Тибетска медицина

Тибетската медицина е една от най-древните медицински системи, които са се запазили и до днес. Тя е служила на обществото хиляди години, като е носила изключителна полза на човека, чрез системата си за естествена грижа. Най-голямата ценност на Тибетската медицина идва от теорията за връзката между ума и тялото, или в основата на ефективността на тази система стои елиминирането на корена на болестта.

Съгласно традиционното разбиране на тибетската медицина, коренът на всички болести са емоциите. Те пък се проявяват в човешкото тяло под формата на три жизнени енергии (конституции) – вятър, жлъчка и слуз (флегма). Във всяко живо същество тези три начала са представени в уникална комбинация в количествено отношение. Всеки човек се ражда с определена конституция, т.нар. рождена конституция. С течение на времето, в резултат на начина на живот, може да възникне дисбаланс в организма, който се проявява в излишък или недостиг на определено жизнено начало. Задачата на тибетската медицина е да възстанови първоначалния баланс в тялото. За тази цел се използват различни методи за поставяне на диагноза, а също и за лечение.

Методите за диагностика,

използвани в тибетската медицина, се делят на диагностика по пулса, диагностика по урината, изследване на външното състояние на тялото и въпроси.

Диагностика по пулса.

На практика във всички древни медицински системи, които познаваме днес, диагностиката по пулса се е съхранила като основен метод за установяване състоянието на вътрешните органи. В Тибетската медицина, Аюрведа и Китайската традиционна медицина пулсът се изследва по лъчевата артерия, в областта на китката. Докторът получава информация за състоянието на организма, напипвайки определени точки върху артерията, които отговарят на всички вътрешни органи. Той използва определена сила при натиск и на база на съпротивлението, което получава от артерията, извършва диагностика, и си съставя картина за възможните патологии, свързани с различните органи.

Диагностика по урината.

Един от уникалните методи за диагностика, присъщ изключително на Тибетската медицина, е диагностиката по урина. Чрез изследване на събраната сутрешна урина, докторът получава информация както за общото състояние на пациента, така и за основната конституция, преобладаваща в тялото. По урината може да се определи лесно не само дали пациентът има добро храносмилане, но също и как е спал през нощта, има ли болки в ставите, простудни заболявания и т.н. Тибетският лекар анализира урината по редица обективни фактори – образуваната пяна, скоростта, с която тя изчезва, звукът, с който се пукат мехурчетата и т.н. На базата на тези критерии опитен лекар може лесно да постави диагноза, без да използва допълнителни изчисления и анализи.

Оценяване на външните симптоми.

Както и в класическата медицина, така и в тибетската, много голямо внимание се отделя на външното обследване на пациента. Лекарят внимателно оглежда склерите на очите, езикът, ушите, оценява състоянието на кожата. Често докторите провеждат диагностично изследване, като натискат и определени точки, с които потвърждават диагнозата. За това използват точките, съответстващи на определено жизнено начало. В случай, че пациентът усеща интензивна болка в тези точки, това означава, че конкретната конституция е в дисбаланс. Важен диагностичен обект е гръбначният стълб на пациента. От него лекарят получава информация за състоянието на органите. В тибетската медицина, всеки прешлен на гръбначния стълб отговаря на определен орган, система или жизнено начало.

 

Въпроси.

Много съществена част от консултацията с тибетски доктор е историята на предишни заболявания на пациента, които включват скорошни изследвания, поставени диагнози. Докторът допълва картината със задаване на допълнителни въпроси на пациента, за начина му на живот, хранене и др.

Методи на лечение

Диета/хранене

Физ. упражнения

Билкови пилюли

Масажи

В тибетската медицина съществуват четири основни подхода към лечението на пациента.

На първо място е лечението с помощта на корекция в храненето и тук съвсем на място идва изказването, че „ние сме това, което ядем”.  Ако се храним с много груба и суха храна, в нас започват да преобладават качества, присъщи на жизненото начало вятър. Ако приемаме повече мазна храна, но в същото време и студена, то в нас започва да се натрупва много слуз. В случай, че злоупотребяваме с много люти, горещи и мазни храни, то активираме много жлъчката. По този начин, с помощта на диетата, ние можем да балансираме жизнените начала. Например при пациент с преобладаващ вятър, диетата трябва да е загряваща, продуктите трябва да са меки и сочни. За пациентите с преобладаваща слуз се препоръчва лека диета за по-добро храносмилане. Тези хора трябва да намалят приема на мазна храна и въглехидрати. А за пациенти с преобладаваща жлъчка, диетата трябва да е прохладна, с преобладаване на горчив вкус и намалено съдържание на мазнини.

 

Вторият подход към лечението на пациента в тибетската медицина е коригирането на начина на живот. Докторът ще даде подробни препоръки за дневния режим, изпълнението на физически упражнения и т.н.

Третият подход е корекцията на състоянието чрез фитопрепарати – билкови пилюли.

И четвъртият подход – външни процедури – към меките процедури за въздействие се отнасят Тибетският Ку Ние масаж, До Ние масаж, работата с мокси и вендузи.

Facebook

5 days ago

Monchara

Част от днешните красоти :) Другата събота отново :) ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 month ago

Monchara
View on Facebook

2 months ago

Monchara

Буда промени въпроса Съществува ли Бог в Как трябва да се държим, независимо дали има Бог или не 🙏❤️ ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Monchara

Днес честваме Тибетската Нова Година, годината на Земното Куче.
Кучето олицетворява безусловната любов и лоялност към всички живи същества, като ни показва колко са важни тези ценности за взаимоотношенията ни с другите хора.
Елементът Зема управлява тази година. Земята е стабилност, постоянство, баланс и хармония, както и източник на храна.
В източната медицина елементът Земя е свързан със стомаха и далака и функцията му е да избира, чрез апетита ни, правилната храна за нас.
За да се възползваме най-добре от Земната енергия, трябва да сме особено внимателни към това с което се храним. Това се отнася не само към храната, която приемаме, но и до мисли, идеи, информация и поведение.
Когато работи добре, Земната енергия превръща храната и мислите в добра основа и виталност. Когато храната е бедна, можем да се разболеем, да се изтощим, да изгубим пътя.
Честита Нова Година!
... See MoreSee Less

View on Facebook