Как да се отървем от ПМС и да се чувстваме добре всеки ден, разказва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова.

Интервюто е взето от Олга Мурадова за http://www.psychologies.ru/wellbeing/food/jenskoe-zdorove-sovetyi-tibetskogo-vracha/

10665157_10152674898132141_4448688986671705972_nХаресва ли ни или не, но женският организъм не е предназначен за съвременния натоварен начин на живот. Той се е формирал тогава, когато ние жените сме водили много по-умерен начин на живот и сме раждали повече отколкото сега. Очевидно нашето тяло не успява да следва промените на обществото, което води до душевен и физически дисбаланс. Особено остро това се усеща преди и по време на менструация, тъй като през този период организмът отслабва.

«Постарайте се поне два дни преди началото на месечния цикъл и през двата първи дни да сте максимално спокойни: да не се вълнувате и да не водите прекалено активен начин на живот – казва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова – важно е процеса на изчистване на организма да протече качествено, в противен случай е възможно образуването на кисти, миоми и други новообразувания”.
Съгласно тибетската традиция нашият свят, в това число и самите ние, се състои от три вида енергии: Вятър (Лунг), Жлъчка (Трипа) и Слуз (Бадкан). По принцип във всеки човек преобладава една от тези енергии. Жените от различните типове понасят по различен начин месечния цикъл и се нуждаят от различни балансиращи «лекарства».

Жена тип Вятър (Лунг)
Характерни прояви на ПМС: неспокоен сън, разсеяност, прекомерен апетит, запек, спастични болки.
Решение. Няколко дни преди началото и по време на менструацията добавяйте в менюто си колкото може повече загряващи подправки: индийско орехче, кардамон, кимион. Особено важно е да ги приемате сутрен от 8 часа до обяд и вечерта от 19 до 22.00. Опитайте да си направите тибетски чай с подправки: варите в мляко няколко минути кардамон, канела и джинджифил.
Гответе със сусамово или пречистено краве масло (гхи). Към всяко от тях може да се добави смляно индийско орехче и да се втрива в определени точки на тялото, носещи поетичното название «Врати на вятъра». Това са центъра на дланите, центъра на стъпалата, върха на главата и вдлъбнатината между гърдите. Масажът се прави сутрин след събуждане или непосредствено преди сън. Ефектът е бърз: сънят се регулира, настроението се подобрява. Съчетайте масажът с йога и дихателни практики.

Жена тип Жлъчка (Трипа)
Характерни прояви на ПМС: силно вълнение, раздразнителност, агресивност, силни болки, киселини, диария, поява на пъпки.
Решение. Няколко дни преди началото и по време на менструацията, включете в менюто си прохладни продукти: млечно-кисели продукти със средна масленост, салати от пресни плодове и зеленчуци, оризова каша. Най-добре е тези продукти да се употребяват от обяд до 16 часа.
Пийте чай от горчиви билки – глухарче, пелин и вратига. Съгласно тибетската медицина, горчивият вкус има охлаждащо действие. Със същата цел е добре да приемате зелен чай, както и някои подправки, като куркума, кориандър и шафран.
Намалете количеството мазнини, които приемате и за известно време се откажете от чесъна, лука, пипера, патладжани и домати. Консумирайте повече кореноплодни, като моркови, цвекло, целина… Полезни са топли вани с морска сол и всякакви не прекалено горещи, водни процедури. Обривите на лицето се премахват ефективно със сок от алое.

Жена тип Слуз (Бадкан)
Характерни прояви на ПМС: оточност, лош апетит, подуване на стомаха, лошо настроение (тъга и самота). Като правило отсъства болка.
Решение. Няколко дни преди и по време на менструацията включете в менюто сгряващи продукти с минимално количество масло. Например каша и задушени зеленчуци. За няколко дни се откажете от млечно-киселите продукти, мазни храни, консервирани, пушени, солени и печени изделия (сладкиши). Ще почувствате лекота и прилив на сили.
От подправките особено подходящ е пипера, който подобрява храносмилането, както и карамфил, който спомага за прочистването на лимфната система и съдовете. За премахването на отоците се използва зелен кардамон, който стимулира работата на бъбреците (но не повече от 5 зрънца дневно, защото притежава разхлабващо действие).
Пийте чай от джинджифил, мед и лимон. За целта ситно нарязан корен от джинджифил се вари 10 минути, а след това се добавят останалите съставки. Правете загряващи компреси в областта на опашната кост с топли, морски камъни или възглавница, пълна с морска сол.

Два универсални продукта
Чай от Облепиха:
Залейте замразените или свежи плодове с вряла вода, добавете мед и подходящите за вас подправки.
Аспержи (в традиционната медицина се използва вида asparagus racemosus – шатавари):
Полезни са във всякакъв вид, помагайки при възпаления, миоми и безплодие. Ускоряват процеса на възстановяване при раждане и увеличават млякото при кърмачките.

 

Д-р ЮЛИЯ ЮСИПОВА, лекар класическа медицина, д.м.н., специалист по Тибетска медицина и аюрведа, тибетска пулсова диагностика, уринодиагностика, фитотерапия, ректор на Международен институт за традиционна медицина, ръководител на Център по тибетска медицина „Менла“, Москва, Русия.

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook