Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ – тези известни думи, изречени от бащата на западната медицина, Хипократ (460—370 BC) са добре познати в целия свят. Подобно на него, Юток Йонтен Гонпо (1126—1202 BC) – бащата на Соуа Ригпа или традиционната Тибетска медицина, е описал в медицинските текстове, че храната би трябвало да се използва като лек.  В днешно време сме потопени в многообразие от диети: суровоядство, вегетарианство, Средиземноморска диета, ниско-маслена диета, ниско-въглехидратна диета, палео, кето диета и много други. Въпросът е как използваме това познание в ежедневието си? Всяка диета се отличава от останалите, като много често има големи противоречия в различните системи, което води до объркване на хората. Коя диета наистина е най-добрата? Или да поставим въпроса по различен начин – коя диета е най-добрата за мен?

В западната медицина ценността на храната се възприема чрез нейното хранително съдържание – калории, протеини, въглехидрати, мазнини, минерали, витамини и микроелементи. Световната здравна организация (СЗО) разграничава около 200 нарушения, причинени от храната. Те включват не само недостиг на витамин или хранителни интоксикации, но и сериозни патологии като диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори рак. Според СЗО ракът е причината за смъртност номер две; 60% от раковите заболявания са причинени в резултат на неправилна диета и водене на нездравословен начин на живот, което включва тютюнопушене, недостатъчна физическа активност и затлъстяване.

Докато западната медицина възприема преобладаващо материалистичен поглед върху храненето, тибетската медицинска система се фокусира върху присъщите качества и вкусове на храната. Има много фактори, които решават каква храна, кога и как трябва да ядем, за да поддържаме добро здраве. Според фундаменталната теория на Соуа Ригпа всичко е създадено от пет елемента – пространство, вятър, огън, вода и земя. Тези пет елемента създават и поддържат телата ни. Те са също градивните елементи на планините, океаните, растенията, животните. Когато ядем, пием и дори дишаме, ние постоянно обменяме елементите в нашата система, поддържайки състояние на динамичен баланс.

Петте елемента се проявяват в човешкия организъм под формата на три конституции – Вятър, Жлъчка и Флегма. Вятърът е проявление на елемента вятър, Жлъчката на елемента огън, а Флегмата на водата и земята.

Според Соуа Ригпа, в основата на всички болести са емоциите (т.е. гняв, привързаност, объркване и т.н.), произтичащи от основното незнание за естеството на ума. Мислете за тях като семена, засети в ума. Вторичните причини са фактори, които допринасят за узряването на тези семена. Yuthok Yonten Gonpo класифицира тези състояния в няколко групи: време (сезони), възраст, диета и начин на живот. Въпреки че имаме малко или никакво влияние върху първите два фактора – сезони и възраст, последните два са в нашите ръце.

Многократно във всекидневието ни, решенията които взимаме, допринасят за баланса или дисбаланса на нашето тяло, енергия и ум. Следователно нашите действия (или бездействия) по отношение на диетата и начина ни живот могат да бъдат както причина, така и средство за лечение на заболяванията.

Буквално преведено като храносмилателен огън – Medro е основната сила, която осъществява храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Метаболитната топлина или храносмилателния огън са термини, отнасящи се до една и съща сила. Функцията на Medro може да се сравни с метаболизма в тялото. Когато Medro работи правилно, всички хранителни вещества се разграждат добре, осъществява се разделяне на чистата от нечистата част, след което чистата част се абсорбира от организма за изграждане на съставляващите тела (кръв, мускули, мастна тъкан, кости, костен мозък). Нечистата част се отделя от тялото под формата на трите екскреции (пот, урина и фекална маса). Резултатът от баланса на всички нива е добро здраве и дълъг живот – две символични цветя, изобразени върху Дървото на здравето и болестите.

Слабата метаболитна топлина води до лошо храносмилане, причинявайки неправилна абсорбция на хранителни вещества и елементи. Както е посочено в Четирите медицински тантри „Лошото храносмилане е причината за всички вътрешни разстройства“, включително тумори, артрит, асцити. Силният Medro е незаменим ако искаме да поддържаме добро здраве и при профилактиката на различни заболявания, така че диетата ни трябва да е съобразена с това (вижте края на тази статия).

Всички хранителни продукти, които приемаме, се състоят от петте елемента, за които говорихме по-горе. Това определя техните различни вкусове и качества. В Соуа Ригпа говорим за шест вкуса, всеки от които е проява на два от петте елемента. Сладкият вкус, например, е комбинация от елементите вода и земя. Следователно, приемът на храна със сладък вкус, ще увеличи тези елементи в тялото ни, а това води до увеличаване на конституцията Флегма. Киселият вкус е комбинация от елементите огън и земя, което го прави полезен за белия дроб, но не и за конституция Жлъчка. Горчивият вкус е комбинация от елементите вода и вятър, така че е перфектен антидот при излишък на Жлъчка, тъй като тя има гореща природа. Пикантният вкус е съставен от елементите огън и вятър, като това го прави отличен избор за балансиране на тежката и влажна Флегма.

По този начин тибетските лекари анализират всички вкусове на хранителните продукти и билките.

Цветът на храната също има значение, тъй като всеки цвят е свързан с определен елемент. Естествено тъмно оцветените храни, като горски плодове или патладжан, ще успокоят белия дроб; бялата, жълта и зелена храна са полезни за Жлъчката; зелените зеленчуци са чудесни и за конституция Флегма.

На физическо ниво цветовете на плодовете и зеленчуците са свързани със съдържанието на различни витамини, като бета каротин, антиоксиданти, ензими и фитонутриенти, всички необходими за организма ни.

Въз основа на теорията за взаимозависимостта, определени форми на храната поддържат органите с подобна форма. Например, бобът е полезен за бъбреците, орехите стимулират мозъка, а индийското орехче е от полза за сърцето и др.

В зависимост от частите на растението и сезонът, през който узряват, плодовете и зеленчуците притежават определени свойства. Кореноплодните са тежки и заземяващи, а отва от своя страна балансира белия дроб. Пролетните зеленчуци и кълнове притежават стимулираща енергия, която балансира Флегмата. Плодовете и зеленчуците, които узряват през есента, притежават охлаждащи свойства и следователно могат да се използват за успокоение на Жлъчката.

Соуа Ригпа е уникална лечебна система, съществуваща от хиляди години. Въпреки че, се прилагат горепосочените основни принципи, ние трябва да бъдем критични и да ги приспособим към нашите условия на живот. Живеем в свят, който драстично се е променил от времето, когато са написани Четирите медицински тантри. Въздухът, който дишаме, е много по-замърсен, качеството на водата която пием, се е променило, а храната която ядем, има малко общо с това, което се е считало за храна през 11 век. Ние сме заобиколени от хиляди продукти, които твърдят, че са годни за консумация. Въпреки това, много от тях съдържат вредни химични елементи и всъщност могат да ни навредят. Рафинираната и преработена храна – толкова често срещана в диетата на развитите страни – често не съдържа необходимите за живота хранителни вещества. Тя е толкова пълна с празни калории, въглехидрати и вредни вещества, че тялото ни не е пригодено да я усвоява.

Такъв тип храна служи само като хранителен субстрат за патогенната чревна флора, нарушавайки естествения микробиом на червата – бактерии, живеещи в симбиоза с нас. Преди две хиляди и петстотин години Буда Шакямуни казва, че тялото ни е пълно с микроорганизми. Днес знаем, че микроорганизмите играят важна роля за здравето ни. Те регулират имунните функции, подпомагат храносмилането и ни предпазват от патогени. Поддържането на здравословна чревна флора, зависи от храната, която приемаме. Ако ядем много въглехидрати, глутен и преработена храна, ние захранваме патогенните бактерии, причинявайки така наречения SIBO – синдром на чревния бактериален свръхрастеж. Последицата е синдром на пропускливите черва. Вещества, които никога не трябва да достигат до кръвния поток, като неразградени хранителни частици, тежки метали, бактериални токсини и консерванти от храната, навлизат в кръвта и предизвикват имунен отговор, започвайки от алергии, хранителни непоносимости, като могат да отключат и автоимунни заболявания.

В продължение на много десетилетия на Запад силно се насърчаваше диетата с ниско съдържание на мазнини. Мазнините, особено нейните наситени форми, са обвинени в причиняване на висок холестерол, високо кръвно налягане, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Това е доста противоречиво от гледна точка на тибетската медицина. Според Четирите тантри: „Тези, които редовно консумират мазнини, отделят повече вътрешна топлина, метаболизмът е по-бърз, което води до по-добра физическа сила и по-добро излъчване. Твърди се, че мазнината укрепва сетивните органи, спира стареенето и удължава живота. ” Кой е прав? Ако погледнем западното общество, след въвеждането на диетата с ниско съдържание на мазнини, откриваме, че тя е станала по-… мазнинна! Консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини води до диета с високо съдържание на захар, а излишната захар се трансформира в мазнини. Процентът на затлъстяване и диабет в САЩ се е увеличил почти 20 пъти! Всъщност имаме нужда от мазнини, а не захар. Мазнините изграждат всяка клетъчна мембрана в нашето тяло, нашия мозък, тя е база за много хормони, включително половите хормони и хормоните на стреса, толкова важни за живота ни. И парадоксалното е, че наситените мазнини са по-безопасни за нас, тъй като те не се окисляват и не стават канцерогенни при нагряване, както растителните масла.

Преди да поставите нещо в устата си, проверете от какво се състои. Това главно захар ли е, генетично модифицирано нишесте, консерванти, подобрители на вкуса? Прочетете и проучете как се добива храната и как животните се отглеждат, за да задоволят търсенето на постоянно нарастващото ни население. Животните, които живеят в клетки, често не виждат дневна светлина и се хранят с изкуствени прахове, пълни с хормони на растежа и антибиотици. Това се отразява на телата им, както и на нашето тяло, когато ги ядем. Повечето от растенията, отглеждани в голям мащаб, са били пръскани с биоциди безброй пъти. Поглъщането на тези растения причинява натрупване на вредни вещества в организма, за които е доказано, че имат канцерогенни ефекти.

От гледна точка на тибетската медицина, колкото по-обработена е храната, толкова по-малко жизнена енергия има. Това е мъртва храна. Нуждаем се от жива храна, с високи хранителни качества. Чрез силата на Medro, тези хранителни вещества не само ще изградят всички тъкани в нашето тяло, но най-накрая ще се трансформират в жизненоважна енергия, давайки ви здраве, жизненост, позитивен ум и радост.

Разбира се, Соуа Ригпа отива много по-дълбоко от това, съобразявайки диетата с различните конституции и дисбаланси в тялото. Надявам се, че ще намерите да намерите следващите съвети за полезни и да откриете диетата, която отговаря на вашата конституция и вашите нужди. Желая ви добро храносмилане, за да можете да се насладите напълно на здрав ум и здраво тяло.

Как да поддържате добро храносмилане и здраве – няколко съвета.

  1. Хранете се според вашата типология. За да предотвратите нарушенията и да живеете дълго, важно е да балансирате преобладаващите си елементи чрез съответния хранителен режим и начин на живот.
  2. Пийте гореща, преварена вода. Тя съдържа елемента огън и по този начин поддържа Medro. Той помага да започнете храносмилането си сутрин или по време на хранене. Избягвайте да пиете леден чай и безалкохолни напитки, те отслабват храносмилането и причиняват наддаване на тегло.
  3. Избягвайте суровата храна. Наблегнете на готвените храни. Суровите или неузрели зеленчуци, зърна или плодове са трудни за смилане, отслабват Medro и причиняват лошо храносмилане, което е причината за всички вътрешни разстройства.
  4. Оставяйте достатъчно време между храненията, за да дадете възможност на тялото да усвои напълно приетата храна. Твърде честото хранене в големи количества, отслабва храносмилателния огън и увеличава Флегмата. Не похапвайте между храненията и не преяждайте, оставете малко място за храносмилането. Всички ние се нуждаем от почивка, за да функционираме по-добре, както и стомахът ви!
  5. Яжте естествена, сезонна храна. Природата ни осигурява всичко необходимо. Промените във външната среда влияят върху нас и като се храним със сезонна храна, лесно можем да се адаптираме към промените.
  6. Избягвайте да приемате преработени и рафинирани храни.
  7. Хранете се внимателно и дъвчете добре. Когато поглъщате дори здравословна храна набързо, когато гледате телевизия или четете новини, се секретира хормонът на стреса – адреналин. Това причинява свиване на кръвоносните съдове в червата и изтласкване на повече кръв в мускулите (подготовка за режим „бий се или бягай“). Намаленият приток на кръв в червата води до лоша абсорбция на хранителни вещества.
  8. Насладете се на гледката! Подушете и вкусете храната! По този начин вие давате на мозъка и тялото си сигнал „сега е време да усвоите… подгответе се.“
  9. Хранете се внимателно, за да извлечете пълната полза от храната – както за вашето тяло, така и за ума.

— Sowa Rigpa Journal #1: Traditional Tibetan Medicine Today (Sowa Rigpa Journal – TTM Journal Book 7) by Nida Chenagtsang, Anastazja Holecko, et al.

Навлизайки в най-женския месец на годината е хубаво да си припомняме, че грижата за нежната половина на човечеството е грижа както на силния пол, но така и отговорност на самите дами.
Не пропускайте да се погрижите за себе си и си подарете здраве, почивка и красота, а ние от център Мончара сме насреща да ви помогнем в това начинание.

Ето една прекрасна идея за подарък:

Гуаша масаж с нефрит

Гуаша е вид китайски традиционен лимфодренажен масаж. Използва се специално обработен за целта камък от нефрит. Гуаша буквално означава „изстъргвам Ша (лошото)“. Ша бива изкарвано от тялото през кожата. С определени движения в една и съща посока Ша бива изкарвано от дълбочина към повърхността на кожата, и оттам извън тялото. Гуаша е профилактичен метод за освобождаване на тялото и лицето от токсини и предпазване от заболявания.

Също така този метод се справя успешно с дребни дефекти по кожата на лицето. Лечебно-диагностично методът гуаша се използва, след като има поставена диагноза, за да улесни лечението. Всички токсини, които човек не приема през естествените отвори на тялото, навлизат в него през кожата. Логично и излизат оттам. В организма на човек се натрупват множество продукти от естествения разпад на органичните вещества, които пречат на добрата циркулация на енергията в тялото. Когато защитните сили на тялото се активират чрез гуаша, шлаките се отвеждат навън и преградите по пътя на енергийните потоци биват премахнати, чрез което организмът се справя по-лесно с болестите. Опитните масажисти, ползващи метода „гуаша“ могат, по време на масажа, да определят кои органи са заболели или са в опасност. За тези органи трябва да се полагат по-специални грижи, за да могат да се възстановят и да заработят нормално.

Засилва женската Ин енергия, детоксицира и освежава лицето. Един от най-често използваните методи за лимфодренаж в традиционната китайска медицина.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Как се е зародила тибетската медицана и с какво може да ни бъде полезна тя?

Един разговор с Живко Джамяров и Александра Алексиева от Мончара.
За тези, които не знаят Александра е дипломиран рехабилитатор от Медицински колеж “Йорданка Филаретова”. Занимава се с тибетска медицина и масажи от 2012 година, обучавайки се при д-р Юлия Юсипова – доктор по класическа медицина, специалист по тибетска медицина и аюрведа, доктор фитотерапевт, член на Международната асоциация на йога терапевтите и йога специалистите, както и на Латвийската асоциация по холистична медицина и натуропатия.

https://facebook.com/ancestralsuperfoods/videos/…
... See MoreSee Less

View on Facebook

Какво прави Ку Ние масажът различен и за какви случаи може да ни бъде полезен?

Ку Ние масажът може да бъде от помощ не само при решаване на физически проблеми, но помага при емоционално и психично напрежение, депресия, безсъние, тревожност, както и специално при жени, които се чувстват изтощени след раждане. Съгласно традиционното разбиране на тибетската медицина, коренът на повечето болести са емоциите, които се проявяват в човешкото тяло под формата на три жизнени енергии (конституции) – вятър, жлъчка и слуз (флегма). Всеки човек се ражда с определена конституция, т.нар. рождена конституция. С течение на времето и в резултат на начина на живот може да възникне дисбаланс в организма, който се изразява в излишък или недостиг на определена жизнена енергия. Задачата на тибетската медицина е да възстанови първоначалната хармония в тялото. За тази цел се използват различни методи за поставяне на диагноза и за връщане на изначалното равновесие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Годината на дракона е заредена с енергия, време за празненства и грандиозни проекти. Благоприятна за сключване на брак, раждане на дете и започване на нещо ново. Едновременно с това е година на изненади, когато определени възможности могат да се уловят или загубят.

Според източната астрология, управлявана от дванадесетте животни от петте елемента в 60-годишен цикъл. Казват, че Дървеният дракон е най-красивият дракон. Изящен звяр, на който всички се възхищават.

Елементът дърво дава подвижност и жизненост, балансирана креативна енергия и качество на мекота. Годините с елемент дърво се считат години на трансформация.

Из "Тибетска астрология" на Филип Корну
... See MoreSee Less

View on Facebook