В цяла Азия се поддържа схващането, че най-добрия доктор е този, който може да лекува пациентите си, използвайки само силата на храната. Днес всички лечебни системи се обединяват около важността на правилното хранене за здравето на човека. Системите са различни, но целта е една – да се поддържа балансът в тялото ни чрез храната, така че, да не създаваме условия за развитие на болести.

Тибетската медицина винаги е отдавала първостепенно значение на диетата за опазване здравето на човека. Вярва се, че храната е една от четирите причини за болестите и затова има ключова роля в превенцията, както и като мощно лечебно средство, разбира се, когато е чиста и незамърсена.

Теорията за 5-те елемента и 3-те отрови

Всички живи същества са съставени от 5 елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя, поради която всяка една храна и напитка, помага на тялото да се развива, като му доставя градивния материал.

Тези пет елемента се проявяват под формата на три конституции – Вятър (елемент Вятър), Жлъчка (елемент Огън) и Слуз (елементи Вода и Земя). В Аюрведа конституциите се наричат доши (Вата, Пита, Кафа).

Тези три конституции са подхранвани и се дисбалансират от 3 основни емоции или 3 отрови – чувството на прекалена привързаност или желанието усилват Вятъра, гневът усилва Жлъчката, а незнанието усилва Слузта.

Във всяко живо същество тези три начала са представени в уникална комбинация. Всеки човек се ражда с определена или рождена конституция. С течение на времето, в резултат от начина на живот, може да възникне дисбаланс в организма, който се проявява като излишък или недостиг на определена енергия.

Всяка една конституция си има определени характеристики, които определят външния вид, характера и предразположението към определени болести. Това обяснява защо спазването на определен тип диета не дава 100% резултат при всички хора.

Ето защо докторите по Тибетска медицина препоръчват следването на диета, която най-добре пасва на индивидуалната ни конституция, а в същото време диетата трябва да е съобразена и със сезона и мястото, на което пребиваваме.

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook