Съгласно тибетската медицина, целият свят се състои от три вида енергии: вятър, жлъчка и слуз. Стресът води до дисбаланс на вятъра. Недоспиването, силните вълнения, тревогите, прекалената стимулация на органите на чувствата (слушане на прекалено много музика, гледане на телевизия и др.) – всичко това води до усилване на вятъра. Докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова, разказва какво можем да направим, за да помогнем на вятъра да се успокои.

Използвайте „заземяващи” подправки
Индийско орехче. Благодарение на топлата му и маслена природа, която успокоява вятъра, индийското орехче е антистрес подправка номер 1. Прекрасно допълва различни видове чай, десерти и основни ястия. Аз препоръчвам на пациентите с дисбаланс на вятъра, да носят в себе си пакет с индийско орехче, което да добавят към ястията, които приемат през целия ден. Разбира се, всичко трябва да е с мярка: не употребявайте повече от една чаена лъжичка индийско орехче на ден.
Кимион. Не само помага да се „заземим”, но подобрява и храносмилането. Аз обичам да си правя чай от кимион: половин лъжичка се залива с чаша гореща вода и стои няколко минути, след което се изпива.
Зелен кардамон. Тази подправка не само балансира вятъра, но и нормализира работата на бъбреците.

Правете си самомасаж преди сън
Преди сън, по посока на часовниковата стрелка, си втривайте загрято сусамово масло в точките, които в тибетската медицина се наричат точки на вятъра. Това са: центърът на дланите и стъпалата, пространството между гърдите, върха на главата, седми шиен и пети гръден прешлени. При дисбаланс на вятъра, натискът в тези точки може да бъде болезнен. Правете си този масаж всеки път след напрежение или когато сте превъзбудени. Това може да ви помогне да заспите по-добре, да имате спокоен и дълбок сън. За да усилите ефекта, може да добавите към загрятото масло една от „заземяващите” подправки.

Медитирайте поне по 3 минути на ден
Това антистрес упражнение би се понравило дори и на тези, които смятат, че медитацията е най-скучното нещо на света. Тя отнема само 3 минути и при това наистина има ефект: намалява напрежението и прояснява съзнанието. Хубаво е времето за медитация постепенно да се увеличава, но не е задължително.
Седнете удобно, затворете очи и се съсредоточете върху дишането си (върху вътрешната повърхност на ноздрите). Ще усетите как дишането ви постепенно става по-бавно и дълбоко. В случай, че започнат да се появяват мисли, опитайте се да не ги следвате и те ще си отидат. Концентрирайте се основно върху дишането си.
Превключването на вниманието върху вашият вътрешен мир, увеличава концентрацията, ще започнете да се съсредоточавате по-лесно, а изключването от външната суматоха, ще ви позволи да се върнете към себе си и собствените ви жизнени цели.

Усвоете базова терапия с камъни
За дълбоко успокоение помага тибетският масаж с камъни До- Ние, който се извършва от професионалисти. В същото време вие можете напълно да използвате антистрес ефекта от горещите камъни и в домашна обстановка. Можете да си закупите камъни в специализираните магазини или да си съберете от морето. Нагрейте камъните на водна баня и завийте всеки от тях в някакъв тънък плат. Сложете ги върху кръста си. Ако по време на процедурата не заспите, то със сигурност след това ще се отправите към леглото.

Пийте билков чай и малко количество алкохол
Заради високото си съдържание на танини, зеленият чай увеличава вятъра, а също така черният чай и кафето. По-добре е да замените тези напитки с билков чай, топло мляко с мед, канела индийско орехче, топла вода, а така също и сок от кайсии, моркови и грозде. Що се касае до алкохола, вместо леки напитки (например бира), по-добре да изберете нещо по-силно, но в малки количества или греяно вино с подправки.

«Загрейте» менюто си
Антистрес диетата трябва да бъде топла и маслена. Сухите и хладни храни са противопоказни. Гладуването, постенето, вегетарианството с недостатъчно съдържание на белтъчини (бобови и орехи), само могат да увеличат вятъра. Дори и плодовете е по-добре да бъдат термично обработени. Например ябълките и крушите могат да се запекат.

Припомняме защо чаят Масала е не просто ароматна напитка, а същинска традиция в индийския бит и култура.

От най-бедни, до най-богати - всички пият масала. Самото значение на думата "масала" означава смес от подправки. В класическата рецепта това са канела, карамфил, кардамон, индийско орехче, джинджифил, черен чай и мляко. Традиционно, чаят се подслажда със захар. В Индия има почти толкова различни рецепти за масала, колкото и диалекти.

За приготовление на чая могат да се използват сухи съставки или подправките да се счукат в хаванче.
Загрява се вода в тенджера и се добавят подправките (канела, кардамон, джинджифил и индийско орехче), след което се поставя капака и след като заври, се оставя за 4-5 минути. Тенджерата се сваля от огъня, за да се добави черният чай. След като сме запарили сместа за още няколко минути, изцеждаме чаят и връщаме тенджерата на котлона, като добавяме млякото и захарта за още 2-3 минути.

В зависимост от това за колко хора се приготвя чаят, от това ще зависи и количеството вода.
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.

В Тибетската медицина билките са лечебни формули, които са наситени със свойства и се изписват както за превенция, така и за лечение на различни състояния. Днес ще разгледаме билковата формула, която се дава при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

“Един по-лесен начин да разберете Тибетската медицина е да я погледнете като средство за комуникиране с болестта, а не като средство за борба с нея. Тя сключва мир с болестта. Болестта е налице и тибетските доктори я уважават. Разбират я. След като я разберат, те дават правилните билки за нея, такива, които слагат всичко в ред. Нашите органи, които са болни, системите, които са болни, не са наши врагове. Просто тялото ни не е в хармония със себе си, това е всичко. И поради тази причина ние се разболяваме. Целта на билките е да общуват уважително с тялото и да направят правилното нещо, така че да върнат баланса."

Дванадесетият Тай Ситупа

Тибетският специалист д-р Сонам Дордже дава консултации в традиционен тибетски център Мончара. Запишете час за консултация и диагностика на телефон: 088 895 3929.
... See MoreSee Less

View on Facebook