Съгласно тибетската медицина, целият свят се състои от три вида енергии: вятър, жлъчка и слуз. Стресът води до дисбаланс на вятъра. Недоспиването, силните вълнения, тревогите, прекалената стимулация на органите на чувствата (слушане на прекалено много музика, гледане на телевизия и др.) – всичко това води до усилване на вятъра. Докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова, разказва какво можем да направим, за да помогнем на вятъра да се успокои.

Използвайте „заземяващи” подправки
Индийско орехче. Благодарение на топлата му и маслена природа, която успокоява вятъра, индийското орехче е антистрес подправка номер 1. Прекрасно допълва различни видове чай, десерти и основни ястия. Аз препоръчвам на пациентите с дисбаланс на вятъра, да носят в себе си пакет с индийско орехче, което да добавят към ястията, които приемат през целия ден. Разбира се, всичко трябва да е с мярка: не употребявайте повече от една чаена лъжичка индийско орехче на ден.
Кимион. Не само помага да се „заземим”, но подобрява и храносмилането. Аз обичам да си правя чай от кимион: половин лъжичка се залива с чаша гореща вода и стои няколко минути, след което се изпива.
Зелен кардамон. Тази подправка не само балансира вятъра, но и нормализира работата на бъбреците.

Правете си самомасаж преди сън
Преди сън, по посока на часовниковата стрелка, си втривайте загрято сусамово масло в точките, които в тибетската медицина се наричат точки на вятъра. Това са: центърът на дланите и стъпалата, пространството между гърдите, върха на главата, седми шиен и пети гръден прешлени. При дисбаланс на вятъра, натискът в тези точки може да бъде болезнен. Правете си този масаж всеки път след напрежение или когато сте превъзбудени. Това може да ви помогне да заспите по-добре, да имате спокоен и дълбок сън. За да усилите ефекта, може да добавите към загрятото масло една от „заземяващите” подправки.

Медитирайте поне по 3 минути на ден
Това антистрес упражнение би се понравило дори и на тези, които смятат, че медитацията е най-скучното нещо на света. Тя отнема само 3 минути и при това наистина има ефект: намалява напрежението и прояснява съзнанието. Хубаво е времето за медитация постепенно да се увеличава, но не е задължително.
Седнете удобно, затворете очи и се съсредоточете върху дишането си (върху вътрешната повърхност на ноздрите). Ще усетите как дишането ви постепенно става по-бавно и дълбоко. В случай, че започнат да се появяват мисли, опитайте се да не ги следвате и те ще си отидат. Концентрирайте се основно върху дишането си.
Превключването на вниманието върху вашият вътрешен мир, увеличава концентрацията, ще започнете да се съсредоточавате по-лесно, а изключването от външната суматоха, ще ви позволи да се върнете към себе си и собствените ви жизнени цели.

Усвоете базова терапия с камъни
За дълбоко успокоение помага тибетският масаж с камъни До- Ние, който се извършва от професионалисти. В същото време вие можете напълно да използвате антистрес ефекта от горещите камъни и в домашна обстановка. Можете да си закупите камъни в специализираните магазини или да си съберете от морето. Нагрейте камъните на водна баня и завийте всеки от тях в някакъв тънък плат. Сложете ги върху кръста си. Ако по време на процедурата не заспите, то със сигурност след това ще се отправите към леглото.

Пийте билков чай и малко количество алкохол
Заради високото си съдържание на танини, зеленият чай увеличава вятъра, а също така черният чай и кафето. По-добре е да замените тези напитки с билков чай, топло мляко с мед, канела индийско орехче, топла вода, а така също и сок от кайсии, моркови и грозде. Що се касае до алкохола, вместо леки напитки (например бира), по-добре да изберете нещо по-силно, но в малки количества или греяно вино с подправки.

«Загрейте» менюто си
Антистрес диетата трябва да бъде топла и маслена. Сухите и хладни храни са противопоказни. Гладуването, постенето, вегетарианството с недостатъчно съдържание на белтъчини (бобови и орехи), само могат да увеличат вятъра. Дори и плодовете е по-добре да бъдат термично обработени. Например ябълките и крушите могат да се запекат.

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook