Често задавани въпроси

Кои заболявания са предмет на Тибетската медицина?

Тибетската медицина разглежда и дава консултации за всички заболявания, но ефективното лечение зависи от състоянието на организма, степента на развитие на заболяването и индивидуалните особености на всеки човек. Тибетската медицина не изключва методите на лечение и постиженията на съвременната медицина. При напреднал стадий на заболяването тибетските специалисти работят заедно с конвенционалната медицина.

Тибетската наука за здраве се грижи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото, засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма и използва единствено натурални продукти и терапии, които са без странични ефекти и без допълнителен риск за пациента.

Как протича прегледа?

Прегледът включва история на заболяванията (разговор с пациента относно отминали диагнози) като се взимат предвид и последни медицински изследвания. След това тибетският доктор проверява работата на вътрешните органи по пулса, оглежда състоянието на кожата, очите и езика. На тази база се дава оценка за цялостното здравословно състояние.

Как да се подготвим за прегледа?

Въздържайте се от употребата на кафе и усилена активност поне два часа преди прегледа. Носете последните медицински изследвания, в случай, че разполагате с такива.

Има ли храни, които не се препоръчват според тибетската медицина?

От здравословна гледна точка е препоръчително да се приемат всички видове храни, тъй като тялото се нуждае от конкретно равновесие на мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и микроелементи, за да функционира адекватно. Препоръките за балансирано хранене следват конкретната конституция на човека. За едни хора приемът на месо е препоръчителен, докато други трябва да го избягват. Няма групи храни, които се изключат напълно, но индивидуалната диета се прави в зависимост от нуждите на конкретния пациент.

Има ли основни правила за здравословен живот според тибетската медицина?

Основните правила са свързани със сезонното хранене на човека, както и с поведението му. За да поддържаме храносмилателната си система в баланс, трябва да се храним с прясна, топла храна, като е хубаво продуктите да са сезонни. Да не консумираме много сурови зеленчуци и плодове след обяд и особено вечер. Да пием колкото се може повече топла вода през деня, особено след тежка за храносмилане храна. Освен диетата, човек трябва да работи и върху духовното си развитие.

Разчитат ли съвременните тибетци на традиционната тибетска медицина или и те се обръщат към конвенционалната медицина днес?

Тибетските лекари препоръчват лечение с натурални препарати и терапии, защото вярват, че този подход е природо-съобразен и няма нежелани странични ефекти. Тибетската медицина работи за възвръщане на баланса на енергиите в тялото и засилване на естествените защитни и оздравителни сили на организма.   Тя не изключва методите на лечение и постиженията на конвенционалната медицина. При напреднал стадий на заболяването или при нужда от хирургична намеса тибетската медицина работи заедно с конвенционалните техники на лечение като подпомага по-бързото възстановяване на здравето на пациента.

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook