Как да се отървем от ПМС и да се чувстваме добре всеки ден, разказва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова.

Интервюто е взето от Олга Мурадова за http://www.psychologies.ru/wellbeing/food/jenskoe-zdorove-sovetyi-tibetskogo-vracha/

10665157_10152674898132141_4448688986671705972_nХаресва ли ни или не, но женският организъм не е предназначен за съвременния натоварен начин на живот. Той се е формирал тогава, когато ние жените сме водили много по-умерен начин на живот и сме раждали повече отколкото сега. Очевидно нашето тяло не успява да следва промените на обществото, което води до душевен и физически дисбаланс. Особено остро това се усеща преди и по време на менструация, тъй като през този период организмът отслабва.

«Постарайте се поне два дни преди началото на месечния цикъл и през двата първи дни да сте максимално спокойни: да не се вълнувате и да не водите прекалено активен начин на живот – казва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова – важно е процеса на изчистване на организма да протече качествено, в противен случай е възможно образуването на кисти, миоми и други новообразувания”.
Съгласно тибетската традиция нашият свят, в това число и самите ние, се състои от три вида енергии: Вятър (Лунг), Жлъчка (Трипа) и Слуз (Бадкан). По принцип във всеки човек преобладава една от тези енергии. Жените от различните типове понасят по различен начин месечния цикъл и се нуждаят от различни балансиращи «лекарства».

Жена тип Вятър (Лунг)
Характерни прояви на ПМС: неспокоен сън, разсеяност, прекомерен апетит, запек, спастични болки.
Решение. Няколко дни преди началото и по време на менструацията добавяйте в менюто си колкото може повече загряващи подправки: индийско орехче, кардамон, кимион. Особено важно е да ги приемате сутрен от 8 часа до обяд и вечерта от 19 до 22.00. Опитайте да си направите тибетски чай с подправки: варите в мляко няколко минути кардамон, канела и джинджифил.
Гответе със сусамово или пречистено краве масло (гхи). Към всяко от тях може да се добави смляно индийско орехче и да се втрива в определени точки на тялото, носещи поетичното название «Врати на вятъра». Това са центъра на дланите, центъра на стъпалата, върха на главата и вдлъбнатината между гърдите. Масажът се прави сутрин след събуждане или непосредствено преди сън. Ефектът е бърз: сънят се регулира, настроението се подобрява. Съчетайте масажът с йога и дихателни практики.

Жена тип Жлъчка (Трипа)
Характерни прояви на ПМС: силно вълнение, раздразнителност, агресивност, силни болки, киселини, диария, поява на пъпки.
Решение. Няколко дни преди началото и по време на менструацията, включете в менюто си прохладни продукти: млечно-кисели продукти със средна масленост, салати от пресни плодове и зеленчуци, оризова каша. Най-добре е тези продукти да се употребяват от обяд до 16 часа.
Пийте чай от горчиви билки – глухарче, пелин и вратига. Съгласно тибетската медицина, горчивият вкус има охлаждащо действие. Със същата цел е добре да приемате зелен чай, както и някои подправки, като куркума, кориандър и шафран.
Намалете количеството мазнини, които приемате и за известно време се откажете от чесъна, лука, пипера, патладжани и домати. Консумирайте повече кореноплодни, като моркови, цвекло, целина… Полезни са топли вани с морска сол и всякакви не прекалено горещи, водни процедури. Обривите на лицето се премахват ефективно със сок от алое.

Жена тип Слуз (Бадкан)
Характерни прояви на ПМС: оточност, лош апетит, подуване на стомаха, лошо настроение (тъга и самота). Като правило отсъства болка.
Решение. Няколко дни преди и по време на менструацията включете в менюто сгряващи продукти с минимално количество масло. Например каша и задушени зеленчуци. За няколко дни се откажете от млечно-киселите продукти, мазни храни, консервирани, пушени, солени и печени изделия (сладкиши). Ще почувствате лекота и прилив на сили.
От подправките особено подходящ е пипера, който подобрява храносмилането, както и карамфил, който спомага за прочистването на лимфната система и съдовете. За премахването на отоците се използва зелен кардамон, който стимулира работата на бъбреците (но не повече от 5 зрънца дневно, защото притежава разхлабващо действие).
Пийте чай от джинджифил, мед и лимон. За целта ситно нарязан корен от джинджифил се вари 10 минути, а след това се добавят останалите съставки. Правете загряващи компреси в областта на опашната кост с топли, морски камъни или възглавница, пълна с морска сол.

Два универсални продукта
Чай от Облепиха:
Залейте замразените или свежи плодове с вряла вода, добавете мед и подходящите за вас подправки.
Аспержи (в традиционната медицина се използва вида asparagus racemosus – шатавари):
Полезни са във всякакъв вид, помагайки при възпаления, миоми и безплодие. Ускоряват процеса на възстановяване при раждане и увеличават млякото при кърмачките.

 

Д-р ЮЛИЯ ЮСИПОВА, лекар класическа медицина, д.м.н., специалист по Тибетска медицина и аюрведа, тибетска пулсова диагностика, уринодиагностика, фитотерапия, ректор на Международен институт за традиционна медицина, ръководител на Център по тибетска медицина „Менла“, Москва, Русия.

Припомняме защо чаят Масала е не просто ароматна напитка, а същинска традиция в индийския бит и култура.

От най-бедни, до най-богати - всички пият масала. Самото значение на думата "масала" означава смес от подправки. В класическата рецепта това са канела, карамфил, кардамон, индийско орехче, джинджифил, черен чай и мляко. Традиционно, чаят се подслажда със захар. В Индия има почти толкова различни рецепти за масала, колкото и диалекти.

За приготовление на чая могат да се използват сухи съставки или подправките да се счукат в хаванче.
Загрява се вода в тенджера и се добавят подправките (канела, кардамон, джинджифил и индийско орехче), след което се поставя капака и след като заври, се оставя за 4-5 минути. Тенджерата се сваля от огъня, за да се добави черният чай. След като сме запарили сместа за още няколко минути, изцеждаме чаят и връщаме тенджерата на котлона, като добавяме млякото и захарта за още 2-3 минути.

В зависимост от това за колко хора се приготвя чаят, от това ще зависи и количеството вода.
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.

В Тибетската медицина билките са лечебни формули, които са наситени със свойства и се изписват както за превенция, така и за лечение на различни състояния. Днес ще разгледаме билковата формула, която се дава при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

“Един по-лесен начин да разберете Тибетската медицина е да я погледнете като средство за комуникиране с болестта, а не като средство за борба с нея. Тя сключва мир с болестта. Болестта е налице и тибетските доктори я уважават. Разбират я. След като я разберат, те дават правилните билки за нея, такива, които слагат всичко в ред. Нашите органи, които са болни, системите, които са болни, не са наши врагове. Просто тялото ни не е в хармония със себе си, това е всичко. И поради тази причина ние се разболяваме. Целта на билките е да общуват уважително с тялото и да направят правилното нещо, така че да върнат баланса."

Дванадесетият Тай Ситупа

Тибетският специалист д-р Сонам Дордже дава консултации в традиционен тибетски център Мончара. Запишете час за консултация и диагностика на телефон: 088 895 3929.
... See MoreSee Less

View on Facebook