Често задавани въпроси

Кои заболявания са предмет на Тибетската медицина?

Тибетската медицина разглежда и дава консултации за всички заболявания, но ефективното лечение зависи от състоянието на организма, степента на развитие на заболяването и индивидуалните особености на всеки човек. Тибетската медицина не изключва методите на лечение и постиженията на съвременната медицина. При напреднал стадий на заболяването тибетските специалисти работят заедно с конвенционалната медицина.

Тибетската наука за здраве се грижи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото, засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма и използва единствено натурални продукти и терапии, които са без странични ефекти и без допълнителен риск за пациента.

Как протича прегледа?

Прегледът включва история на заболяванията (разговор с пациента относно отминали диагнози) като се взимат предвид и последни медицински изследвания. След това тибетският доктор проверява работата на вътрешните органи по пулса, оглежда състоянието на кожата, очите и езика. На тази база се дава оценка за цялостното здравословно състояние.

Как да се подготвим за прегледа?

Въздържайте се от употребата на кафе и усилена активност поне два часа преди прегледа. Носете последните медицински изследвания, в случай, че разполагате с такива.

Има ли храни, които не се препоръчват според тибетската медицина?

От здравословна гледна точка е препоръчително да се приемат всички видове храни, тъй като тялото се нуждае от конкретно равновесие на мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и микроелементи, за да функционира адекватно. Препоръките за балансирано хранене следват конкретната конституция на човека. За едни хора приемът на месо е препоръчителен, докато други трябва да го избягват. Няма групи храни, които се изключат напълно, но индивидуалната диета се прави в зависимост от нуждите на конкретния пациент.

Има ли основни правила за здравословен живот според тибетската медицина?

Основните правила са свързани със сезонното хранене на човека, както и с поведението му. За да поддържаме храносмилателната си система в баланс, трябва да се храним с прясна, топла храна, като е хубаво продуктите да са сезонни. Да не консумираме много сурови зеленчуци и плодове след обяд и особено вечер. Да пием колкото се може повече топла вода през деня, особено след тежка за храносмилане храна. Освен диетата, човек трябва да работи и върху духовното си развитие.

Разчитат ли съвременните тибетци на традиционната тибетска медицина или и те се обръщат към конвенционалната медицина днес?

Тибетските лекари препоръчват лечение с натурални препарати и терапии, защото вярват, че този подход е природо-съобразен и няма нежелани странични ефекти. Тибетската медицина работи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото и засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма.   Тя не изключва методите на лечение и постиженията на конвенционалната медицина. При напреднал стадий на заболяването или при нужда от хирургична намеса тибетската медицина работи заедно с конвенционалните техники на лечение като подпомага по-бързото възстановяване на здравето на пациента.

Опитва ли ли сте чай с анасон и канела?
Ако не сте, то зимният сезон е най-подходящия перидоза подобна напитка, която освен вкусна е и изключително полезна!

Звездният анасон е познат у нас най-вече благодарение на коледните сладки, в които основни съставки са джинджифил, канела и звезден анасон. Ароматът на растението е много наситен и надарен със сладък вкус. Подправката носи своето име заради своята звездна форма и червеникаво-оранжев цвят.

Много хора бъркат звездния анасон с анасон, това сходство се свързва с подобни вкусове и наличието на анетол в състава. Интересен факт е, че той е изключително богат на полезни свойства. Анетолът, който се намира в анасоновото семе, помага за борба с рака, възпалението и диабета, като същевременно подобрява здравето на мозъка. Също така, звездният анасон съдържа висок процент витамин Ц, което засилва негови антиоксидантни свойства, а наличието на шикимова киселина - антибактериалните.
Звездният анасон служи също и за облекчаване на предменструален синдром и успокояване на спазмите и болките по време на цикъл.
... See MoreSee Less

View on Facebook

За тези от вас, които се чудят откъде черпят билките си тибетците. Поради, което и няма масово производство, а не може и да има.

Хималайска природна забележителност. Национален парк, обявен през 1982 г., в областта Утарканд (Uttarkand), Индия, на границата с Непал. През 2005 г. е включен в Списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Представлява глетчерен коридор с площ 87,5 кв. км.
В него е забранено заселването на хора, не се допуска и паша на добитък.
Достъпен е от юни до октомври, след което се покрива с дебел сняг. Най-много се посещава от юли до август, когато е приключил мусонният сезон.
Над 500 вида цветя, между които много високопланински ендемични видове, създават необикновено красива гледка. Сред тях са орхидеи, анемонии, син хималайски мак ( р. Meconopsis) и 45 вида лечебни растения. Интересен е и хималайският явор.
Обитава се от редки животински видове, сред които черна азиатска мечка, снежен леопард, барал /син хималайски овен, Pseodois nayar, подсем. Кози).

Информация от Ана Величкова
... See MoreSee Less

View on Facebook