирургични операции, но и за лечение на редица болести, които са резистентни към конвенционалните форми на терапия.
Правени са редица изследвания, които доказват въздействието на акупунктурата върху тялото чрез задвижване на редица механизми, които активират нервната и ендокринна система, както и защитните сили на организма.
Въпросът не е дали акупунктурата работи или не, а как работи. Това е въпрос, на който не може да се даде пълен отговор на базата на настоящото ниво на познание. Сериозните проучвания върху акупунктурата започват само преди две-три десетилетия, а подобен кратък период е недостатъчен, за да се разкрият всички механизми, които се задействат по време на терапиите.
Използват се стерилни игли за еднократна употреба със сребърно покритие, които се поставят върху биологично активните точки, свързани с конкретното заболяване. Тези точки от каналната система е необходимо да бъдат стимулирани, за да се балансира потокът на енергия в тях, да се възстанови балансът в тялото и да се активира имунната система на организма.

Акупунктурата е метод, който се използва за остри и хронични състояния, за стопиране на болката в тялото, за седиране, за възстановяване на хомеостазата в организма, за повишаване на имунната сила на организма. Терапиите имат противовъзпалителен и противоалергичен ефект.

Акупунктурата се използва за лечение на множество заболявания, като:
Неврологични заболявания
✓ Парализа на Бел (особено в първите дни на заболяването, до 6 месеца след това)
✓ Тригеминална невралгия
✓ Главоболие и мигренозни пристъпи
✓ Невралгии
✓ Хемиплегия при инсултни състояния
✓ Паркинсонизъм
Нарушения на дихателната система
✓ Настинка
✓ Алергичен ринит
✓ Синузит
✓ Тонзилит
✓ Фарингит
✓ Ларингит
✓ Бронхит
✓ Кашлица
✓ Бронхиална астма
Заболявания на храносмилателната система
✓ Гастрит
✓ Гадене/ повръщане
✓ Язва
✓ Диспепсия (лошо храносмилане)
✓ Запек
✓ Диария
✓ Колит
Заболявания на опорно-двигателния апарат
✓ Различни травматични състояния – дисторзии, луксации
✓ Тендинити
✓ Артрит
✓ Фибромиалгия
✓ Артрозни заболявания
Болести, свързани с ушите
✓ Глухота
✓ Шум в ушите
✓ Болка в ушите
✓ Виене на свят
Редица психологични нарушения
✓ Безсъние
✓ Депресивни състояния и безпокойство
✓ Неврастения

За повече информация може да ни се обадите на телефон 088 895 3929, да пишете на страницата на Мончара.
... See MoreSee Less

View on Facebook

По повод честването на 88-ият Рожден ден на Далай Лама, ще можете да гледате безплатната прожекция на филма Далай Лама Учен. Филмът ще бъде активен от 20:30 утре вечер, в рамките на 3 дни. С български субтитри.Скъпи приятели,
Утре, 6 юли е 88-ият Рожден ден на Далай Лама.
За нас, българските приятели на Тибет, през годините се превърна в традиция отбелязването на този ден.
Тази година, вместо торта, сме подготвили ексклузивното излъчване на документалния филм „Далай Лама: Учен“. Вдъхновяващ и оптимистичен документален филм за срещите на Далай Лама с учени от цял свят за откриване на допирни точки между будистката наука и западната наука за насърчаване на здравето, разбирателството и състраданието към всички.
Филмът има и български субтитри и ще излъчим онлайн, тук в страницата на Приятели на Тибет в България. Преводът на български е наше общо дело - на група ентусиасти и приятели на Тибет у нас, и е качен с любезното съдействие на член от екипа на филма, който за наша изненада и радост се оказа с български произход.
Линкът за гледане на филма ще бъде активен три дни - от 20:30 ч. на 6 юли до 20:30 ч. на 9 юли, от пост в страницата Приятели на Тибет в България тук във Фейсбук.
Моля, споделете с приятели!
Линк към официалния трейлър на филма – в първия коментар.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Съветите на д-р Бари Керзин, личният лекар на Далай Лама

“Забави! Скоростта е съблазнителна и разрушителна. Thich Nhat Hahn каза, "усмихни се, дишай и върви бавно." Напълно ни липсват по-дълбоки преживявания, когато сме в бързата лента. Никой не може да направи това вместо нас, ние трябва да поемем лидерството.
Ползите са огромни и дълбоки. Припомняйте си ги отново и отново. Упражнявайте се редовно да излизате от бързата лента. Отдръпнете се от телефона или компютъра. Правете редовни кратки почивки. Разходка сред природата. Разходка в парка. Дишайте бавно и дълбоко. Наспете се добре. Правете упражнения. Хранете се добре. Намалете стимулантите. Намалете стреса и безпокойството. Медитирайте. Спомнете си Шантидева - „ако не можете да направите нищо за трудна ситуация, притеснението не помага, а я влошава. Ако можете да направите нещо, просто го направете! Притеснението, отново, влошава положението.“
Забавянето ни отвежда в по-фината област на огромното и дълбокото. Баски в красотата и блаженството.”

Бари Майкъл Керзин (роден на 1 ноември 1947 г.) е американски лекар и будистки монах. Той живее в Дарамсала, Индия от 1988 г. и служи като личен лекар на 14-ия Далай Лама. Лекува и местни хора от общността там. След ръкополагането му за монах от Далай Лама през януари 2003 г. той пътува, преподава и предлага семинари, в които съчетава будисткото учение и медицинското си обучение. Участник в изследването на невронауките за ефектите от медитацията върху мозъка.Slow down! Speed is seductive and destructive. Thich Nhat Hahn said, “smile, breathe, and go slowly.” We completely miss deeper experiences when we are in the fast lane. No one can do this for us, we must take the lead. The benefits are vast and profound. Remember them again and again. Practice stepping out of the fast lane regularly. Step away from the phone or computer. Take regular short breaks. Walk in nature. Walk in the park. Breathe slow and deep. Sleep well. Exercise. Eat well. Reduce stimulants. Reduce stress and worry. Meditate. Remember Shantideva – ‘if you can’t do anything about a difficult situation, worry doesn’t help, but makes it worse. If you can do something, just do it! Worry, again, makes it worse.’ Slowing down brings us into the subtler domain of the vast and profound. Basque in the beauty and bliss. Emaho!
... See MoreSee Less

View on Facebook