В Тибетската Медицина, билковата комбинация, позната под името Петте Нектара е базата, на която стъпва билковата водна терапия.

Тази билкова комбинация се използва за подсилване, балансиране и изчистване на енергиите в тялото. Като цяло, тези билки са терапевтични за кожата, мускулите, кръвта и вътрешните органи. Билковата водна терапия се назначава на хора с дисбаланс на Вата и Кафа (студени, хронични болести), при неврологични проблеми и увредени сухожилия. В традиционната рецепта, билките се използват в равни количества. Според проблемите на даден човек обаче, пропорцията може да се промени. Например, в случай на кожни проблеми ще се увеличи количеството на рододендрон, при проблеми с костите, трябва да се увеличи количеството на билката мирикария.

Могат да се добавят и други билки към основната комбинация, за постигане на специфичен терапевтичен ефект, например добавянето на куркума или червено сандалово дърво (на прах) за намаляване на възпалителните процеси в тялото.

Билковата водна терапия може да се прилага и при здрави хора, и при хора с проблеми. Смята се, че билките, които са част от Петте нектара имат подмладяващ ефект, тъй като имат капацитета да подобряват, подсилват и възобновяват енергията на мускулите и костите, както и да изчистват кожата. Петте нектара извеждат токсините от тялото и го пречистват енергийно.

Състав на Петте нектара:

рододендрон, мирикария, ефедра, пелин, хвойна

Рододендрон/ Rhododendron sp. – цветовете, листата и корените на това дърво се използват заради техния загряващ ефект. Рододендронът често се използва за студени, хронични болести и особено такива, свързани с бъбреците. Изсушените цветове и листа на билката се използват, за да омекотят кожата и да успокоят редица кожни проблеми.

Мирикария/ Myricaria squamosa – тази билка се използва за засилване на костите, изчистване от токсини – основно на мускулите и костите, за намаляване на възпалението в тялото.

Ефедра/ Ephedra sp. – използва се като подмладяващ агент, дава физическа сила на тялото, подобрява циркулацията на кръвта и усилва енергията. Тъй като има охлаждащи свойства, билката е добра при хронични болести на черния дроб, спомага изчистването му, при болести на далака и панкреаса, при хронични възпалителни процеси в тялото и болки в гърба. Използва се и за успокояване на хемороиди.

Пелин/ Artemisia sp. – тази билка балансира енергията на елементите в тялото. Спомага за намаляване на отоците.

Хвойна/ Juniperus sp. – в Тибетската медицина, хвойната е позната като „един лек за 100 болести“. Има специално място сред средствата за подмладяване, като се използва за балансиране на енергията на вътрешните органи, а така също за изостряне и тонизиране на сетивните органи.

Хвойната е добро средство за намаляване на възпалението на вътрешните органи, като пневмония, гастрит, коремни болки, хепатит и е особено полезна при лечение на болести на бъбреците. Успокоява мускулни и ставни болки, намалява отоците.

ТТМ JOURNAL Issue 4 2011/2012

The journal of Traditional Tibetan Medicine

Дървото на здравето и болестите (продължение от вчерашния пост)

Вторият ствол е стволът на болестите. Представя тялото в състояние на дисбаланс, причините за настъпването и последствията от болестите. Стволът има 9 клона:

1. Основни причини за болестите са емоциите, които са сведени до три:
- желанието, което води до активно движение на ума и дисбаланс на Вата;
- гневът увеличава Пита и съответно горещината в тялото;
- невежеството води до вялост и леност на ума, и Кафа дисбаланс;

2. Вторични причини:
- сезони - студените и влажни месеци дисбалансират Кафа, горещите - Пита и донякъде Вата, ветровитите - Вата;
- сетивни органи - всяко неизползване, свръхизпилзване или погрешно използване на сетивата, води до дисбаланс;
- хранене - според конституцията на човека;
- начин на живот - Ватата се успокоява от спокойната атмосфера, наситена с приятни аромати, музика, гледки, храна. Питата се успокоява от хладни, проветриви места - най-добре край морето. Кафата обича сухи и топли места.

3. Входове за болестите - болестите навлизат през кожата, “развиват” се в мускулите, движат се през каналите, прилепват към костите и накрая навлизат в кухите и плътни органи.

4. Местоположение на трите енергии:
- Кафа населява горната част на тялото (главата); тя е тежка, спуска се надолу и се проявява в долната част на тялото.
- Пита населява средната част на тялото, тя е лека и се проявява в горната част;
- Вата населява долната част на тялото, но тази енергия е лека и всепроникваща, така че се проявява в цялото тяло.

5. Пътища на разпространение на болестите:
Болести на Вата - кости, уши, кожа, сърце, дебело черво, нервна система.
Болести на Пита - кръв, очи, черен дроб, жлъчка, тънки черва.
Болести на Кафа - стомах, бели дробове, далак, бъбреци, пикочен мехур, нос, език.

6. Време на възникване:
- възраст - при децата преобладава Кафа, при възрастните - Пита, а при старите хора - Вата.

7. Този клон описва възможните варианти за летален край, като дълъг живот, нормална сила на седемте съставляващи тела, но натрупаните заслуги (карма) приключват, поражение на жизненоважни центрове (от тежки травми) и др.

8. Неблагоприятни ефекти - прекаленто натрупване на една енергия при продължителното лечение на друга.

9. В крайна сметка всички болести се свеждат до два вида - със студена или гореща природа.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Дървото на здравето и болестите

Състои се от два ствола.

Първият е ствола на здравето. Изобразява тялото в баланс и илюстрира факторите, които са важни за поддържането на здравето. Показва важността на баланса между трите жизнени начала - Вата, Пита и Кафа, заедно с баланса между седемте съставляващи тела (кожа, мускули, мастна тъкан, кръв, кости, костен мозък и репродуктивната течност), и трите екскреции (пот, урина, екскременти).

Физическото тяло символично е представено като дърво, което расте силно и здраво, когато е подхранвано с качествена вода, слънце и плодородна почва. Тогава стволът е стабилен, клоните и листата избуяват.

Дългият живот и доброто здраве са представени от два цвята, а трите вкусни плода изобразяват духовното израстване, благоденствието и щастието - узрели в резултат на финия баланс между тяло, енергия и ум.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Червеното цвекло

Като малка не "понасях" вкуса на червеното цвекло и трябваше да стана на 30, за да открия ползите от консумацията му.
Част е от любимото ми смути с червено цвекло, ябълка, морков и джиндижифил, обичам го под формата на крем-супа, а и само запечено със зехтин и риган. Може да се консумира и сурово настъргано на салата с моркови например.
Листата на червеното цвекло също са ядивни и съдържат полезни съставки като фосфор и цинк, витамин К, витамин С и др. Могат да се добавят към салати, супи и др.

С право червеното цвекло е в списъка на супер храните.

Редица изследвания върху ползите му показват, че червеното цвекло:

🥗 намалява кръвното налягане
🥗 подобрява физическата издръжливост и мускулна сила
🥗 подобрява мозъчното кръвоснабдяване и предпазва или намалява риска от развитие на деменция
🥗 спомага за поддържането на здравословно тегло
🥗 има превантивно действие срещу развитието на рак
🥗 добър източник на минерали - желязо, магнезий, манган, цинк, селен и др.
🥗 подпомага работата на черния дроб
🥗 намалява високите нива на холестерол

Източник: https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/beet-juice-for-ed

В Тибетската медицина червеното цвекло също е на почит.

Начин на ползване: основно под формата на салата и печено;

Вкус и природа: сладък; охлаждаща;

Потенция: Увеличава кръвта, успокоява треската, болести свързани с Пита (твърде много горещина в тялото), отравяне, разстройство, проблеми с кожата като пъпки например. Добро средство при язва или повръщане на кръв.

Противопоказания: не се препоръчва при слаба храносмилателна топлина, стомашни проблеми и разстройство предизвикани от студени болести.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Традиционен тибетски център Monchara

Традиционен тибетски център Monchara ... See MoreSee Less

View on Facebook

Броколи

Принадлежи към вида Brassica oleracea. Близък родственик на зелето, брюкселското зеле, кейла и карфиола.
Броколи е естествен източник на витамини, антиоксиданти, минерали и фибри.
Научно доказани са редица здравословни ползи от консумацията на броколи:

🥦 Източник на минерали, витамини, фибри и биологично активни вещества, като Витамин А, С, К, В9, фосфор, селен и др.
🥦 Богат на антиоксиданти.
🥦 Намалява възпалението в тъканите.
🥦 Има протективно действие срещу някои видове рак.
🥦 Подпомага контрола върху кръвната захар.
🥦 Подобрява храносмилането и подобрява запека.
🥦 Подпомага функцията на мозъка и забавя стареенето.
🥦 Засилва имунната система, тъй като е богат източник на Витамин С.

🥦 Източник:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli#TOC_TITLE_HDR_12

Какво казва тибетската медицина за Броколи:

Начин на консумация: След почистване, може да се задуши на пара самостоятелно или с други зеленчуци, а може да се консумира и в суров вид като салата. Може да се приготви под формата на супа или пюре.

Вкус и природа: Сладък до солен, леко охлаждащ.

Потенция:

🥦 Увеличава кръвта и телесните тъкани.
🥦 Съдържа разреждащ кръвта агент.
🥦 Лекува възпаление.
🥦 Убива паразити.
🥦 Увеличава храносмилателната топлина.
🥦 Действа профилактично срещу диабет и рак.

Контраиндикации: Не е подходящ за хора, страдащи от заболявания свързани с разстройство на Кафа и студени болести.
... See MoreSee Less

View on Facebook