Често задавани въпроси

Кои заболявания са предмет на Тибетската медицина?

Тибетската медицина разглежда и дава консултация за всички болести, но ефективното лечение зависи от състоянието на организма, степента на заболяването и индивидуалните особености на всеки човек.

Как протича прегледа?

Прегледът включва история на заболяванията (разговор с пациента относно отминали заболявания), като се взимат предвид и последни изследвания (в случай, че има такива). След това тибетският доктор проверява работата на вътрешните органи по пулса , оглежда състоянието на кожата, очите и езика. На тази база се дава оценка за цялостното състояние на тялото.

Как да се подготвим за прегледа?

Въздържайте се от употребата на кафе и усилена активност поне два часа преди прегледа. Вземете си последните изследвания, в случай, че имате такива.

Има ли храни, които не се препоръчват според тибетската медицина?

От медицинска гледна точка се приемат всички видове храни, тъй като тялото се нуждае от всичко. Препоръките за хранене следват конституцията на човека. За едни хора приемът на месо е препоръчителен, докато други трябва да го избягват. Ето защо няма групи храни, които да се изключат напълно от системата, но диетата се прави според нуждите на конкретния пациент.

Има ли основни правила за здравословен живот според тибетската медицина?

Основните правила са свързани със сезонното хранене на човека, както и поведението му. За да поддържаме храносмилателната си система в баланс, трябва да се храним с прясна, топла храна, като е хубаво продуктите да са сезонни. Да не консумираме много сурови зеленчуци и плодове след обяд и особено вечер. Да пием колкото се може повече топла вода през деня, особено след тежка за храносмилане храна. Освен диетата, човек трябва да работи и върху духовното си развитие.

Разчитат ли съвременните тибетци на традиционната тибетска медицина или и те се обръщат към конвенционалната медицина днес?

Като цяло тибетците предпочитат да се лекуват с тибетска медицина и препарати, тъй като знаят, че това лечение е природо-съобразно и няма нежелани странични ефекти. Разбира се, понякога зависи и от самата болест. Ако състоянието им е тежко и болестта е сериозна, или пък човек се нуждае от незабавна хирургична намеса, тогава разбира се, се обръщат и към западната медицина. Но дори и в тези случаи, те се лекуват паралелно.

Facebook

5 days ago

Monchara

Част от днешните красоти :) Другата събота отново :) ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 month ago

Monchara
View on Facebook

2 months ago

Monchara

Буда промени въпроса Съществува ли Бог в Как трябва да се държим, независимо дали има Бог или не 🙏❤️ ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Monchara

Днес честваме Тибетската Нова Година, годината на Земното Куче.
Кучето олицетворява безусловната любов и лоялност към всички живи същества, като ни показва колко са важни тези ценности за взаимоотношенията ни с другите хора.
Елементът Зема управлява тази година. Земята е стабилност, постоянство, баланс и хармония, както и източник на храна.
В източната медицина елементът Земя е свързан със стомаха и далака и функцията му е да избира, чрез апетита ни, правилната храна за нас.
За да се възползваме най-добре от Земната енергия, трябва да сме особено внимателни към това с което се храним. Това се отнася не само към храната, която приемаме, но и до мисли, идеи, информация и поведение.
Когато работи добре, Земната енергия превръща храната и мислите в добра основа и виталност. Когато храната е бедна, можем да се разболеем, да се изтощим, да изгубим пътя.
Честита Нова Година!
... See MoreSee Less

View on Facebook