В цяла Азия се поддържа схващането, че най-добрия доктор е този, който може да лекува пациентите си, използвайки само силата на храната. Днес всички лечебни системи се обединяват около важността на правилното хранене за здравето на човека. Системите са различни, но целта е една – да се поддържа балансът в тялото ни чрез храната, така че, да не създаваме условия за развитие на болести.

Тибетската медицина винаги е отдавала първостепенно значение на диетата за опазване здравето на човека. Вярва се, че храната е една от четирите причини за болестите и затова има ключова роля в превенцията, както и като мощно лечебно средство, разбира се, когато е чиста и незамърсена.

Теорията за 5-те елемента и 3-те отрови

Всички живи същества са съставени от 5 елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя, поради която всяка една храна и напитка, помага на тялото да се развива, като му доставя градивния материал.

Тези пет елемента се проявяват под формата на три конституции – Вятър (елемент Вятър), Жлъчка (елемент Огън) и Слуз (елементи Вода и Земя). В Аюрведа конституциите се наричат доши (Вата, Пита, Кафа).

Тези три конституции са подхранвани и се дисбалансират от 3 основни емоции или 3 отрови – чувството на прекалена привързаност или желанието усилват Вятъра, гневът усилва Жлъчката, а незнанието усилва Слузта.

Във всяко живо същество тези три начала са представени в уникална комбинация. Всеки човек се ражда с определена или рождена конституция. С течение на времето, в резултат от начина на живот, може да възникне дисбаланс в организма, който се проявява като излишък или недостиг на определена енергия.

Всяка една конституция си има определени характеристики, които определят външния вид, характера и предразположението към определени болести. Това обяснява защо спазването на определен тип диета не дава 100% резултат при всички хора.

Ето защо докторите по Тибетска медицина препоръчват следването на диета, която най-добре пасва на индивидуалната ни конституция, а в същото време диетата трябва да е съобразена и със сезона и мястото, на което пребиваваме.

В тибетската медицина съществуват четири основни подхода към балансирането на организма.

На първо място е въздействие с помощта на корекция в храненето и тук съвсем на място идва изказването „ние сме това, което ядем”.
Ако се храним с много груба и суха храна, в нас започват да преобладават качества, присъщи на жизненото начало вятър. Ако приемаме повече мазна храна, но в същото време и студена, то в нас започва да се натрупва много слуз. В случай, че злоупотребяваме с много люти, горещи и мазни храни, то активираме много енергията на жлъчката. С помощта на диета, ние можем да балансираме трите жизнени начала. Например, при пациент с преобладаващ вятър, диетата трябва да е загряваща, продуктите трябва да са меки и сочни. За пациентите с преобладаваща слуз се препоръчва лека диета за по-добро храносмилане и намаляване приема на мазна храна и въглехидрати. За пациенти с преобладаваща жлъчка диетата трябва да е прохладна с по-горчив вкус и намалено съдържание на мазнини.

Вторият подход към подобряване на здравето в тибетската медицина е коригирането на начина на живот. Тибетският доктор два подробни препоръки за дневния режим, изпълнението на физически упражнения и т.н.

Третият подход е корекцията на състоянието чрез фитопрепарати – билкови пилюли.

Четвъртият подход са външни процедури и масажи. Към меките процедури за въздействие се отнасят тибетският Ку Ние масаж, До Ние масаж, работата с мокси и вендузи.

Тибетският специалист д-р Сонам Дордже дава консултации в традиционен тибетски център Мончара. Запишете час за консултация и диагностика на телефон: 088 895 3929.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Когато попитали Далай Лама кое е нещото, от което най-много се изненадва, той отговорил:

„Човекът, защото той жертва здравето си, за да прави пари. После жертва парите, за да поправи здравето си. А накрая толкова се тревожи за бъдещето, че не успява да се наслади на настоящето. В резултат той не живее нито в настоящето, нито в бъдещето, а живее така сякаш никога няма да умре... Накрая умира без никога истински да е живял...”
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зимните месеци, януари и февруари, редовно са съпроводени от различни видове грип и настинки. Един от начините да се предпазим по естествен начин е да се обърнем към даровете на природата, които да подсилят имунната ни защита. Такъв природен дар е куркумата.

Куркумата се смята за една от най-полезните подправки в света. Тя съдържа повече от 100 изумителни химични съединения, които допринасят за способността му да лекува състояния от стомашни болки до респираторни заболявания. Най-важното е, че куркумата съдържа куркумин, който е полифенол. Полифенолите са органични химикали, за които е доказано, че имат противовъзпалителни свойства.

Куркумата е от семейството на джинджифила – Zingiberaceae.
Положителните й здравословни ефекти произлизат от основното ѝ активно вещество – куркумин. Той помага при лечението на оксидативни и възпалителни състояния, метаболитен синдром, артрит, тревожност и хиперлипидемия.

Националният институт по здравеопазване изброява повече от осемдесет проучвания, които разглеждат ползите от куркумата, както и способността й да лекува проблеми от синдрома на раздразнените черва до диабетна нефропатия.
(Посетете https://clinicaltrials.gov за актуална информация за тези проучвания.)

Един добър начин за редовният прием на куркума е чаят. Куркумата е богата на антиоксиданти, които подобряват имунитета и действа благоприятно особено при настинка и грип, тъй като има и антивирусни и антимикробни свойства.

Куркумата е част от състава на много Тибетски билкови пилюли. За повече информация, посетете сайта на Мончара: https://monchara.bg/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Знаете ли, че?

В Будистката практика лукът и чесънът обикновено се избягват, тъй като имат свойството да правят човек сънлив и да замъгляват ума. Не се препоръчват преди медитативни практики.

Но въпреки това, в Тибетската медицина лукът и чесънът са особено важни съставки за успокояване и подсилване на функцията на белите дробове.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Какво представлява терминът “чакра”?

Чакри: Колела на психическата енергия

Чакра е санскритската дума, която означава „колело“. Известен още като khor-lo на тибетски, терминът се отнася до енергийните центрове в тялото, които са били използвани от векове от тантрическите йоги за постигане на просветление.

Съвременната наука е установила, че тези енергийни центрове съответстват на нервните ганглии (възли) в тялото и всеки от тях е разположен близо до система от възли, която произвежда хормони, определящи състоянието на метаболизма, съня, възпроизводството, имунитета и психичното здраве. Носителят на Нобелова награда доктор Алексис Карел нарича жлезистата система „колелото на живота“, което поддържа всички клетъчни функции в човешкото тяло.
... See MoreSee Less

View on Facebook