Как да се отървем от ПМС и да се чувстваме добре всеки ден, разказва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова.

Интервюто е взето от Олга Мурадова за http://www.psychologies.ru/wellbeing/food/jenskoe-zdorove-sovetyi-tibetskogo-vracha/

10665157_10152674898132141_4448688986671705972_nХаресва ли ни или не, но женският организъм не е предназначен за съвременния натоварен начин на живот. Той се е формирал тогава, когато ние жените сме водили много по-умерен начин на живот и сме раждали повече отколкото сега. Очевидно нашето тяло не успява да следва промените на обществото, което води до душевен и физически дисбаланс. Особено остро това се усеща преди и по време на менструация, тъй като през този период организмът отслабва.

«Постарайте се поне два дни преди началото на месечния цикъл и през двата първи дни да сте максимално спокойни: да не се вълнувате и да не водите прекалено активен начин на живот – казва докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова – важно е процеса на изчистване на организма да протече качествено, в противен случай е възможно образуването на кисти, миоми и други новообразувания”.
Съгласно тибетската традиция нашият свят, в това число и самите ние, се състои от три вида енергии: Вятър (Лунг), Жлъчка (Трипа) и Слуз (Бадкан). По принцип във всеки човек преобладава една от тези енергии. Жените от различните типове понасят по различен начин месечния цикъл и се нуждаят от различни балансиращи «лекарства».

Жена тип Вятър (Лунг)
Характерни прояви на ПМС: неспокоен сън, разсеяност, прекомерен апетит, запек, спастични болки.
Решение. Няколко дни преди началото и по време на менструацията добавяйте в менюто си колкото може повече загряващи подправки: индийско орехче, кардамон, кимион. Особено важно е да ги приемате сутрен от 8 часа до обяд и вечерта от 19 до 22.00. Опитайте да си направите тибетски чай с подправки: варите в мляко няколко минути кардамон, канела и джинджифил.
Гответе със сусамово или пречистено краве масло (гхи). Към всяко от тях може да се добави смляно индийско орехче и да се втрива в определени точки на тялото, носещи поетичното название «Врати на вятъра». Това са центъра на дланите, центъра на стъпалата, върха на главата и вдлъбнатината между гърдите. Масажът се прави сутрин след събуждане или непосредствено преди сън. Ефектът е бърз: сънят се регулира, настроението се подобрява. Съчетайте масажът с йога и дихателни практики.

Жена тип Жлъчка (Трипа)
Характерни прояви на ПМС: силно вълнение, раздразнителност, агресивност, силни болки, киселини, диария, поява на пъпки.
Решение. Няколко дни преди началото и по време на менструацията, включете в менюто си прохладни продукти: млечно-кисели продукти със средна масленост, салати от пресни плодове и зеленчуци, оризова каша. Най-добре е тези продукти да се употребяват от обяд до 16 часа.
Пийте чай от горчиви билки – глухарче, пелин и вратига. Съгласно тибетската медицина, горчивият вкус има охлаждащо действие. Със същата цел е добре да приемате зелен чай, както и някои подправки, като куркума, кориандър и шафран.
Намалете количеството мазнини, които приемате и за известно време се откажете от чесъна, лука, пипера, патладжани и домати. Консумирайте повече кореноплодни, като моркови, цвекло, целина… Полезни са топли вани с морска сол и всякакви не прекалено горещи, водни процедури. Обривите на лицето се премахват ефективно със сок от алое.

Жена тип Слуз (Бадкан)
Характерни прояви на ПМС: оточност, лош апетит, подуване на стомаха, лошо настроение (тъга и самота). Като правило отсъства болка.
Решение. Няколко дни преди и по време на менструацията включете в менюто сгряващи продукти с минимално количество масло. Например каша и задушени зеленчуци. За няколко дни се откажете от млечно-киселите продукти, мазни храни, консервирани, пушени, солени и печени изделия (сладкиши). Ще почувствате лекота и прилив на сили.
От подправките особено подходящ е пипера, който подобрява храносмилането, както и карамфил, който спомага за прочистването на лимфната система и съдовете. За премахването на отоците се използва зелен кардамон, който стимулира работата на бъбреците (но не повече от 5 зрънца дневно, защото притежава разхлабващо действие).
Пийте чай от джинджифил, мед и лимон. За целта ситно нарязан корен от джинджифил се вари 10 минути, а след това се добавят останалите съставки. Правете загряващи компреси в областта на опашната кост с топли, морски камъни или възглавница, пълна с морска сол.

Два универсални продукта
Чай от Облепиха:
Залейте замразените или свежи плодове с вряла вода, добавете мед и подходящите за вас подправки.
Аспержи (в традиционната медицина се използва вида asparagus racemosus – шатавари):
Полезни са във всякакъв вид, помагайки при възпаления, миоми и безплодие. Ускоряват процеса на възстановяване при раждане и увеличават млякото при кърмачките.

 

Д-р ЮЛИЯ ЮСИПОВА, лекар класическа медицина, д.м.н., специалист по Тибетска медицина и аюрведа, тибетска пулсова диагностика, уринодиагностика, фитотерапия, ректор на Международен институт за традиционна медицина, ръководител на Център по тибетска медицина „Менла“, Москва, Русия.

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook