Чудили ли сте се някога защо Тибетците изглеждат толкова щастливи?

Част от отговора може би се крие в т.н. Ку Ние масаж – подхранваща терапия, която се използва за успокояване на болестите в Тибет през последните 4000 години.

За разлика от повечето стилове масажи, които са фокусирани основно върху физическото тяло, Ку Ние масажът цели да помогне на преодоляването на емоционални и психологически проблеми, които се проявяват като напрежение, болка и болести. Това става чрез една холистична, духовна и ритуална практика, която може да продължи повече от два часа.

„Ку Ние е един красив подход към лечението и здравето“, казва Джени МакОлиф – практикуваща Ку Ние терапия в Мелбърн. „Това е една много подхранваща терапия: Тибетските вярват, че подхранването е част от лечението“. МакОлиф казва, че едно от основните предимства и приоритети на Ку Ние е успокояването и балансирането на ума. Тя посочва, че когато позитивните или радостни чувства минават през всеки орган и циркулират в тялото „нашата физическа и химична енергия се трансформират и балансират“.

„В Тибетската медицина се вярва че, причината за всички болести е невежеството или липсата на познание за това, което ни разболява,“ казва тя. „Ку Ние връща тялото и ума към баланс, фиксирайки проблема.“

Според Тибетската медицина тялото се управлява от същите елементи, които съществуват и определят заобикалящата ни среда: етер, вятър, огън, вода и земя. Когато тези елементи са извън баланс в тялото, се появява болестта.

Тибетската медицина цели да възвърне баланса между тези елементи, лекувайки коренната причина за болестта. Използват се четири терапевтични подхода за постигане на баланс: диета, поведение, билки и външни терапии. Ку Ние масажът се смята за една от най-важните външни процедури.

Какво представлява Ку Ние масажът?

Ку Ние е вид масаж, който е част от древната Тибетска медицинска система. Думата Ку означава нанасяне на масло, затопляне и раздвижване на ставите. Ние се отнася към масажните техники, които се прилагат върху мускулите и сухожилията. Голямо внимание се обръща върху духовността с няколко ритуала, които се изпълняват преди да започне масажът. „Терапевтът работи толкова с ума си, колкото и с ръцете си.“ Казва МакОлиф.

Какво се случва по време на процедурата?

Чрез въпроси и изследване на пулса, терапевтът установява какъв е проблемът и определя личната конституция на човека – Вятър, Жлъчка или Флегма. Хората тип Вятър обикновено са слаби, говорят много и умът им винаги е зает. Хората тип Жлъчка, обикновено са мургави, имат бързи движения и силна воля. Хората тип Флегма обикновено имат по-тежка конструкция на тялото, спокойни са, бавни и стабилни.

Типът конституция помага на терапевта да разбере защо се е случил проблема и коя би била най-подходящата процедура. Масажните техники и типа на използваните масла за процедурата зависят много от конституцията на човека.

Преди да се започне с масажа, терапевтът рецитира мантри, за да потърси познание и напътствие от Бащата на Тибетската медицина – Медицинският Буда. Червен конец се завързва около безименният пръст на двете ръце на Клиента, както и около четвъртите пръсти на краката, за да се предпази жизнената сила, която се приема за уязвима по време на масаж.

Терапевтът масажира предната част на тялото, след това гърба чрез различни техники, с които балансира енергиите, премахва напрежението и умората. Масажът традиционно се прави върху специална постелка на пода. За хората тип Вятър се използва масло, което да успокои ума. За хората тип Жлъчка се използва масло, което да охлади тялото. За хората тип Флегма се използва масло, което да стимулира тялото. Традиционно се е използвало масло, направено от мляко от дри.

Масажът може да включва използването на специални масажни пръчици, мокси (за стимулиране на специални точки с топлина), горещи камъни и вендузи. В зависимост от конкретния проблем, терапевтът може да стимулира определен брой от над 250 акупресурни точки по тялото.

Как се усеща човек?

Ку Ние е една от най-успокояващите масажни процедури по отношение на времето, което терапевтът с тиха и внимателна грижа, посвещава на Клиента. Процедурите обикновено отнемат около два, понякога и три часа, основно защото има толкова много да се направи. „Ние вярваме, че сетивните органи са свързани с вътрешните органи,“ казва МакОлиф. „Когато масажираме очите например, тъй като в тази система те са свързани с черния дроб, ние си представяме, че масажираме именно този орган. Ето защо може да отнеме толкова много време. Не бихме искали да пренебрегнем нито една част от тялото.“

Със силно наблягане върху подхранването, като елемент от оздравителния процес, Ку Ние Клиентите обикновено се чувстват като преродени. „Много хора го намират за поразително емоционален опит, в добрия смисъл,“ казва МакОлиф. „Често сълзите потичат свободно, особено при мъже.“

На кого може да помогне?

Ку Ние е изключително подходящ за хора, които искат повече от масажа, освен просто физическа процедура.

Освен при чисто физически проблеми, като мускулни наранявания, силата на масажа е и в способността му да помага при емоционални и ментални проблеми. „Изключително полезен при проблеми с ума, като например депресия, безсъние, тревожност, травми, шок, тъга, пост-травматичен стрес и при жени, които изпадат в следродилна депресия,“ казва МакОлиф.

Тя посочва, че този вид масаж е от полза и при хора, страдащи от хронични заболявания.

„Имала съм Клиенти, които идват след много, много тестове и консултации с доктори, на които не им е поставена диагноза, или без да им е посочена причината за тяхното състояние. Ку Ние може да бъде много полезен за хора в подобна ситуация. Той им помага да постигнат хармония и баланс в живота си, така че да се чувстват добре и щастливи,“ казва тя.

Превод на статия от Good Medicine Australia Magazine.

Припомняме защо чаят Масала е не просто ароматна напитка, а същинска традиция в индийския бит и култура.

От най-бедни, до най-богати - всички пият масала. Самото значение на думата "масала" означава смес от подправки. В класическата рецепта това са канела, карамфил, кардамон, индийско орехче, джинджифил, черен чай и мляко. Традиционно, чаят се подслажда със захар. В Индия има почти толкова различни рецепти за масала, колкото и диалекти.

За приготовление на чая могат да се използват сухи съставки или подправките да се счукат в хаванче.
Загрява се вода в тенджера и се добавят подправките (канела, кардамон, джинджифил и индийско орехче), след което се поставя капака и след като заври, се оставя за 4-5 минути. Тенджерата се сваля от огъня, за да се добави черният чай. След като сме запарили сместа за още няколко минути, изцеждаме чаят и връщаме тенджерата на котлона, като добавяме млякото и захарта за още 2-3 минути.

В зависимост от това за колко хора се приготвя чаят, от това ще зависи и количеството вода.
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.

В Тибетската медицина билките са лечебни формули, които са наситени със свойства и се изписват както за превенция, така и за лечение на различни състояния. Днес ще разгледаме билковата формула, която се дава при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

“Един по-лесен начин да разберете Тибетската медицина е да я погледнете като средство за комуникиране с болестта, а не като средство за борба с нея. Тя сключва мир с болестта. Болестта е налице и тибетските доктори я уважават. Разбират я. След като я разберат, те дават правилните билки за нея, такива, които слагат всичко в ред. Нашите органи, които са болни, системите, които са болни, не са наши врагове. Просто тялото ни не е в хармония със себе си, това е всичко. И поради тази причина ние се разболяваме. Целта на билките е да общуват уважително с тялото и да направят правилното нещо, така че да върнат баланса."

Дванадесетият Тай Ситупа

Тибетският специалист д-р Сонам Дордже дава консултации в традиционен тибетски център Мончара. Запишете час за консултация и диагностика на телефон: 088 895 3929.
... See MoreSee Less

View on Facebook