Д-р Токмай Палджор е доктор по тибетска медицина и я практикува повече от 25 години. Срещал се е с хора, които страдат от шум в ушите и на Запад, и в Индия. Осъзнава, че този проблем не е живото-застрашаващ, но със сигурност е доста неприятен и донякъде влошава качеството на живот на страдащия.

В тибетската медицина това смущение се обяснява с увеличаването на „вятъра (една от трите основни конституции)” в тялото, който се натрупва в главата или бъбреците. Вятърът се натрупва, когато човек не се храни здравословно и води неподходящ начин на живот. Това включва – дълго гладуване или постене, лишаване от сън, постоянни емоционални проблеми, продължително излагане на студ и студена храна, усилени физически упражнения на празен стомах, продължително кървене, прекалена консумация на свинско месо, силен чай или кафе.

В Тибетската медицина съществува лечение на този проблем. Лечението включва назначаване на препарати, терапия, препоръка за подходящ начин на хранене и поведение.

Независимо дали шумът в ушите се дължи на „вятър” в главата или бъбреците, можете да направите следното – към 50гр олио, добавете 1/6 чаена лъжичка индийско орехче на прах. Загрейте олиото, след което сложете по 2-3 капки във всяко ухо (като внимавате да не се изгорите!), за предпочитане е да се прави два пъти на ден – сутрин и вечер преди лягане. Най-добре е да ползвате сусамово олио, но бадемовото олио или зехтинът също ще свършат работа.

Хубаво е да избягвате колкото се може повече следното – сурови зеленчуци, салати, сладолед, свинско месо, наденици, салами, бяла захар, студени храни и напитки, силен черен чай и силно кафе.

Важно е да пазите тялото топло, особено в областта на кръста. Когато е ветровито или студено, е хубаво да носите топла шапка. Никога не се къпете със студена вода, избягвайте да плувате в прекалено студени водоеми.

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook