В цяла Азия се поддържа схващането, че най-добрия доктор е този, който може да лекува пациентите си, използвайки само силата на храната. Днес всички лечебни системи се обединяват около важността на правилното хранене за здравето на човека. Системите са различни, но целта е една – да се поддържа балансът в тялото ни чрез храната, така че, да не създаваме условия за развитие на болести.

Тибетската медицина винаги е отдавала първостепенно значение на диетата за опазване здравето на човека. Вярва се, че храната е една от четирите причини за болестите и затова има ключова роля в превенцията, както и като мощно лечебно средство, разбира се, когато е чиста и незамърсена.

Теорията за 5-те елемента и 3-те отрови

Всички живи същества са съставени от 5 елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя, поради която всяка една храна и напитка, помага на тялото да се развива, като му доставя градивния материал.

Тези пет елемента се проявяват под формата на три конституции – Вятър (елемент Вятър), Жлъчка (елемент Огън) и Слуз (елементи Вода и Земя). В Аюрведа конституциите се наричат доши (Вата, Пита, Кафа).

Тези три конституции са подхранвани и се дисбалансират от 3 основни емоции или 3 отрови – чувството на прекалена привързаност или желанието усилват Вятъра, гневът усилва Жлъчката, а незнанието усилва Слузта.

Във всяко живо същество тези три начала са представени в уникална комбинация. Всеки човек се ражда с определена или рождена конституция. С течение на времето, в резултат от начина на живот, може да възникне дисбаланс в организма, който се проявява като излишък или недостиг на определена енергия.

Всяка една конституция си има определени характеристики, които определят външния вид, характера и предразположението към определени болести. Това обяснява защо спазването на определен тип диета не дава 100% резултат при всички хора.

Ето защо докторите по Тибетска медицина препоръчват следването на диета, която най-добре пасва на индивидуалната ни конституция, а в същото време диетата трябва да е съобразена и със сезона и мястото, на което пребиваваме.

Навлизайки в най-женския месец на годината е хубаво да си припомняме, че грижата за нежната половина на човечеството е грижа както на силния пол, но така и отговорност на самите дами.
Не пропускайте да се погрижите за себе си и си подарете здраве, почивка и красота, а ние от център Мончара сме насреща да ви помогнем в това начинание.

Ето една прекрасна идея за подарък:

Гуаша масаж с нефрит

Гуаша е вид китайски традиционен лимфодренажен масаж. Използва се специално обработен за целта камък от нефрит. Гуаша буквално означава „изстъргвам Ша (лошото)“. Ша бива изкарвано от тялото през кожата. С определени движения в една и съща посока Ша бива изкарвано от дълбочина към повърхността на кожата, и оттам извън тялото. Гуаша е профилактичен метод за освобождаване на тялото и лицето от токсини и предпазване от заболявания.

Също така този метод се справя успешно с дребни дефекти по кожата на лицето. Лечебно-диагностично методът гуаша се използва, след като има поставена диагноза, за да улесни лечението. Всички токсини, които човек не приема през естествените отвори на тялото, навлизат в него през кожата. Логично и излизат оттам. В организма на човек се натрупват множество продукти от естествения разпад на органичните вещества, които пречат на добрата циркулация на енергията в тялото. Когато защитните сили на тялото се активират чрез гуаша, шлаките се отвеждат навън и преградите по пътя на енергийните потоци биват премахнати, чрез което организмът се справя по-лесно с болестите. Опитните масажисти, ползващи метода „гуаша“ могат, по време на масажа, да определят кои органи са заболели или са в опасност. За тези органи трябва да се полагат по-специални грижи, за да могат да се възстановят и да заработят нормално.

Засилва женската Ин енергия, детоксицира и освежава лицето. Един от най-често използваните методи за лимфодренаж в традиционната китайска медицина.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Как се е зародила тибетската медицана и с какво може да ни бъде полезна тя?

Един разговор с Живко Джамяров и Александра Алексиева от Мончара.
За тези, които не знаят Александра е дипломиран рехабилитатор от Медицински колеж “Йорданка Филаретова”. Занимава се с тибетска медицина и масажи от 2012 година, обучавайки се при д-р Юлия Юсипова – доктор по класическа медицина, специалист по тибетска медицина и аюрведа, доктор фитотерапевт, член на Международната асоциация на йога терапевтите и йога специалистите, както и на Латвийската асоциация по холистична медицина и натуропатия.

https://facebook.com/ancestralsuperfoods/videos/…
... See MoreSee Less

View on Facebook

Какво прави Ку Ние масажът различен и за какви случаи може да ни бъде полезен?

Ку Ние масажът може да бъде от помощ не само при решаване на физически проблеми, но помага при емоционално и психично напрежение, депресия, безсъние, тревожност, както и специално при жени, които се чувстват изтощени след раждане. Съгласно традиционното разбиране на тибетската медицина, коренът на повечето болести са емоциите, които се проявяват в човешкото тяло под формата на три жизнени енергии (конституции) – вятър, жлъчка и слуз (флегма). Всеки човек се ражда с определена конституция, т.нар. рождена конституция. С течение на времето и в резултат на начина на живот може да възникне дисбаланс в организма, който се изразява в излишък или недостиг на определена жизнена енергия. Задачата на тибетската медицина е да възстанови първоначалната хармония в тялото. За тази цел се използват различни методи за поставяне на диагноза и за връщане на изначалното равновесие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Годината на дракона е заредена с енергия, време за празненства и грандиозни проекти. Благоприятна за сключване на брак, раждане на дете и започване на нещо ново. Едновременно с това е година на изненади, когато определени възможности могат да се уловят или загубят.

Според източната астрология, управлявана от дванадесетте животни от петте елемента в 60-годишен цикъл. Казват, че Дървеният дракон е най-красивият дракон. Изящен звяр, на който всички се възхищават.

Елементът дърво дава подвижност и жизненост, балансирана креативна енергия и качество на мекота. Годините с елемент дърво се считат години на трансформация.

Из "Тибетска астрология" на Филип Корну
... See MoreSee Less

View on Facebook