Когато говорим за алтернативна медицина, като че ли си представяме, че това е по-скоро псевдонаука или някаква форма на шаманизъм. Но когато се запознаем по-отблизо осъзнаваме, че обучението е много сериозно и продължава с години.
Всички доктори по тибетска медицина се обучават в Men-Tsee-Khang (буквално преведено е къща на медицината и астрологията) или Институт по Тибетска медицина и астрология. Основният институт се намира в Дарамсала, където е и резиденцията на Далай Лама, но има клонове и в Ню Делхи, и Ладак. Обучението продължава 6 години.

Съществуват четири основни медицински текста, които студентите по тибетска медицина трябва да научат – наричат се четирите тантри. Първите две години те трябва да наизустят всички текстове от първа, втора и четвърта тантра. Третата тантра, която всъщност съдържа описанието и начините за лечение на всички болести, започва да се учи третата година, с помощта на атлас, който съдържа 78 илюстрации. Те нагледно представят физиологията, причините, диагностиката и лечението на болестите.

W020120823518230641732 d67ea0b4fb2f257d3541367f3a522d59

Наред с текстовете от третата тантра, студентите започват да изучават в детайли урино-диагностика и пулсова диагностика – две от най-важните форми за преглед, използвани от тибетските лекари. Следващите три години, студентите прекарват в клиника с опитен доктор, като изследват как всичко научено се прилага на практика.

В тибетската медицина, докторите и фитотерапевтите не са отделни хора. Докторът трябва да познава всички аспекти на медицината. Ето защо, особено лятно време, студентите придружават докторите в планините, за да изучават различните растения и билки, и техните качества. През зимата се учат как да приготвят лекарства. По този начин научават всички аспекти на медицината.
Преди около 50 години всяка област в страната е избирала по двама кандидати и ги е изпращала да се обучават в медицинския институт в Ласа, столицата на Тибет – единият да стане доктор, а другият астролог. Отделно от тях, са били избирани и по двама монаси от големите манастири, които също са били изпращани в медицинския колеж.

След завършването, студентите са се връщали по родните си места, за да практикуват. От монасите, единият е трябвало да остане в медицинския институт, за да практикува там или да се отдаде на научни изследвания, а другият се е връщал в манастира, който го е изпратил, за да практикува там.

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook