Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ – тези известни думи, изречени от бащата на западната медицина, Хипократ (460—370 BC) са добре познати в целия свят. Подобно на него, Юток Йонтен Гонпо (1126—1202 BC) – бащата на Соуа Ригпа или традиционната Тибетска медицина, е описал в медицинските текстове, че храната би трябвало да се използва като лек.  В днешно време сме потопени в многообразие от диети: суровоядство, вегетарианство, Средиземноморска диета, ниско-маслена диета, ниско-въглехидратна диета, палео, кето диета и много други. Въпросът е как използваме това познание в ежедневието си? Всяка диета се отличава от останалите, като много често има големи противоречия в различните системи, което води до объркване на хората. Коя диета наистина е най-добрата? Или да поставим въпроса по различен начин – коя диета е най-добрата за мен?

В западната медицина ценността на храната се възприема чрез нейното хранително съдържание – калории, протеини, въглехидрати, мазнини, минерали, витамини и микроелементи. Световната здравна организация (СЗО) разграничава около 200 нарушения, причинени от храната. Те включват не само недостиг на витамин или хранителни интоксикации, но и сериозни патологии като диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори рак. Според СЗО ракът е причината за смъртност номер две; 60% от раковите заболявания са причинени в резултат на неправилна диета и водене на нездравословен начин на живот, което включва тютюнопушене, недостатъчна физическа активност и затлъстяване.

Докато западната медицина възприема преобладаващо материалистичен поглед върху храненето, тибетската медицинска система се фокусира върху присъщите качества и вкусове на храната. Има много фактори, които решават каква храна, кога и как трябва да ядем, за да поддържаме добро здраве. Според фундаменталната теория на Соуа Ригпа всичко е създадено от пет елемента – пространство, вятър, огън, вода и земя. Тези пет елемента създават и поддържат телата ни. Те са също градивните елементи на планините, океаните, растенията, животните. Когато ядем, пием и дори дишаме, ние постоянно обменяме елементите в нашата система, поддържайки състояние на динамичен баланс.

Петте елемента се проявяват в човешкия организъм под формата на три конституции – Вятър, Жлъчка и Флегма. Вятърът е проявление на елемента вятър, Жлъчката на елемента огън, а Флегмата на водата и земята.

Според Соуа Ригпа, в основата на всички болести са емоциите (т.е. гняв, привързаност, объркване и т.н.), произтичащи от основното незнание за естеството на ума. Мислете за тях като семена, засети в ума. Вторичните причини са фактори, които допринасят за узряването на тези семена. Yuthok Yonten Gonpo класифицира тези състояния в няколко групи: време (сезони), възраст, диета и начин на живот. Въпреки че имаме малко или никакво влияние върху първите два фактора – сезони и възраст, последните два са в нашите ръце.

Многократно във всекидневието ни, решенията които взимаме, допринасят за баланса или дисбаланса на нашето тяло, енергия и ум. Следователно нашите действия (или бездействия) по отношение на диетата и начина ни живот могат да бъдат както причина, така и средство за лечение на заболяванията.

Буквално преведено като храносмилателен огън – Medro е основната сила, която осъществява храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Метаболитната топлина или храносмилателния огън са термини, отнасящи се до една и съща сила. Функцията на Medro може да се сравни с метаболизма в тялото. Когато Medro работи правилно, всички хранителни вещества се разграждат добре, осъществява се разделяне на чистата от нечистата част, след което чистата част се абсорбира от организма за изграждане на съставляващите тела (кръв, мускули, мастна тъкан, кости, костен мозък). Нечистата част се отделя от тялото под формата на трите екскреции (пот, урина и фекална маса). Резултатът от баланса на всички нива е добро здраве и дълъг живот – две символични цветя, изобразени върху Дървото на здравето и болестите.

Слабата метаболитна топлина води до лошо храносмилане, причинявайки неправилна абсорбция на хранителни вещества и елементи. Както е посочено в Четирите медицински тантри „Лошото храносмилане е причината за всички вътрешни разстройства“, включително тумори, артрит, асцити. Силният Medro е незаменим ако искаме да поддържаме добро здраве и при профилактиката на различни заболявания, така че диетата ни трябва да е съобразена с това (вижте края на тази статия).

Всички хранителни продукти, които приемаме, се състоят от петте елемента, за които говорихме по-горе. Това определя техните различни вкусове и качества. В Соуа Ригпа говорим за шест вкуса, всеки от които е проява на два от петте елемента. Сладкият вкус, например, е комбинация от елементите вода и земя. Следователно, приемът на храна със сладък вкус, ще увеличи тези елементи в тялото ни, а това води до увеличаване на конституцията Флегма. Киселият вкус е комбинация от елементите огън и земя, което го прави полезен за белия дроб, но не и за конституция Жлъчка. Горчивият вкус е комбинация от елементите вода и вятър, така че е перфектен антидот при излишък на Жлъчка, тъй като тя има гореща природа. Пикантният вкус е съставен от елементите огън и вятър, като това го прави отличен избор за балансиране на тежката и влажна Флегма.

По този начин тибетските лекари анализират всички вкусове на хранителните продукти и билките.

Цветът на храната също има значение, тъй като всеки цвят е свързан с определен елемент. Естествено тъмно оцветените храни, като горски плодове или патладжан, ще успокоят белия дроб; бялата, жълта и зелена храна са полезни за Жлъчката; зелените зеленчуци са чудесни и за конституция Флегма.

На физическо ниво цветовете на плодовете и зеленчуците са свързани със съдържанието на различни витамини, като бета каротин, антиоксиданти, ензими и фитонутриенти, всички необходими за организма ни.

Въз основа на теорията за взаимозависимостта, определени форми на храната поддържат органите с подобна форма. Например, бобът е полезен за бъбреците, орехите стимулират мозъка, а индийското орехче е от полза за сърцето и др.

В зависимост от частите на растението и сезонът, през който узряват, плодовете и зеленчуците притежават определени свойства. Кореноплодните са тежки и заземяващи, а отва от своя страна балансира белия дроб. Пролетните зеленчуци и кълнове притежават стимулираща енергия, която балансира Флегмата. Плодовете и зеленчуците, които узряват през есента, притежават охлаждащи свойства и следователно могат да се използват за успокоение на Жлъчката.

Соуа Ригпа е уникална лечебна система, съществуваща от хиляди години. Въпреки че, се прилагат горепосочените основни принципи, ние трябва да бъдем критични и да ги приспособим към нашите условия на живот. Живеем в свят, който драстично се е променил от времето, когато са написани Четирите медицински тантри. Въздухът, който дишаме, е много по-замърсен, качеството на водата която пием, се е променило, а храната която ядем, има малко общо с това, което се е считало за храна през 11 век. Ние сме заобиколени от хиляди продукти, които твърдят, че са годни за консумация. Въпреки това, много от тях съдържат вредни химични елементи и всъщност могат да ни навредят. Рафинираната и преработена храна – толкова често срещана в диетата на развитите страни – често не съдържа необходимите за живота хранителни вещества. Тя е толкова пълна с празни калории, въглехидрати и вредни вещества, че тялото ни не е пригодено да я усвоява.

Такъв тип храна служи само като хранителен субстрат за патогенната чревна флора, нарушавайки естествения микробиом на червата – бактерии, живеещи в симбиоза с нас. Преди две хиляди и петстотин години Буда Шакямуни казва, че тялото ни е пълно с микроорганизми. Днес знаем, че микроорганизмите играят важна роля за здравето ни. Те регулират имунните функции, подпомагат храносмилането и ни предпазват от патогени. Поддържането на здравословна чревна флора, зависи от храната, която приемаме. Ако ядем много въглехидрати, глутен и преработена храна, ние захранваме патогенните бактерии, причинявайки така наречения SIBO – синдром на чревния бактериален свръхрастеж. Последицата е синдром на пропускливите черва. Вещества, които никога не трябва да достигат до кръвния поток, като неразградени хранителни частици, тежки метали, бактериални токсини и консерванти от храната, навлизат в кръвта и предизвикват имунен отговор, започвайки от алергии, хранителни непоносимости, като могат да отключат и автоимунни заболявания.

В продължение на много десетилетия на Запад силно се насърчаваше диетата с ниско съдържание на мазнини. Мазнините, особено нейните наситени форми, са обвинени в причиняване на висок холестерол, високо кръвно налягане, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Това е доста противоречиво от гледна точка на тибетската медицина. Според Четирите тантри: „Тези, които редовно консумират мазнини, отделят повече вътрешна топлина, метаболизмът е по-бърз, което води до по-добра физическа сила и по-добро излъчване. Твърди се, че мазнината укрепва сетивните органи, спира стареенето и удължава живота. ” Кой е прав? Ако погледнем западното общество, след въвеждането на диетата с ниско съдържание на мазнини, откриваме, че тя е станала по-… мазнинна! Консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини води до диета с високо съдържание на захар, а излишната захар се трансформира в мазнини. Процентът на затлъстяване и диабет в САЩ се е увеличил почти 20 пъти! Всъщност имаме нужда от мазнини, а не захар. Мазнините изграждат всяка клетъчна мембрана в нашето тяло, нашия мозък, тя е база за много хормони, включително половите хормони и хормоните на стреса, толкова важни за живота ни. И парадоксалното е, че наситените мазнини са по-безопасни за нас, тъй като те не се окисляват и не стават канцерогенни при нагряване, както растителните масла.

Преди да поставите нещо в устата си, проверете от какво се състои. Това главно захар ли е, генетично модифицирано нишесте, консерванти, подобрители на вкуса? Прочетете и проучете как се добива храната и как животните се отглеждат, за да задоволят търсенето на постоянно нарастващото ни население. Животните, които живеят в клетки, често не виждат дневна светлина и се хранят с изкуствени прахове, пълни с хормони на растежа и антибиотици. Това се отразява на телата им, както и на нашето тяло, когато ги ядем. Повечето от растенията, отглеждани в голям мащаб, са били пръскани с биоциди безброй пъти. Поглъщането на тези растения причинява натрупване на вредни вещества в организма, за които е доказано, че имат канцерогенни ефекти.

От гледна точка на тибетската медицина, колкото по-обработена е храната, толкова по-малко жизнена енергия има. Това е мъртва храна. Нуждаем се от жива храна, с високи хранителни качества. Чрез силата на Medro, тези хранителни вещества не само ще изградят всички тъкани в нашето тяло, но най-накрая ще се трансформират в жизненоважна енергия, давайки ви здраве, жизненост, позитивен ум и радост.

Разбира се, Соуа Ригпа отива много по-дълбоко от това, съобразявайки диетата с различните конституции и дисбаланси в тялото. Надявам се, че ще намерите да намерите следващите съвети за полезни и да откриете диетата, която отговаря на вашата конституция и вашите нужди. Желая ви добро храносмилане, за да можете да се насладите напълно на здрав ум и здраво тяло.

Как да поддържате добро храносмилане и здраве – няколко съвета.

  1. Хранете се според вашата типология. За да предотвратите нарушенията и да живеете дълго, важно е да балансирате преобладаващите си елементи чрез съответния хранителен режим и начин на живот.
  2. Пийте гореща, преварена вода. Тя съдържа елемента огън и по този начин поддържа Medro. Той помага да започнете храносмилането си сутрин или по време на хранене. Избягвайте да пиете леден чай и безалкохолни напитки, те отслабват храносмилането и причиняват наддаване на тегло.
  3. Избягвайте суровата храна. Наблегнете на готвените храни. Суровите или неузрели зеленчуци, зърна или плодове са трудни за смилане, отслабват Medro и причиняват лошо храносмилане, което е причината за всички вътрешни разстройства.
  4. Оставяйте достатъчно време между храненията, за да дадете възможност на тялото да усвои напълно приетата храна. Твърде честото хранене в големи количества, отслабва храносмилателния огън и увеличава Флегмата. Не похапвайте между храненията и не преяждайте, оставете малко място за храносмилането. Всички ние се нуждаем от почивка, за да функционираме по-добре, както и стомахът ви!
  5. Яжте естествена, сезонна храна. Природата ни осигурява всичко необходимо. Промените във външната среда влияят върху нас и като се храним със сезонна храна, лесно можем да се адаптираме към промените.
  6. Избягвайте да приемате преработени и рафинирани храни.
  7. Хранете се внимателно и дъвчете добре. Когато поглъщате дори здравословна храна набързо, когато гледате телевизия или четете новини, се секретира хормонът на стреса – адреналин. Това причинява свиване на кръвоносните съдове в червата и изтласкване на повече кръв в мускулите (подготовка за режим „бий се или бягай“). Намаленият приток на кръв в червата води до лоша абсорбция на хранителни вещества.
  8. Насладете се на гледката! Подушете и вкусете храната! По този начин вие давате на мозъка и тялото си сигнал „сега е време да усвоите… подгответе се.“
  9. Хранете се внимателно, за да извлечете пълната полза от храната – както за вашето тяло, така и за ума.

— Sowa Rigpa Journal #1: Traditional Tibetan Medicine Today (Sowa Rigpa Journal – TTM Journal Book 7) by Nida Chenagtsang, Anastazja Holecko, et al.

Ако все още не сте избрали какво да подарите на близки и приятели по повод настъпващите коледни и новогодишни празници, то масажът е едно чудесно решение 🎁🎄

Предлагаме подаръчни ваучери за следните процедури:

⭐️Тибетски Ку Ние масаж
⭐️Тибетски До Ние масаж, с топли камъни
⭐️ Класически/ Лечебен масаж
⭐️Терапии за лице - Гуа Ша, Бодзин и точков масаж

За цените на услугите ни, както и за повече информация относно самите услуги, можете да посетите нашия сайт monchara.bg, да ни пишете във Фейсбук или да се обадите на телефон 0888 953929.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Масленият чай е неизменна част от ежедневието на тибетците 🫖
Тази напитка е изключителна важна за набавяне на есенциалните калории, необходими за живеещите на високи надморски височини.
Това е повече от напитка - масленият чай играе роля на храна, особено в суровите зимни условия, когато от него се изпиват големи количества, но задължително на малки глътки.
За приготвянето на тибетски маслен чай са необходими чаени листа (черен чай), традиционно се добавя масло от як, но алтернатива може да е краве масло или гхи, вода или мляко и сол. Това е силно енергийна и питателна напитка, която може да бъде адаптирана към западния вкус като се замени краве млякото с ядково, вместо сол, се добави мед, а за аромат се добавят подправки като джинджифил и канела.

Ако някога се окажем в района на Непал, Индия, Бутан или Тибет, това е едно от задължителните неща, които трябва да опитаме.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Какво е отношението на Тибетската медицина спрямо трудно лечимите и хронични заболявания?

В отговор на този въпрос, припомняме думите на д-р Юлия Юсипова.

Д-р ЮЛИЯ ЮСИПОВА е лекар класическа медицина, д.м.н., специалист по Тибетска медицина и аюрведа, тибетска пулсова диагностика, уринодиагностика, фитотерапия, ректор на Международен институт за традиционна медицина, ръководител на Център по тибетска медицина „Менла“, Москва, Русия.

Трудно лечимите или хронични заболявания се наричат така, тъй като съвременната медицина не може да се справи с тяхното лечение. Към тези заболявания се отнасят всички хронични заболявания на органите и системите и онкологичните проблеми. Отделно бих разгледала и болестите на сърдечно-съдовата система, тъй като в последното десетилетие те заемат първо място сред причините за преждевременна смърт, следвани от онкологичните.

Методите на лечение в тибетската медицина се разделят на 4 клона:

1. Лечение с помощта на диета
2. Лечение с помощта на корекция в начина на живот
3. Традиционна тибетска фитотерапия
4. Външни процедури

Веднага казвам, че храната е един от ключовите моменти при лечението и профилактиката на пациента. Ако имаме познанията, бихме могли да се излекуваме и предотвратим бъдещи заболявания. За да разберем точно какво е предизвикало дисбаланс в нашия организъм, е необходимо да посетим квалифициран доктор, който да ни подскаже как именно е добре да се храним, какви храни и вкусове са полезни за нас в този момент и какво трябва да избягваме.

Другите терапевтични методи, като лечението с фито-препарати и външни процедури, позволяват да се увеличи скоростта и ефектът на лечението и възстановяването на пациента. Такъв е основният подход в тибетската медицина при лечение на болния.

В текстовете по тибетска медицина освен разстройството в трите жизнени начала (Вятър, Жлъчка и Слуз) за причинители на туморните заболявания се смятат и нарушението на процеса на храносмилане (хронифициране на заболяванията, водещи до тумори), наличието на микроорганизми и незнанието. Някои от заболяванията възникват в резултат на няколко причини, поради което и лечението трябва да бъде комплексно. Не съществуват вълшебни таблетки, съществува само мъдър наставник под формата на лекар, който с изкусен метод може да помогне на пациента да възстанови своето здраве. И ще подхожда комплексно към това. Ще има, разбира се, назначение и на фито-препарати и препоръки към начина на живот и храненето. Изключително важно е да се следват всички препоръки на доктора, ако пациентът иска да постигне добри резултати от лечението, особено в случаите когато е тежко болен.

За съжаление дори източната медицина все още не е открила начин да се помогне на болен, който се намира в 4-ти стадий на онкологично заболяване. Това практически е невъзможно. На този етап в тибетската медицина се говори за подобряване на качеството на живот.
Както ни говори будистката философия – „всички явления са непостоянни” и всички ние имаме малко време на тази земя. Никой не знае колко ще продължи животът му, но будистите са твърдо убедени, че животът не приключва, а е само преход от едно състояние в друго. За това ни говори и съвременната наука, описвайки свойствата на материята. Материята не изчезва и не умира, тя само се видоизменя, така както се изменят и нашите тела в процеса на съществуване.

Пълното интервю, както и информация как да се свържете с нас може да намерите на страницата на Мончара.

https://monchara.bg/2018/04/…
... See MoreSee Less

View on Facebook

Чудили ли сте се някога защо Тибетците изглеждат толкова щастливи?

Част от отговора може би се крие в т.н. Ку Ние масаж – подхранваща терапия, която се използва за успокояване на болестите в Тибет през последните 4000 години.

За разлика от повечето стилове масажи, които са фокусирани основно върху физическото тяло, Ку Ние масажът цели да помогне на преодоляването на емоционални и психологически проблеми, които се проявяват като напрежение, болка и болести. Това става чрез една холистична, духовна и ритуална практика, която може да продължи повече от два часа.

„Ку Ние е един красив подход към лечението и здравето“, казва Джени МакОлиф – практикуваща Ку Ние терапия в Мелбърн. „Това е една много подхранваща терапия: Тибетските вярват, че подхранването е част от лечението“. МакОлиф казва, че едно от основните предимства и приоритети на Ку Ние е успокояването и балансирането на ума. Тя посочва, че когато позитивните или радостни чувства минават през всеки орган и циркулират в тялото „нашата физическа и химична енергия се трансформират и балансират“.

„В Тибетската медицина се вярва че, причината за всички болести е невежеството или липсата на познание за това, което ни разболява,“ казва тя. „Ку Ние връща тялото и ума към баланс, фиксирайки проблема.“
Според Тибетската медицина тялото се управлява от същите елементи, които съществуват и определят заобикалящата ни среда: етер, вятър, огън, вода и земя. Когато тези елементи са извън баланс в тялото, се появява болестта.

Тибетската медицина цели да възвърне баланса между тези елементи, лекувайки коренната причина за болестта. Използват се четири терапевтични подхода за постигане на баланс: диета, поведение, билки и външни терапии. Ку Ние масажът се смята за една от най-важните външни процедури.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Кориандърът (латинско име - Coriandrum sativum) е билка, позната от древни времена със своите многобройни лековити свойства. Данни за полезните качества на билката могат да се открият още в санскритските текстове, датиращи преди повече от 5000 години, а дебатът за произхода на билката все още няма еднозначен отговор. Писания за кориандър могат да се открият и във втората книга на Стария зает.

Кориандърът е ценен заради антибактериалните свойства, които го правят ествествен антибиотик, борещ се с едни от най-устойчивите бактерии. Билката подпомага храносмилането, помага при стомашно-чревни, жлъчни и чернодробни заболявания, както и раздразнително дебело черво.

У нас, българската народна медицина препоръчва употребата на кориандър при болки в стомаха и червата, диария, кашлица, задух, повръщане, бронхит.
... See MoreSee Less

View on Facebook