Как да се отървем от ПМС и да се чувстваме добре всеки ден, разказва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова.

Интервюто е взето от Олга Мурадова за http://www.psychologies.ru/wellbeing/food/jenskoe-zdorove-sovetyi-tibetskogo-vracha/

10665157_10152674898132141_4448688986671705972_nХаресва ли ни или не, но женският организъм не е предназначен за съвременния натоварен начин на живот. Той се е формирал тогава, когато ние жените сме водили много по-умерен начин на живот и сме раждали повече отколкото сега. Очевидно нашето тяло не успява да следва промените на обществото, което води до душевен и физически дисбаланс. Особено остро това се усеща преди и по време на менструация, тъй като през този период организмът отслабва.

«Постарайте се поне два дни преди началото на месечния цикъл и през двата първи дни да сте максимално спокойни: да не се вълнувате и да не водите прекалено активен начин на живот – казва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова – важно е процеса на изчистване на организма да протече качествено, в противен случай е възможно образуването на кисти, миоми и други новообразувания”.
Съгласно тибетската традиция нашият свят, в това число и самите ние, се състои от три вида енергии: Вятър (Лунг), Жлъчка (Трипа) и Слуз (Бадкан). По принцип във всеки човек преобладава една от тези енергии. Жените от различните типове понасят по различен начин месечния цикъл и се нуждаят от различни балансиращи «лекарства».

Жена тип Вятър (Лунг)
Характерни прояви на ПМС: неспокоен сън, разсеяност, прекомерен апетит, запек, спастични болки.
Решение. Няколко дни преди началото и по време на менструацията добавяйте в менюто си колкото може повече загряващи подправки: индийско орехче, кардамон, кимион. Особено важно е да ги приемате сутрен от 8 часа до обяд и вечерта от 19 до 22.00. Опитайте да си направите тибетски чай с подправки: варите в мляко няколко минути кардамон, канела и джинджифил.
Гответе със сусамово или пречистено краве масло (гхи). Към всяко от тях може да се добави смляно индийско орехче и да се втрива в определени точки на тялото, носещи поетичното название «Врати на вятъра». Това са центъра на дланите, центъра на стъпалата, върха на главата и вдлъбнатината между гърдите. Масажът се прави сутрин след събуждане или непосредствено преди сън. Ефектът е бърз: сънят се регулира, настроението се подобрява. Съчетайте масажът с йога и дихателни практики.

Жена тип Жлъчка (Трипа)
Характерни прояви на ПМС: силно вълнение, раздразнителност, агресивност, силни болки, киселини, диария, поява на пъпки.
Решение. Няколко дни преди началото и по време на менструацията, включете в менюто си прохладни продукти: млечно-кисели продукти със средна масленост, салати от пресни плодове и зеленчуци, оризова каша. Най-добре е тези продукти да се употребяват от обяд до 16 часа.
Пийте чай от горчиви билки – глухарче, пелин и вратига. Съгласно тибетската медицина, горчивият вкус има охлаждащо действие. Със същата цел е добре да приемате зелен чай, както и някои подправки, като куркума, кориандър и шафран.
Намалете количеството мазнини, които приемате и за известно време се откажете от чесъна, лука, пипера, патладжани и домати. Консумирайте повече кореноплодни, като моркови, цвекло, целина… Полезни са топли вани с морска сол и всякакви не прекалено горещи, водни процедури. Обривите на лицето се премахват ефективно със сок от алое.

Жена тип Слуз (Бадкан)
Характерни прояви на ПМС: оточност, лош апетит, подуване на стомаха, лошо настроение (тъга и самота). Като правило отсъства болка.
Решение. Няколко дни преди и по време на менструацията включете в менюто сгряващи продукти с минимално количество масло. Например каша и задушени зеленчуци. За няколко дни се откажете от млечно-киселите продукти, мазни храни, консервирани, пушени, солени и печени изделия (сладкиши). Ще почувствате лекота и прилив на сили.
От подправките особено подходящ е пипера, който подобрява храносмилането, както и карамфил, който спомага за прочистването на лимфната система и съдовете. За премахването на отоците се използва зелен кардамон, който стимулира работата на бъбреците (но не повече от 5 зрънца дневно, защото притежава разхлабващо действие).
Пийте чай от джинджифил, мед и лимон. За целта ситно нарязан корен от джинджифил се вари 10 минути, а след това се добавят останалите съставки. Правете загряващи компреси в областта на опашната кост с топли, морски камъни или възглавница, пълна с морска сол.

Два универсални продукта
Чай от Облепиха:
Залейте замразените или свежи плодове с вряла вода, добавете мед и подходящите за вас подправки.
Аспержи (в традиционната медицина се използва вида asparagus racemosus – шатавари):
Полезни са във всякакъв вид, помагайки при възпаления, миоми и безплодие. Ускоряват процеса на възстановяване при раждане и увеличават млякото при кърмачките.

 

Д-р ЮЛИЯ ЮСИПОВА, лекар класическа медицина, д.м.н., специалист по Тибетска медицина и аюрведа, тибетска пулсова диагностика, уринодиагностика, фитотерапия, ректор на Международен институт за традиционна медицина, ръководител на Център по тибетска медицина „Менла“, Москва, Русия.

Дървото на здравето и болестите (продължение от вчерашния пост)

Вторият ствол е стволът на болестите. Представя тялото в състояние на дисбаланс, причините за настъпването и последствията от болестите. Стволът има 9 клона:

1. Основни причини за болестите са емоциите, които са сведени до три:
- желанието, което води до активно движение на ума и дисбаланс на Вата;
- гневът увеличава Пита и съответно горещината в тялото;
- невежеството води до вялост и леност на ума, и Кафа дисбаланс;

2. Вторични причини:
- сезони - студените и влажни месеци дисбалансират Кафа, горещите - Пита и донякъде Вата, ветровитите - Вата;
- сетивни органи - всяко неизползване, свръхизпилзване или погрешно използване на сетивата, води до дисбаланс;
- хранене - според конституцията на човека;
- начин на живот - Ватата се успокоява от спокойната атмосфера, наситена с приятни аромати, музика, гледки, храна. Питата се успокоява от хладни, проветриви места - най-добре край морето. Кафата обича сухи и топли места.

3. Входове за болестите - болестите навлизат през кожата, “развиват” се в мускулите, движат се през каналите, прилепват към костите и накрая навлизат в кухите и плътни органи.

4. Местоположение на трите енергии:
- Кафа населява горната част на тялото (главата); тя е тежка, спуска се надолу и се проявява в долната част на тялото.
- Пита населява средната част на тялото, тя е лека и се проявява в горната част;
- Вата населява долната част на тялото, но тази енергия е лека и всепроникваща, така че се проявява в цялото тяло.

5. Пътища на разпространение на болестите:
Болести на Вата - кости, уши, кожа, сърце, дебело черво, нервна система.
Болести на Пита - кръв, очи, черен дроб, жлъчка, тънки черва.
Болести на Кафа - стомах, бели дробове, далак, бъбреци, пикочен мехур, нос, език.

6. Време на възникване:
- възраст - при децата преобладава Кафа, при възрастните - Пита, а при старите хора - Вата.

7. Този клон описва възможните варианти за летален край, като дълъг живот, нормална сила на седемте съставляващи тела, но натрупаните заслуги (карма) приключват, поражение на жизненоважни центрове (от тежки травми) и др.

8. Неблагоприятни ефекти - прекаленто натрупване на една енергия при продължителното лечение на друга.

9. В крайна сметка всички болести се свеждат до два вида - със студена или гореща природа.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Дървото на здравето и болестите

Състои се от два ствола.

Първият е ствола на здравето. Изобразява тялото в баланс и илюстрира факторите, които са важни за поддържането на здравето. Показва важността на баланса между трите жизнени начала - Вата, Пита и Кафа, заедно с баланса между седемте съставляващи тела (кожа, мускули, мастна тъкан, кръв, кости, костен мозък и репродуктивната течност), и трите екскреции (пот, урина, екскременти).

