В цяла Азия се поддържа схващането, че най-добрия доктор е този, който може да лекува пациентите си, използвайки само силата на храната. Днес всички лечебни системи се обединяват около важността на правилното хранене за здравето на човека. Системите са различни, но целта е една – да се поддържа балансът в тялото ни чрез храната, така че, да не създаваме условия за развитие на болести.

Тибетската медицина винаги е отдавала първостепенно значение на диетата за опазване здравето на човека. Вярва се, че храната е една от четирите причини за болестите и затова има ключова роля в превенцията, както и като мощно лечебно средство, разбира се, когато е чиста и незамърсена.

Теорията за 5-те елемента и 3-те отрови

Всички живи същества са съставени от 5 елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя, поради която всяка една храна и напитка, помага на тялото да се развива, като му доставя градивния материал.

Тези пет елемента се проявяват под формата на три конституции – Вятър (елемент Вятър), Жлъчка (елемент Огън) и Слуз (елементи Вода и Земя). В Аюрведа конституциите се наричат доши (Вата, Пита, Кафа).

Тези три конституции са подхранвани и се дисбалансират от 3 основни емоции или 3 отрови – чувството на прекалена привързаност или желанието усилват Вятъра, гневът усилва Жлъчката, а незнанието усилва Слузта.

Във всяко живо същество тези три начала са представени в уникална комбинация. Всеки човек се ражда с определена или рождена конституция. С течение на времето, в резултат от начина на живот, може да възникне дисбаланс в организма, който се проявява като излишък или недостиг на определена енергия.

Всяка една конституция си има определени характеристики, които определят външния вид, характера и предразположението към определени болести. Това обяснява защо спазването на определен тип диета не дава 100% резултат при всички хора.

Ето защо докторите по Тибетска медицина препоръчват следването на диета, която най-добре пасва на индивидуалната ни конституция, а в същото време диетата трябва да е съобразена и със сезона и мястото, на което пребиваваме.

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook