Съгласно тибетската медицина, целият свят се състои от три вида енергии: вятър, жлъчка и слуз. Стресът води до дисбаланс на вятъра. Недоспиването, силните вълнения, тревогите, прекалената стимулация на органите на чувствата (слушане на прекалено много музика, гледане на телевизия и др.) – всичко това води до усилване на вятъра. Докторът по тибетска медицина Юлия Юсипова, разказва какво можем да направим, за да помогнем на вятъра да се успокои.

Използвайте „заземяващи” подправки
Индийско орехче. Благодарение на топлата му и маслена природа, която успокоява вятъра, индийското орехче е антистрес подправка номер 1. Прекрасно допълва различни видове чай, десерти и основни ястия. Аз препоръчвам на пациентите с дисбаланс на вятъра, да носят в себе си пакет с индийско орехче, което да добавят към ястията, които приемат през целия ден. Разбира се, всичко трябва да е с мярка: не употребявайте повече от една чаена лъжичка индийско орехче на ден.
Кимион. Не само помага да се „заземим”, но подобрява и храносмилането. Аз обичам да си правя чай от кимион: половин лъжичка се залива с чаша гореща вода и стои няколко минути, след което се изпива.
Зелен кардамон. Тази подправка не само балансира вятъра, но и нормализира работата на бъбреците.

Правете си самомасаж преди сън
Преди сън, по посока на часовниковата стрелка, си втривайте загрято сусамово масло в точките, които в тибетската медицина се наричат точки на вятъра. Това са: центърът на дланите и стъпалата, пространството между гърдите, върха на главата, седми шиен и пети гръден прешлени. При дисбаланс на вятъра, натискът в тези точки може да бъде болезнен. Правете си този масаж всеки път след напрежение или когато сте превъзбудени. Това може да ви помогне да заспите по-добре, да имате спокоен и дълбок сън. За да усилите ефекта, може да добавите към загрятото масло една от „заземяващите” подправки.

Медитирайте поне по 3 минути на ден
Това антистрес упражнение би се понравило дори и на тези, които смятат, че медитацията е най-скучното нещо на света. Тя отнема само 3 минути и при това наистина има ефект: намалява напрежението и прояснява съзнанието. Хубаво е времето за медитация постепенно да се увеличава, но не е задължително.
Седнете удобно, затворете очи и се съсредоточете върху дишането си (върху вътрешната повърхност на ноздрите). Ще усетите как дишането ви постепенно става по-бавно и дълбоко. В случай, че започнат да се появяват мисли, опитайте се да не ги следвате и те ще си отидат. Концентрирайте се основно върху дишането си.
Превключването на вниманието върху вашият вътрешен мир, увеличава концентрацията, ще започнете да се съсредоточавате по-лесно, а изключването от външната суматоха, ще ви позволи да се върнете към себе си и собствените ви жизнени цели.

Усвоете базова терапия с камъни
За дълбоко успокоение помага тибетският масаж с камъни До- Ние, който се извършва от професионалисти. В същото време вие можете напълно да използвате антистрес ефекта от горещите камъни и в домашна обстановка. Можете да си закупите камъни в специализираните магазини или да си съберете от морето. Нагрейте камъните на водна баня и завийте всеки от тях в някакъв тънък плат. Сложете ги върху кръста си. Ако по време на процедурата не заспите, то със сигурност след това ще се отправите към леглото.

Пийте билков чай и малко количество алкохол
Заради високото си съдържание на танини, зеленият чай увеличава вятъра, а също така черният чай и кафето. По-добре е да замените тези напитки с билков чай, топло мляко с мед, канела индийско орехче, топла вода, а така също и сок от кайсии, моркови и грозде. Що се касае до алкохола, вместо леки напитки (например бира), по-добре да изберете нещо по-силно, но в малки количества или греяно вино с подправки.

«Загрейте» менюто си
Антистрес диетата трябва да бъде топла и маслена. Сухите и хладни храни са противопоказни. Гладуването, постенето, вегетарианството с недостатъчно съдържание на белтъчини (бобови и орехи), само могат да увеличат вятъра. Дори и плодовете е по-добре да бъдат термично обработени. Например ябълките и крушите могат да се запекат.

"Вътрешният мир започва в момента, в който избереш да не позволяваш на друг човек или събитие да контролира твоите емоции."

Буда
... See MoreSee Less

View on Facebook

При първи съмнения за настинка и грип дайте шанс на природата. Горещо препоръчваме чай от джинджифил 🫖 Топлата напитка ще ви осигури витамини от група Б и Ц, а редовната му консумация ще засили имунната ви система.
Ако имате болки в гърлото, направете си гаргара като запарите в гореща вода салвия (още известна като градински чай). Салвията облекчава кашлица, главоболие, подпомага храносмилането и има противовъзпалително действие.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е друга лековита подправка, която е богата на множество витамини и минерали и действа като имуностимулант.

Кардамонът подпомага процесите на храносмилане и се препоръчва на хора с проблемни бъбреци, той подобрява процеса на обмяна на вещества, също така спомага за пречистване на инфекции на пикочните пътища, заради диуретичния си ефект. Има загряващо действие особено върху бъбреците и затова се препоръчва при хора със студени крайници.

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето именно заради загряващото му действие, а в други страни го използват в чая.
Сугмел 10 (тиб. сугмел - зелен кардамон) е тибетска билкова формула за загряване на бъбреците, при често уриниране, студени крайници и др.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Индийското орехче е добре познато в кулинарията, но знаем ли здравословните ползи от употребата му?

Самото орехче представлява семето на вечно зелено дърво, което расте естествено в тропиците на Югоизточна Азия. Свикнали сме да го виждаме опаковано в прахообразен вид, но цели индийски орехчета, могат да бъдат намерени и в някои по-големи магазини, могат и да се стрият в домашни условия с мелничка за подправки, кухненски робот или хаванче.

Ползите от употребата на индийско орехче като лечебна подправка са добре познати на Изток от дълги години. Освен манган, магнезий и цинк, други есенциални вещества, които се съдържат в ядката, откриваме вещества като калий (за контрол на сърдечния ритъм и кръвното налягане), желязо (за производство на червени кръвни клетки), витимини от група B, витамин А и C, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и флавоноидните антиоксидантни бета каротен и криптоксантин, които са от изключително значение за цялостното здраве на един организъм.

Употребата му също така има благоприятен ефект при безсъние и депресия.
Ако имате проблем със съня, добавете на смляно индийско орехче на ръба на чаена лъжичка към чаша горещо мляко (може и ядково) и го изпийте преди сън.
Индийското орехче е основна съставка на Дзати-дукпа моксите, използвани в Тибетския Ку-Ние масаж.
Дзати 14 (тиб. Дзати - индийско орехче) е тибетска билкова формула за балансиране на нервната система.
... See MoreSee Less

View on Facebook