Тест за определяне на конституция

Според тибетските медицински текстове, човешкото тяло е съставено от 3 сили или жизнени начала, които са отговорни за физическото ни и психическо състояние – Вятър, Жлъчка и Слуз. Поддържането на баланс между силите осигурява добро здраве. За да установи дали има дисбаланс в тялото, докторът по тибетска медицина ще използва няколко диагностични метода, включващи въпроси върху историята на заболяванията на пациента, пулсова диагностика, диагностика по урината и обследване на външни признаци по тялото.

Направете си този кратък тест, като пример за въпросите, които би ви задал един доктор по тибетска медицина, с цел установяване на преобладаващата жизнена конституция в тялото.

Вятър – хладен по природа. Той е енергийното начало, имащо отношение към физиологичните процеси,свързани най-вече с функционирането на нервната система, но неговото въздействие обхваща също сърцето, ушите, правото черво, ставите и кожата. Вятърът се грижи за движенията, дишането, говора, умствената активност и всички сетива. Той осигурява равновесието между другите две конституции, така че всяко смущение на вятъра обикновено води до доста тежки последици.

Жлъчка – е свързана с очите, черния дроб, жлъчния мехур и тънките черва, а също и с функциите на кръвоносната, ендокринната и отделителната система.
Жлъчката се грижи за храносмилателната система, както и за създаването и поддържането на телесната топлина. Също така контролира усвояването и преработването на хранителните съставки.

Слуз (Флегма) – свързана е с храносмилателната система и лмфните жлези, а по-конкретно със стомаха, далака, панкреаса, пикочния мехур и бъбреците. Водата се грижи за структурата и стабилността на тялото, скрепява отделните му части и му придава тежест. Осигурява течностите, с които овлажнява тялото, за да го предпази от прекомерната горещина и дразнещото сърбене.

 

“Учителите често напомняли на Уан Липин, че не бива да смята за добродетелен онзи, който очаква награда за сторената добрина. Ако пък някой, който е извършил добро дело, не очаква награда, но сам си казва, че върши добрина, то той също притежава само “външна добродетел”. Единствено онзи, който не забелязва и не помни собствените си добри дела, притежава “вътрешната добродетел”, която е върховната заслуга според следовниците на Дао.
Казано накратко, всяка външна, показна добродетел, желанието да бъдеш (или още повече да минаваш за) добродетелен, милосърден, любящ - всичко това няма абсолютно никаква ценност в очите на даоския “човек на върховната добродетел” и дори пречи на върховното усъвършенстване.”

“Портите на Дракона”
Чън Кайгуо & Джън Шунчао
... See MoreSee Less

View on Facebook

Тибетската култура за кръщаване на децата е уникална и вдъхновяваща.

Тибет е известен като родината на връх Еверест, най-високият връх на Земята, но и като най-ревностният пазител на будистката философия.

Тибетците нямат фамилни имена, а техните собствени имена обикновено им се дават от Далай Лама или друг глава на будистка линия. Това е причината, поради която по-голямата част от населението споделя общи имена на будисти като Гендун, Сонам ​​и Тензин.

Но в тибетската традиция също са популярни и имена, означаващи цветя. Ето и някои примери:

Метог/ Metog (mee-tog), което означава „цвете“. Това е меко и сладко име, което обикновено се дава на първородната дъщеря.

Пема (Pay-mah), което означава „лотос“. Прекрасно тибетско име за вашето малко цвете.
Моето тибетско име е Пема Тцеринг, което означава Лотос Дълъг Живот :)

И тъй като месец май наближава, ето и какво означава името Мая на тибетски:

Мая (ма-я) означава „магия и илюзия“. Това е и името на майката на Буда, така че е добър избор, ако търсите дълбоко религиозно име.

Честит празник на всички, носещи цветни имена ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

Копривата е лечебно растение и в Тибетската медицина.
Вкус и природа: Сладка до люта; топла;
Потенция: осигурява топлина, помага за храносмилането и успокоява болести, свързани с Вятъра.

Освен популарния начин за приемане под формата на супи, каши и др. можете да добавяте коприва и към сутрешното смути.
За мен лично вкусът на копривата е малко тежък, затова правя следното - сварявам за около 5 минути около една чаша коприва, добавям половин банан, круша или друг плод по избор, 300 мл ядково мляко, канела, индийско орехче, 1 чаена лъжичка сусамов тахан, два ореха и блендирам. Резултатът е чудесен на вкус и осен това се отразява прекрасно върху храносмилането при хора, които имат склонност към забавяне на чревния пасаж.
А водата използвам за обливане на косата след къпане, изпитано средство срещу косопад :)
... See MoreSee Less

View on Facebook

https://fb.watch/4pELNilQxu/ ... See MoreSee Less

View on Facebook