В тибетската медицина централната и периферната нервни системи се отнасят към конституцията Вятър. В трактата „Чжуд-Ши” е описано, че конституцията Вятър „управлява цялото тяло” и се явява „поддържащ живота”. От гледна точка на анатомията, нервната система включва в себе си главен, гръбначен мозък и вегетативна нервна система (в тибетската медицинска система нервите се наричат „бели канали”). Причината за болестите на Вятъра се явяват емоционалната нестабилност и невъзможността да контролираме страстите си.

Такъв човек, не може да регулира начина си на живот и храната си. Не може да управлява своята психика, което води до възбуждане на ума, а това от своя страна може да доведе до депресия, тревога, безпокойство, раздразнителност, хаотични мисли и печал. Ако човек в това състояние не е способен да се справи със себе си, това води до влошаване на състоянието и тежки заболявания.

Когато човек не може да управлява своите страсти и деструктивни емоции, то това привежда нервната система във възбудимо състояние. Страстите могат да са – страст към забогатяване, любовни страсти, страст към кариера, социално положение, привързване към вещи и т.н. Всички те водят към емоционално разстройство, безсъние и бързо изтощение – увеличение на горещината в тялото. Когато не успеем да обуздаем страстите си на време, тогава състоянието от горещо преминава в студено. Тогава се стига до общо отпадане на организма – както физически, така и душевно, дълбока тъга, униние и апатия.

В тибетската медицина конституцията Вятър обладава стихията на въздуха, който има хладна или неутрална природа. Разстройството на Вятъра (нервната система) може да предизвика разстройство на другите две конституции – Слуз и Жлъчка, като доведе до заболявания както със „студена”, така и с „гореща” природа.
Факторите, които водят до развитие на болести на Вятъра могат да бъдат: глад, прекомерен физически труд, недоспиване, разговори на скръбни теми, голяма тъга, тежки мисли, раздразнителност, престой дълго време на дъжд и вятър, прекомерна употреба на храни и напитки с горчив вкус и др.

Когато възникне дисбаланс на конституцията Вятър се развиват болести като остеохондроза на гръбначния стълб, парези и неврити на лицевите нерви, нервни тикове на меките лицеви мускули, чувство за стягане и тежест в раменния пояс, конвулсии, заекване, бодежи в ръцете и краката, депресия, невралгии, синдром на хроничната умора, нервни и психически разстройства.

Такива заболявания, като неврит, пареза на лицевия нерв, невралгия, могат да настъпят в резултат на преохлаждане. Например, ако човек стои дълго време под дъжда или дълго време е подложен на силен вятър, особено когато това е съчетано с емоционална възбуда.

Остеохондроза, радикулит и възпаление на гръбначния стълб.

Хроничната остеохондроза може да се превърне в радикулит или възпаление на коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. Радикулитът може да възникне в резултат на стрес и предизвиканите от това мускулни спазми, при тежко физическо натоварване или под въздействието на външно охлаждане. Болестта се характеризира със силни болки и принудително ограничаване на движенията. В зависимост от локализацията си, съществуват лумбо-сакрален (поясно-кръстцов) радикулит/плексит, торакален (гръден) радикулит, цервикален (шиен) радикулит и брахиален (раменен) плексит. Поясно-кръстцовият радикулит е свързан с възпаление на седалищния нерв и се характеризира със силна болка, който лишава болния от сън и ограничава движенията му.

Обострянето на остеохондрозата на гръдния и шиен отдели на гръбначния стълб се характеризира със спазъм на сухожилията на дланите и палците на ръцете, затруднено сгъване на ръцете, намаляване на чувствителността в ръцете, болки в ставите. С годините тялото се изкривява напред или назад и се развива старческо прегърбване.

Доколкото нервната система управлява всички процеси в организма, дисбаланса на Вятъра може да доведе и до болести, свързани с другите органи и системи: исхемична болест на сърцето, атеросклероза, инсулт, инфаркт, артроза и полиартрит, захарен диабет, заболявания на черния дроб, бъбреците, болест на стомашно-чревния тракт, сухожилия, стави, дихателния път, кожни болести, болести на пикочо-половата система и др.

За лечението на заболяванията, които възникват в резултат на дисбаланс на Вятъра е необходимо първо да се изяснят причините за разстройството, да се успокои съзнанието, да се регулира начина на живот. Диетата трябва да съдържа питателна и сочна храна, в която преобладава сладкия, соления и киселия вкус. Например – сварени плодове със загряващи подправки – канела, кардамон, карамфил и др., агнешки или телешки бульон, джинджифилов чай и др.

Болните трябва да общуват с приятни хора, да гледат комедии, да четат весели разкази. Човек е длъжен да се научи да бъде добър към останалите и да съумява да прощава обидите.

Назначават се фитопрепарати, които успокояват нервната система и загряват организма. Особено значение при лечението на болестите на Вятъра играят правилното хранене и начина на живот. Обезателно трябва да се съблюдават режим на почивка и достатъчно количество сън. Да се живее в топло помещение и да се избягва студ и вятър.

Дървото на здравето и болестите (продължение от вчерашния пост)

Вторият ствол е стволът на болестите. Представя тялото в състояние на дисбаланс, причините за настъпването и последствията от болестите. Стволът има 9 клона:

1. Основни причини за болестите са емоциите, които са сведени до три:
- желанието, което води до активно движение на ума и дисбаланс на Вата;
- гневът увеличава Пита и съответно горещината в тялото;
- невежеството води до вялост и леност на ума, и Кафа дисбаланс;

2. Вторични причини:
- сезони - студените и влажни месеци дисбалансират Кафа, горещите - Пита и донякъде Вата, ветровитите - Вата;
- сетивни органи - всяко неизползване, свръхизпилзване или погрешно използване на сетивата, води до дисбаланс;
- хранене - според конституцията на човека;
- начин на живот - Ватата се успокоява от спокойната атмосфера, наситена с приятни аромати, музика, гледки, храна. Питата се успокоява от хладни, проветриви места - най-добре край морето. Кафата обича сухи и топли места.

3. Входове за болестите - болестите навлизат през кожата, “развиват” се в мускулите, движат се през каналите, прилепват към костите и накрая навлизат в кухите и плътни органи.

4. Местоположение на трите енергии:
- Кафа населява горната част на тялото (главата); тя е тежка, спуска се надолу и се проявява в долната част на тялото.
- Пита населява средната част на тялото, тя е лека и се проявява в горната част;
- Вата населява долната част на тялото, но тази енергия е лека и всепроникваща, така че се проявява в цялото тяло.

5. Пътища на разпространение на болестите:
Болести на Вата - кости, уши, кожа, сърце, дебело черво, нервна система.
Болести на Пита - кръв, очи, черен дроб, жлъчка, тънки черва.
Болести на Кафа - стомах, бели дробове, далак, бъбреци, пикочен мехур, нос, език.

6. Време на възникване:
- възраст - при децата преобладава Кафа, при възрастните - Пита, а при старите хора - Вата.

7. Този клон описва възможните варианти за летален край, като дълъг живот, нормална сила на седемте съставляващи тела, но натрупаните заслуги (карма) приключват, поражение на жизненоважни центрове (от тежки травми) и др.

8. Неблагоприятни ефекти - прекаленто натрупване на една енергия при продължителното лечение на друга.

9. В крайна сметка всички болести се свеждат до два вида - със студена или гореща природа.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Дървото на здравето и болестите

Състои се от два ствола.

Първият е ствола на здравето. Изобразява тялото в баланс и илюстрира факторите, които са важни за поддържането на здравето. Показва важността на баланса между трите жизнени начала - Вата, Пита и Кафа, заедно с баланса между седемте съставляващи тела (кожа, мускули, мастна тъкан, кръв, кости, костен мозък и репродуктивната течност), и трите екскреции (пот, урина, екскременти).

