Всякакъв вид йога или гимнастика са полезни за тялото, стига да се практикуват правилно, умерено и регулярно.
В тибетската медицина съществуват редица оздравителни практики, в това число и физически, на основата на тибетската йога, наречена Цалунг.

Тибетската дума „ца” е превод на санскритския термин „нади”, който се свързва с енергийните канали в тялото. „Лунг” е тибетският еквивалент на „прана” или жизнената енергия, която в тибетската медицина се нарича също „вятър”, като една от трите конституции в тялото, известни също като трите изначални енергии (вятър – тиб. лунг, жлъчка – тиб. типа и слуз – тиб. бекен).
Упражненията в тибетската йога Цалунг се изпълняват със задържане на жизнените енергии и дъха, известно като кумбхака на санскрит или бумчен на тибетски. Изключително важно е да се изучават от квалифициран учител и да се изпълняват спрямо зададените инструкции.

Част от упражненията могат да се изпълняват сутрин рано, а други през останалата част на деня. Препоръчително е чисто и спокойно място и благоприятен режим на хранене. Определени елементи от тибетската йога могат да се използват с лечебна цел за конкретни проблеми. Това могат да бъдат например упражнения за укрепване на сърдечно-съдовата система, възстановяване на бъбреците, стомашно-чревния тракт, щитовидната жлеза или поддържане на баланса на енергията в тялото. Освен лечебния ефект на Цалунг върху физическото тяло, практиката има силата да пречиства каналите, в които се смята, че преминава „кармичния вятър” или енергията от натрупаната карма по време на съществуването ни. Това спомага за пречистване на негативните емоции и по този начин ускорява духовната реализация.

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook