Често задавани въпроси

Кои заболявания са предмет на Тибетската медицина?

Тибетската медицина разглежда и дава консултации за всички заболявания, но ефективното лечение зависи от състоянието на организма, степента на развитие на заболяването и индивидуалните особености на всеки човек. Тибетската медицина не изключва методите на лечение и постиженията на съвременната медицина. При напреднал стадий на заболяването тибетските специалисти работят заедно с конвенционалната медицина.

Тибетската наука за здраве се грижи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото, засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма и използва единствено натурални продукти и терапии, които са без странични ефекти и без допълнителен риск за пациента.

Как протича прегледа?

Прегледът включва история на заболяванията (разговор с пациента относно отминали диагнози) като се взимат предвид и последни медицински изследвания. След това тибетският доктор проверява работата на вътрешните органи по пулса, оглежда състоянието на кожата, очите и езика. На тази база се дава оценка за цялостното здравословно състояние.

Как да се подготвим за прегледа?

Въздържайте се от употребата на кафе и усилена активност поне два часа преди прегледа. Носете последните медицински изследвания, в случай, че разполагате с такива.

Има ли храни, които не се препоръчват според тибетската медицина?

От здравословна гледна точка е препоръчително да се приемат всички видове храни, тъй като тялото се нуждае от конкретно равновесие на мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и микроелементи, за да функционира адекватно. Препоръките за балансирано хранене следват конкретната конституция на човека. За едни хора приемът на месо е препоръчителен, докато други трябва да го избягват. Няма групи храни, които се изключат напълно, но индивидуалната диета се прави в зависимост от нуждите на конкретния пациент.

Има ли основни правила за здравословен живот според тибетската медицина?

Основните правила са свързани със сезонното хранене на човека, както и с поведението му. За да поддържаме храносмилателната си система в баланс, трябва да се храним с прясна, топла храна, като е хубаво продуктите да са сезонни. Да не консумираме много сурови зеленчуци и плодове след обяд и особено вечер. Да пием колкото се може повече топла вода през деня, особено след тежка за храносмилане храна. Освен диетата, човек трябва да работи и върху духовното си развитие.

Разчитат ли съвременните тибетци на традиционната тибетска медицина или и те се обръщат към конвенционалната медицина днес?

Тибетските лекари препоръчват лечение с натурални препарати и терапии, защото вярват, че този подход е природо-съобразен и няма нежелани странични ефекти. Тибетската медицина работи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото и засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма.   Тя не изключва методите на лечение и постиженията на конвенционалната медицина. При напреднал стадий на заболяването или при нужда от хирургична намеса тибетската медицина работи заедно с конвенционалните техники на лечение като подпомага по-бързото възстановяване на здравето на пациента.

С резките спадове на температурата и настъпването на зимата организмите ни се опитват да се преборят със симптомите на настинки, но не винаги успяват. Искаме да ви споделим тибетските билкови формули, които се дават при първи симптоми на грип и настинка.

Norbu 7-thang / ནོར་བུ་བདུན་ཐང།
Скъпоценна отвара от 7 съставки

Отварата Норбу 7 е съставена от седем билки, които усилват защитните сили на тялото.

Билковата формула има за цел да подсили способността на тялото да се бори с инфекциите, да намали продължителността и силата на симптомите, предизвикани от грип и настинка, както и да подсили дихателната функция на белите дробове.
Прочиства бронхиалните пътища, намалява бронхиалните секрети и улеснява отделянето им. Подпомага работата на дихателната система.

Тази билкова отвара притежава силни антибактериални, антивирусни и антипиретични свойства. Взима се при първи симптоми на грип и настинка, като температура, отпадналост, треска.

Ето и съставките, на които се дължат свойствата на отварата:

Трите плода или Трифала:

Terminalia chebula – арура/ харитаки

В Тибетските медицински текстове се казва, че този плод притежава 6 вкуса и 8 различни потенции. Използва се при лечението на болести, причинени и от трите конституции или енергии.
Харитаки е лек стимулант на храносмилането, апетита и притежава леки слабителни свойства. Успокоява Вата и Кафа.

Terminalia belerica – барура/ бабитаки/ бахеда

представлява широколистно дърво с лечебни качества, класифициращо се към семейство Combretaceae. В Индия, кората на растението е използвана с лечебни цели още преди повече от 3000 години. За пръв път през 7 век индийски лекар е прилагал билката при сърдечни заболявания.
Барура има гореща потенция. Използва се за успокояване на болести на Кафа и Пита. В традиционната медицина на Индия и Тибет се използва за лекуване на ревматични болки, проясняване на зрението, усилване на растежа на косата и подобряване на гласа. Лекува кашлица, астма и хълцане.

Emblica officinalis – кюрура/ амла/ амалаки

Амлата има кисел вкус и сладък послевкус, студена и мека потенция, афродизиак. Действа разхлабително и възбуждащо апетита. Поради това е много добро средство за подобряване на храносмилането. Богат източник на натурален витамин С, поради което има и мощно антиоксидантно действие. Съдейства за подсилването на имунната система и защитните сили на организма. Поддържа нормалните нива на киселинност. Има благоприятен ефект върху астматични прояви.

Inula racemosa - оман

Азиатско растение, което расте в умерените и алпийски зони на Хималаите - област Синдзян, Афганистан, Кашмир, Непал, Пакистан. Корените са широко използвани в традиционната медицина като отхрачващо средство.
Има горчив и стипчив вкус, гореща потенция, с което успокоява Кафа (или флегмата в тялото). Използва се за лечение на треска, анорексия, кашлица, астма и хълцане.

Tinospora cordifolia - гудучи

Гудучи има горчив вкус и гореща потенция, стимулира храносмилането. Използва се при лечение на треска, болезнена жажда, треска, жълтеница и подагра.

Rubus ellipticus – жълта хималайска малина

Жълтата хималайска малина, принадлежаща към семейство Roseacae, е включена в десетте най-ядливи, диви лечебни растения. Той включва около 1500 вида, разпространени в цяла Индия, както и по света. Плодът съдържа различни вещества, като протеини, липиди, въглехидрати, фибри, антоцианин, феноли, антиоксиданти, аскорбинова киселина, флавоноиди, както и минерали (фосфор, калий, калций, магнезий). Поради това, този плод има много ползи за здравето и традиционно се използва за лечение на треска, кашлица, възпалено гърло и коронарни сърдечни заболявания.

Hedychium gardnerianum – хималайски джиджифил

Расте на слънчеви, светли или полусенчести места в източните Хималаи и Непал.
... See MoreSee Less

View on Facebook

В днешно време все по-често можем да открием различни масажори на козметичните щандове. Все повече хора разбират полезните свойства от лимфен дренаж и масажите на лице. Въздействието върху лимфните пътища спомага за възстановяване на клетките, както и за намаляване на подуването на лицето, тъмните кръгове под очите и връщането на кожата на здравословния блясък.

Ако желаете да изпитате професионални грижи посредством традиционните източни техники за масаж с Гуаша, свържете се с нас чрез страницата на Мончара или на нашия телефон 0888 95 39 29.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Кои заболявания са предмет на Тибетската медицина?

Тибетската медицина разглежда и дава консултации за всички заболявания, но ефективното лечение зависи от състоянието на организма, степента на развитие на заболяването и индивидуалните особености на всеки човек. Тибетската медицина не изключва методите на лечение и постиженията на съвременната медицина. При напреднал стадий на заболяването тибетските специалисти работят заедно с конвенционалната медицина.

Тибетската наука за здраве се грижи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото, засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма и използва единствено натурални продукти и терапии, които са без странични ефекти и без допълнителен риск за пациента.
... See MoreSee Less

View on Facebook