Физическото тяло символично е представено като дърво, което расте силно и здраво, когато е подхранвано с качествена вода, слънце и плодородна почва. Тогава стволът е стабилен, клоните и листата избуяват.

Дългият живот и доброто здраве са представени от два цвята, а трите вкусни плода изобразяват духовното израстване, благоденствието и щастието - узрели в резултат на финия баланс между тяло, енергия и ум.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Червеното цвекло

Като малка не "понасях" вкуса на червеното цвекло и трябваше да стана на 30, за да открия ползите от консумацията му.
Част е от любимото ми смути с червено цвекло, ябълка, морков и джиндижифил, обичам го под формата на крем-супа, а и само запечено със зехтин и риган. Може да се консумира и сурово настъргано на салата с моркови например.
Листата на червеното цвекло също са ядивни и съдържат полезни съставки като фосфор и цинк, витамин К, витамин С и др. Могат да се добавят към салати, супи и др.

С право червеното цвекло е в списъка на супер храните.

Редица изследвания върху ползите му показват, че червеното цвекло:

🥗 намалява кръвното налягане
🥗 подобрява физическата издръжливост и мускулна сила
🥗 подобрява мозъчното кръвоснабдяване и предпазва или намалява риска от развитие на деменция
🥗 спомага за поддържането на здравословно тегло
🥗 има превантивно действие срещу развитието на рак
🥗 добър източник на минерали - желязо, магнезий, манган, цинк, селен и др.
🥗 подпомага работата на черния дроб
🥗 намалява високите нива на холестерол

Източник: https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/beet-juice-for-ed

В Тибетската медицина червеното цвекло също е на почит.

Начин на ползване: основно под формата на салата и печено;

Вкус и природа: сладък; охлаждаща;

Потенция: Увеличава кръвта, успокоява треската, болести свързани с Пита (твърде много горещина в тялото), отравяне, разстройство, проблеми с кожата като пъпки например. Добро средство при язва или повръщане на кръв.

Противопоказания: не се препоръчва при слаба храносмилателна топлина, стомашни проблеми и разстройство предизвикани от студени болести.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Традиционен тибетски център Monchara

Традиционен тибетски център Monchara ... See MoreSee Less

View on Facebook

Броколи

Принадлежи към вида Brassica oleracea. Близък родственик на зелето, брюкселското зеле, кейла и карфиола.
Броколи е естествен източник на витамини, антиоксиданти, минерали и фибри.
Научно доказани са редица здравословни ползи от консумацията на броколи:

🥦 Източник на минерали, витамини, фибри и биологично активни вещества, като Витамин А, С, К, В9, фосфор, селен и др.
🥦 Богат на антиоксиданти.
🥦 Намалява възпалението в тъканите.
🥦 Има протективно действие срещу някои видове рак.
🥦 Подпомага контрола върху кръвната захар.
🥦 Подобрява храносмилането и подобрява запека.
🥦 Подпомага функцията на мозъка и забавя стареенето.
🥦 Засилва имунната система, тъй като е богат източник на Витамин С.

🥦 Източник:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli#TOC_TITLE_HDR_12

Какво казва тибетската медицина за Броколи:

Начин на консумация: След почистване, може да се задуши на пара самостоятелно или с други зеленчуци, а може да се консумира и в суров вид като салата. Може да се приготви под формата на супа или пюре.

Вкус и природа: Сладък до солен, леко охлаждащ.

Потенция:

🥦 Увеличава кръвта и телесните тъкани.
🥦 Съдържа разреждащ кръвта агент.
🥦 Лекува възпаление.
🥦 Убива паразити.
🥦 Увеличава храносмилателната топлина.
🥦 Действа профилактично срещу диабет и рак.

Контраиндикации: Не е подходящ за хора, страдащи от заболявания свързани с разстройство на Кафа и студени болести.
... See MoreSee Less

View on Facebook