Физическото тяло символично е представено като дърво, което расте силно и здраво, когато е подхранвано с качествена вода, слънце и плодородна почва. Тогава стволът е стабилен, клоните и листата избуяват.

Дългият живот и доброто здраве са представени от два цвята, а трите вкусни плода изобразяват духовното израстване, благоденствието и щастието - узрели в резултат на финия баланс между тяло, енергия и ум.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Червеното цвекло

Като малка не "понасях" вкуса на червеното цвекло и трябваше да стана на 30, за да открия ползите от консумацията му.
Част е от любимото ми смути с червено цвекло, ябълка, морков и джиндижифил, обичам го под формата на крем-супа, а и само запечено със зехтин и риган. Може да се консумира и сурово настъргано на салата с моркови например.
Листата на червеното цвекло също са ядивни и съдържат полезни съставки като фосфор и цинк, витамин К, витамин С и др. Могат да се добавят към салати, супи и др.

С право червеното цвекло е в списъка на супер храните.

Редица изследвания върху ползите му показват, че червеното цвекло:

🥗 намалява кръвното налягане
🥗 подобрява физическата издръжливост и мускулна сила
🥗 подобрява мозъчното кръвоснабдяване и предпазва или намалява риска от развитие на деменция
🥗 спомага за поддържането на здравословно тегло
🥗 има превантивно действие срещу развитието на рак
🥗 добър източник на минерали - желязо, магнезий, манган, цинк, селен и др.
🥗 подпомага работата на черния дроб
🥗 намалява високите нива на холестерол

Източник: https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/beet-juice-for-ed

В Тибетската медицина червеното цвекло също е на почит.

Начин на ползване: основно под формата на салата и печено;

Вкус и природа: сладък; охлаждаща;

Потенция: Увеличава кръвта, успокоява треската, болести свързани с Пита (твърде много горещина в тялото), отравяне, разстройство, проблеми с кожата като пъпки например. Добро средство при язва или повръщане на кръв.

Противопоказания: не се препоръчва при слаба храносмилателна топлина, стомашни проблеми и разстройство предизвикани от студени болести.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Традиционен тибетски център Monchara

Традиционен тибетски център Monchara ... See MoreSee Less

View on Facebook

Броколи

Принадлежи към вида Brassica oleracea. Близък родственик на зелето, брюкселското зеле, кейла и карфиола.
Броколи е естествен източник на витамини, антиоксиданти, минерали и фибри.
Научно доказани са редица здравословни ползи от консумацията на броколи:

🥦 Източник на минерали, витамини, фибри и биологично активни вещества, като Витамин А, С, К, В9, фосфор, селен и др.
🥦 Богат на антиоксиданти.
🥦 Намалява възпалението в тъканите.
🥦 Има протективно действие срещу някои видове рак.
🥦 Подпомага контрола върху кръвната захар.
🥦 Подобрява храносмилането и подобрява запека.
🥦 Подпомага функцията на мозъка и забавя стареенето.
🥦 Засилва имунната система, тъй като е богат източник на Витамин С.

🥦 Източник:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli#TOC_TITLE_HDR_12

Какво казва тибетската медицина за Броколи:

Начин на консумация: След почистване, може да се задуши на пара самостоятелно или с други зеленчуци, а може да се консумира и в суров вид като салата. Може да се приготви под формата на супа или пюре.

Вкус и природа: Сладък до солен, леко охлаждащ.

Потенция:

🥦 Увеличава кръвта и телесните тъкани.
🥦 Съдържа разреждащ кръвта агент.
🥦 Лекува възпаление.
🥦 Убива паразити.
🥦 Увеличава храносмилателната топлина.
🥦 Действа профилактично срещу диабет и рак.

Контраиндикации: Не е подходящ за хора, страдащи от заболявания свързани с разстройство на Кафа и студени болести.
... See MoreSee Less

View on Facebook