В Тибетската Медицина, билковата комбинация, позната под името Петте Нектара е базата, на която стъпва билковата водна терапия.

Тази билкова комбинация се използва за подсилване, балансиране и изчистване на енергиите в тялото. Като цяло, тези билки са терапевтични за кожата, мускулите, кръвта и вътрешните органи. Билковата водна терапия се назначава на хора с дисбаланс на Вата и Кафа (студени, хронични болести), при неврологични проблеми и увредени сухожилия. В традиционната рецепта, билките се използват в равни количества. Според проблемите на даден човек обаче, пропорцията може да се промени. Например, в случай на кожни проблеми ще се увеличи количеството на рододендрон, при проблеми с костите, трябва да се увеличи количеството на билката мирикария.

Могат да се добавят и други билки към основната комбинация, за постигане на специфичен терапевтичен ефект, например добавянето на куркума или червено сандалово дърво (на прах) за намаляване на възпалителните процеси в тялото.

Билковата водна терапия може да се прилага и при здрави хора, и при хора с проблеми. Смята се, че билките, които са част от Петте нектара имат подмладяващ ефект, тъй като имат капацитета да подобряват, подсилват и възобновяват енергията на мускулите и костите, както и да изчистват кожата. Петте нектара извеждат токсините от тялото и го пречистват енергийно.

Състав на Петте нектара:

рододендрон, мирикария, ефедра, пелин, хвойна

Рододендрон/ Rhododendron sp. – цветовете, листата и корените на това дърво се използват заради техния загряващ ефект. Рододендронът често се използва за студени, хронични болести и особено такива, свързани с бъбреците. Изсушените цветове и листа на билката се използват, за да омекотят кожата и да успокоят редица кожни проблеми.

Мирикария/ Myricaria squamosa – тази билка се използва за засилване на костите, изчистване от токсини – основно на мускулите и костите, за намаляване на възпалението в тялото.

Ефедра/ Ephedra sp. – използва се като подмладяващ агент, дава физическа сила на тялото, подобрява циркулацията на кръвта и усилва енергията. Тъй като има охлаждащи свойства, билката е добра при хронични болести на черния дроб, спомага изчистването му, при болести на далака и панкреаса, при хронични възпалителни процеси в тялото и болки в гърба. Използва се и за успокояване на хемороиди.

Пелин/ Artemisia sp. – тази билка балансира енергията на елементите в тялото. Спомага за намаляване на отоците.

Хвойна/ Juniperus sp. – в Тибетската медицина, хвойната е позната като „един лек за 100 болести“. Има специално място сред средствата за подмладяване, като се използва за балансиране на енергията на вътрешните органи, а така също за изостряне и тонизиране на сетивните органи.

Хвойната е добро средство за намаляване на възпалението на вътрешните органи, като пневмония, гастрит, коремни болки, хепатит и е особено полезна при лечение на болести на бъбреците. Успокоява мускулни и ставни болки, намалява отоците.

ТТМ JOURNAL Issue 4 2011/2012

The journal of Traditional Tibetan Medicine

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook