Д-р Токмай Палджор е доктор по тибетска медицина и я практикува повече от 25 години. Срещал се е с хора, които страдат от шум в ушите и на Запад, и в Индия. Осъзнава, че този проблем не е живото-застрашаващ, но със сигурност е доста неприятен и донякъде влошава качеството на живот на страдащия.

В тибетската медицина това смущение се обяснява с увеличаването на „вятъра (една от трите основни конституции)” в тялото, който се натрупва в главата или бъбреците. Вятърът се натрупва, когато човек не се храни здравословно и води неподходящ начин на живот. Това включва – дълго гладуване или постене, лишаване от сън, постоянни емоционални проблеми, продължително излагане на студ и студена храна, усилени физически упражнения на празен стомах, продължително кървене, прекалена консумация на свинско месо, силен чай или кафе.

В Тибетската медицина съществува лечение на този проблем. Лечението включва назначаване на препарати, терапия, препоръка за подходящ начин на хранене и поведение.

Независимо дали шумът в ушите се дължи на „вятър” в главата или бъбреците, можете да направите следното – към 50гр олио, добавете 1/6 чаена лъжичка индийско орехче на прах. Загрейте олиото, след което сложете по 2-3 капки във всяко ухо (като внимавате да не се изгорите!), за предпочитане е да се прави два пъти на ден – сутрин и вечер преди лягане. Най-добре е да ползвате сусамово олио, но бадемовото олио или зехтинът също ще свършат работа.

Хубаво е да избягвате колкото се може повече следното – сурови зеленчуци, салати, сладолед, свинско месо, наденици, салами, бяла захар, студени храни и напитки, силен черен чай и силно кафе.

Важно е да пазите тялото топло, особено в областта на кръста. Когато е ветровито или студено, е хубаво да носите топла шапка. Никога не се къпете със студена вода, избягвайте да плувате в прекалено студени водоеми.

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook